Det står en-og-førti øl...
Det er en interessant artikkel i Finansavisen i dag, om lønnsomheten til mikrobryggeriene. Det er mye morsomt å lese ut fra den, men dessverre er tallene for omsetning og resultat før skatt temmelig lite data å trekke bastante konklusjoner på. Det hindrer ikke Finansavisen (og Dagens Næringsliv - se annet blog-entry!), og da skal det ikke hindre meg :-) Omsetningen er betydelig større for brewpubs enn for de rene bryggeriene, og det følger naturlig utfra at de virkelige pengene i
På fredag kom Trondhjem Mikrobryggeri Juleøl, og jeg skulle selvfølgelig ha skrevet om det mye tidligere, men sant og si trengte jeg litt tid til å komme meg etter førsteinntrykket og påfølgende viderverdigheter.
Det er et rødlig brunt og temmelig tåket brygg, med lyst brunt skum. Både smak og aroma har snev av krydder. Ølet er meget fyldig og smooth, og dertil er det nesten helt fritt for kullsyre, så det er bare to hakk før det er flatt. Det hadde et pugnent preg, som
Da Magni var på vei hjemover og innom Ultra, så fant hun at de hadde begynt å selge Nøgne Ø Julesnadder. Hun kjøpte selvfølgelig noen flasker, og da hun kom hjem oppdaget hun at det var fjorårets Julesnadder, brygget i november 2005 som batch 209. Dette kan ikke ha vært den samme vi drakk i fjor, for da drakk vi Julesnadder allerede så tidlig som midten av november - bare tre dager etter at dette brygget var satt til gjæring. Trolig var det en batch de brygget litt sent, og som d
Det er ikke alle hjemmebrygg som er like vellykkede, og vi klarte å lage en særdeles hissig flaske. Bakgrunnen var at Steinar og jeg hadde brygget en stout, men vi hadde trøbbel med filtreringen. Vi brygget på ekstrakt, så vi endte til slutt opp med å sette øl til gjæring med ganske mye knust malt, humlepellets og trubs på gjøringsdunken. Det er jo selvfølgelig langt fra optimalt, men ikke nødvendigvis en show-stopper. Etter en ukes tid stakk vi om ølet, og til modningsdunken g
Forleden smakte vi på to lambic øl som jeg hadde fått med fra Systembolaget sist jeg var over. Selv om lambic er og blir et spesielt øl, var jeg ikke helt forberedt på det som møtte meg. Første flaska var Hanssens Artisanaal Oudbeitje, som er en lamic søtet opp med jordbær. Fargen er gyllen og disig med gule trekk. Aromaen var spesiell. Det var en komponent der som best kan beskrives om hestedekken og kompost, men etterhvert steg jordbær-aromaen klarere frem, men uten at den klart
Puben Three Lions har hatt en Internasjonal øl- og matuke, og dette fortjener litt evaluering. Egentlig startet det for et par uker siden, men de kom litt tregt igang, så uka ble ad hoc forlenget. Dette er en pub som normalt har 5-7 britisk flaskeøl, i tillegg til omtrent like mange øl på fat. Under denne uka har de hatt 25 flaskeøl, men det omfatter nok de flaskeølene de har til vanlig - men allikevel en kraftig utvidelse. Ølene var godt spredd rent geografisk, med blant annet tysk
Da jeg for et par dager siden tilfeldigvis smakte på på den nåværende batchen av Trondhjem Mikrobryggeri Stout, så var den helt utmerket. Derfor dro vi noen stykker dit idag for å smake det. Det var i grevens tid, for servitøren estimerte at det bare var ca 20 liter igjen, og det brygget vi kunne lukte var satt idag, var den neste batchen av stout.
Stouten er nesten kullsvart eller fløyelsmykt svart, med et brunt skum som gav greie blonder. Normalt er denne stouten svært fast
I kveld ble det to ulike lagre som ble smakt på - og sannelig var det to ulike personligheter! Ofte tenker vi 'pilsner' når vi ser ordet 'lager'. Det er ikke bare fordi dette er hva en pilsner heter på folkemunne i England og endel andre engelskspråklige land, det er kanskje også fordi 'lagerøl' var en egen lys, svak øltype i Norge under den gamle siffer-klassifiseringen av øl. Idag er den overtatt av lettøl - som nesten er gått ut av markedet. Her kommer to øl som hverken er pil
I kveld ble det blindtest av to utgaver av Nøgne Ø Havre Stout. (Er det forresten en ord delings feil?) Ultra var akkurat i transisjon mellom to partier - og dermed to batcher, så jeg kjøpte en flaske av hver. De sist par ukene hadde de blitt oppbevart likt her hjemme, så temperatur og bunnfall og alt slikt skulle være synkronisert. Magni helte dem i hvert sitt glass.
Først litt generelt om ølet, og det som er like mellom de to batchene (det var forøvrig batch 204 med med fi
Jeg så i nyhetsbrevet til Norøl at en norsk importør skal ta inn et kokosøl og et bananøl. Det ene av dem - kokosølet - kjøpte vi faktisk da vi var i Danmark i sommer, og dette var en god anledning til å smake det ... før det kommer på hyllene hos Rema (as-if!). Ølet er en Mongozo Coconut, men er brygget hos reputable nederlandske Huyghe, selv om de bruker en annen etikett for disse litt mer spesielle ølene. Det holder svake 3,6% i en 33cl flaske med Max Havelaar-merking. ½p
I dag har det vært 'ækt Trondhjæmsvær', med pislebyger hele dagen, spesielt hver gang jeg har stukket nesa utenfor døra. I slikt surt og grått vær virket det som om det passet med en Anchor Old Foghorn, som er et øl som dette legendariske bryggeriet har brygget siden 1975. Bryggeriet er langt eldre, men gjennom nye eierskap og slikt var de på 70-tallet med å skape mikrobryggerirevolusjonen.
Flaska er den sedvanlige fra dette bryggeriet; med kombinasjonskork som kan åpnes me
Søgaards Bryghus var ett av de bryggeriene vi besøkte i sommer, da syklet rundt Limfjorden, og det var ølmessig en bra opplevelse. Vi brakte med oss hjem noen flasker også, og i kveld kom turen til Søgaards Bryghus Skipperstowt.
De skriver det på den måten, og det ville ikke forundre meg om det var den lokale uttalemåten for 'stout', importert på en tid da man ikke hadde formell utdanning i engelsk. Fra norsk sjømannsspråk kjenner vi både 'kaftein' og 'kjif' (chief), men
Jeg har i høst snublet over og blitt gjort oppmerksom på flere oktoberfester enn tidligere år, men konklusjonen må bli "så nært, men dog så langt ifra". Den typiske oktoberfesten i Norge er egentlig ikke en ølfest, det er en blanding av et kostymeball og en anledning til flatfyll. (Joda, det finnes jo unntak ...)
En norsk oktoberfest ser ut til å være komplett bare dersom den har et ompa-band, brystfagre damer med dype utringninger, lederhosen og andre bayerske folkekostymer
Forleden argumenterte Kolbjørn 'Kolla' Barmen for at Guinness Draught Extra Cold var et genialt knep. For mens pubene tidligere kunne servere alt ølet sitt kaldt, må de nå følge Guinness' differensiering mellom vanlig og ekstra kald. Dermed ble det kanskje ikke så mye ett nytt kaldere øl, som det ble et eksisterende øl som måtte serveres litt mer romtemperert, og pubeiere over hele verden får øynene opp for at øl ikke bare skal serveres iskaldt.
Det hørtes jo fornuftig ut
I går dro vi til Oskars i Levanger for å smake på øl. Det har vært mer enn ett år siden forrige gang, og vi var spente på om de holdt samme høye standard. Spesielt spente var vi på om de kunne konkurrere med Cardinal. Selv om det kanskje ikke var full innertier, så var det allikevel en meget positiv opplevelse.
Men først skuffelsen. Vi hadde ringt på mandag kveld og sjekket at de åpnet klokken 18:00, så vi var temmelig lange i maska da vi oppdaget at de allikevel ikke
Da jeg i sommer besøkte Rogaland, rasket jeg med meg tre pilsnere derifra - eller som i det minste forsøkte å illudere at de kom derifra. Ølene ble konsumert, og her er konklusjonen: Først smakte jeg på Tou Pilsner, på 4,5%, som produseres av Ringnes, men ikke lengre i Rogaland. Det var et oppstyr uten like sommeren 2003 (tror jeg) da Ringnes bryggeri i Stavanger ble lagt ned. Likevel selger de pilsneren under gammelt varemerke, og formodentlig er det samme oppskriften som tidliger
En assosiasjonslek går ut på å svare det første som faller deg inn. Dersom du sier 'katt' kan jeg svare 'hund'. Dersom du sier 'øl', 'Norge' og 'kreativitet', så kommer jeg garantert til å svare 'Nøgne Ø'. Nå har de på gang enda en 'aldri-tidligere-i-Norge', men vi må nok vente litt før det er på markedet.
På hjemmesidene til Venner av Nøgne Ø, er det annonsert en intern prøvesmaking i lukket selskap. Ølet som skal presenteres er brygget til en alkoholstyrke på he
Da vi var i Aalborg i sommer, var et besøk på Søgaards bryghus obligatorisk. Ja, det ble forresten to besøk, men jeg digrerer. Dette mikrobryggeriet ligger midt i sentrum av Aalborg, midt mellom en rekke andre bra utesteder, og klarer konkurransen bra.
Min favoritt i deres sortiment er Schwarzbier. Her må det nevnes at de ikke hadde sin Skipper Stout da vi var der, men av de gjenværende var Søgaards Schwartzbier en klar vinner. Den var mørke-mørk med tykt mokkafarget skum. De
Neida, dette skal ikke bli enda en surmaget klage over alkoholavgiften. Den er riktignok stor, men for de øltypene jeg drikker, faller den litt i bakgrunnen. Derimot har jeg stadig sett at prisene på litt uvanlig øl har sneket seg oppover, og her kommer tre eksempler, som jeg alle viser glupsk grådighet i andre ledd enn hos finansdepartementet. Først kan vi ta Nøgne Ø Porter. Den koster for tiden 60,- på Polet, mens på Systembolaget koster den 29,10 ... og det er svenske kroner,
Denne lille godbiten kommer fra bryggeriet Avery i Colorado, og viser telemarkskjøring på etiketten. Flaska er helt klart ment for det innenlandske markedet i USA, fordi den oppgir størrelsen til 12 fl.oz og ikke har noen angivelse på styrke. Jeg fant på nettet at den er 5,1%, men hvorfor er det så vanlig at man ikke oppgir styrke i USA? Det eneste som mangler her er en skrukork. Etiketten til Avery Out of Bounds Stout. Internett
Fargen er mørk, nesten svart, med
Dette er et belgisk øl, med et komplekst design på etiketten - vær overbærende, så skal vi komme til innholdet etterpå. For det første bruker de bokstaven ø i navnet på ølet. Det skremmer ikke meg, men jeg stusser på hvor de får det fra, for ø, skrevet med skråstrek finnes kun i norsk og dansk, sålangt jeg vet. Navnet på bryggeriet - struise - betyr struts, og de har lekt seg med et tegneprogram for å lage et våpenskjold. Ikke særlig autentisk med et våpenskjold med et f
Dette var et øl jeg åpnet med stor forventning. Det var brygget av Herslev Bryghus til en vikingefestival, og således skulle det vel utfra både bakgrunn og navn bety at det er et øl som skulle være en gjenskapning av en gammel øltype. Vi har en forbausende analog variant her i Norge, med Ølve på Egge Bryggeri, som brygget sitt Ølveøl slik at første kommersielle batch ble solgt under vikingfestivalen på Egge for ett (eller er det allerede blitt to?) år siden. (Men de to ølene
Dette var et et ølene vi kjøpte med oss hjem fra Danmark i sommer. Det så ut som et spennende øl, og dessuten er Magni glad i sjokoladeøl, så det var et naturlig valg. Hun har lenge lett etter øl som kan måle seg med noen utmerkede opplevelser med Youngs Luxury Double Chocolate Stout, og en tidlig batch av Nøgne Ø Brown Ale.
Av utseende var den mørk som en stout, med litt mer brune fargetoner enn røde i forhold til det som er vanlig. Dessuten hadde den skum nesten som en
Det er lenge siden nyheten om et bryggeri på Atna i Østerdalen kom. Jeg stilte meg avventende til det, for jeg har sett og hørt om så mange nye bryggerier, og det er ikke alltid det blir noe mer enn visjonene eller i beste fall et par-tre interessante batcher.
Men Atna har kommet igjen og igjen, og i de siste månedene har de både kommet seg inn på flere puber, og de selges på polet. Faktisk tror jeg Atna er landets nest mest distribuerte mikrobryggeri, i sterk konkurranse med