Det står en-og-førti øl...
Det var med stor interesse jeg gikk løs på en Påskegodt fra Haandbryggeriet - det eneste bryggeriet i Norge som er i posisjon til å kunne utfordre Nøgne Ø på variert og kvalitetssterkt flaskeøl. Dessverre ble jeg skuffet. Dette var for sært.
Fargen er oransje-brun, og ølet er et sted mellom tåkete og sølete. Dette skulle tyde på en weißbier. Noen klassifisering fra bryggeriets side har jeg ikke sett, annet enn varedeklarasjonen som sier at det inneholder hvete. Den har e
På ettermiddagen idag stakk jeg innom Den gode nabo - der det var temmelig så påsketomt. Jeg ble sittende å snakke endel med innehaveren. De skal forøvrig utvide baren, så de får plass til flere øl, blant annet hadde de tenkt å ta inn Nøgne Ø. Men, til smakingen.
Først ble det en Köstritzer Schwartzbier, som er svært mørk, men med rødlige eller brunlige toner. Det var relativt lite skum, men det kan ha mer med glasset enn med ølet å gjøre. Det var heller ikke noe s
Jeg dro til Östersund i går, og møtte Andrew og Ellen, og sammen smakte vi på øl fra Jämtlands bryggeri (og endel andre). Jeg skal komme med beskrivelse av de mest interessante etterhvert, men jeg tenkte jeg kunne si litt om Östersund for de som dyrker godt øl.
For det første var utvalget på Systembolaget blitt enda bedre enn det pleide å være. Jeg mener at jeg tidligere måtte ta øl som jeg hadde smakt på bare for å fylle kvoten, men denne gangen ble det omvendt, for
Da jeg tilfeldigvis var i området og hadde litt tid til overs, snublet jeg innom denne puben. Jeg hadde ikke store forventninger, men ble meget overrasket i positiv retning. Puben ligger like ved siden av Rosenborg dampbakeri på Møllenberg. Den er koslig innredet med gamle møbler og gamle bilder fra Trondheim på veggene. Den ser ikke syntetisk ut som så mange andre andre puber i gammel stil - tvert om, det virker som om den er blitt innredet med lokale effekter og en god porsjon kjær
Denne puben har vært irsk i årevis, men under ulike navn. De fleste kjenner den kanskje best som Dirty Nellie. Interiøret er fyllt opp med mer eller mindre irske effekter, men det ser kanskje litt kunstig ut, for mye av det er av den typen som man sikkert får kjøpt hos forhandlere av effekter til irske temabarer. Nåja, noe må de jo ha på veggene, og jeg kunne tenkt meg langt være ting. De har noen skjermer for å se fotball, men det er langt fra en sportspub. Tvert imot, dette er e
Tja, bryggeriet eksisterer vel strengt tatt idag ikke annet enn som navnet på etiketten, for ellers ser det ut til at de kun bruker Ringnes-navnet. Likevel har de vaLgt å gi ut et spesialøl i forbindelse med at det er 150 år siden E. C. Dahls bryggeri ble opprettet. Faktisk skal de gi ut to øl, og dette er det første og sterkeste av dem. Nå kan man jo krangle litt på alderen og tidspunktet, for Dahls ble stiftet 29. februar 1856, og er således et skuddårsbarn, og det første ølet
Denne puben ligger der tidligere Ludwig lå. Og trodde du at brune, mørke og bastante bierstaube-aktige Ludwig aldri kunne bli til en amerikansk diner, så tok du feil. Den er nå likeså sjablongaktig, men i en annen retning: basketball- og (amerikansk) fotballutstyr henger på veggene, bartenderen er amerikaner og menyen av mat og drikke hinter kraftig om at inspriasjonen kommer fra USA. I utgangspunktet ser dette slett ikke så verst ut.
Men likevel overbeviser det ikke. Det var n
Disse to pubene beskriver jeg under ett. De er eksponent for et fenomen i tiden, nemlig at alt skal være lite og intimt og personlig (pg samtidig tett og trangt). Dermed er det bedre å dele et stort lokale opp i flere puber (gjerne med hvert sitt konsept) enn å ha en stor pub. Disse to pubene ser ut til å dele kjøkken og personale og konsept og vareutvalg og slikt, men de presenterer seg som to puber med nesten samme navn.
Det er Bare blåbær som er den 'opprinnelige' puben, s
Denne påska har jeg bestemt meg for at jeg skal ta den store pub-runden i Trondheim, og resultatet av dette skal bli en pub-guide for øl-interesserte - dvs øl-hunder som liker bredde og variasjon i det som de drikker.
Det kan komme til å holde hardt, for Trondheim har jo en del puber, men jeg skal forsøke mitt ytterste for å komme igjennom og opplyse mine medmennsker.
Hva er så målet? Jo en guide som lister og beskriver de mest besøksverdige pubene i Trondheim med omeg
I går var jeg innom Three Lions og smakte på en Newcastle Brown Ale, som de serverer fra fat i originalglass (Yeah!) Ølet kom med en herlig kremaktig skumtopp som dessverre skrumpet inn litt for fort, og etterlot seg bare et svakt snev av blonder. Selv om skummet var visuelt utmerket for en stakket stund, så hadde det en aroma av gjær (i tillegg til en grei maltaroma) som jeg syntes var irriterende. Det var ikke merkbart med gjær i smak eller aroma på selve ølet, kun hodet. Jeg vet
Til en ypperlig søndagsmiddag av dampet laks med pepperrotsaus og agurksalat, drakk vi i kvelden to av de nye pilsnerne fra Polet. Den ene var Lindeboom Pilsener fra Nederland. Den holder 5.0% på en 30cl flaske, mens den andre var en Neumarketer Lammsbräu Edel Pils som holder 4,8% på en 33cl flaske. Begge er økologiske pilsnerøl, og begge hadde et utseende som kunne forveksles med hverandre: De var høy-strågule og klare, med masse ujevnt, fluffy, hvitt skum som relativt raskt forsva
La meg innrømme det med en gang: I stand corrected. Jeg har hetset og klaget på Ringnes i årevis og æreskjelt dem for å ødelegge bryggerier begrense utvalget og monopolisere - og så har jeg påstått at de aldri kom til å snu og at det ville bli deres død.
Historikken står der fremdeles som et grelt minne, men snudd har de, og der tok jeg feil. Ringnes har i disse dager kommet med tre nye øl: Ringnes Nunavut er et øl til minne om Nansens ferd over Grønnlandsisen og Ringn
Sammen med Andrew Iversen ble det en runde på enkelte øl i kveld. Vi startet på Trondhjem mikrobryggeri og endte opp på Brukbar som selger Jacobsen, dvs Carlsbergs svar på mikrobryggerier.
Først var det Trondhjem mikrobryggeri Altbier, som er deres nåværende sesongøl. Det begynte å servere det i helga som var, og det er første gang de har servert denne øltypen. Fargen er nøttebrun men med et orangerødt skjær, og det er litt tåkete. Selv om det er relativt lite skum, s
Til middagen i dag ble det en flaske med kjellertemperert The Red MacGregor fra Orkney Brewery. Den holder 5% på en 500ml flaske. Ganske kort fortalt var det en flaske med et aldeles utmerket øl. Det er neste så jeg må dra til Orkenøyene en gang. Det gir nesten en déja vye fra dengang da jeg smakte på et øl fra Shetlandsøyene (Sjolmet Stout). Akkurat dette ølet var oppkalt etter Rob Roy (Røde Robert), og det minnet meg kanskje mest om andre røde øl fra de britiske øyer.
Et av ølene som kom på polet denne lørdagen er Anchor Porter fra legendariske Anchor Brewing Company i San Fransisco. Den holder 5,6 prosent i en 355ml flaske - det er vel en eksportversjon, tenker jeg.
Den har en dyp kastanjebrun farge, uklar, men uten bunnfall på flaksa, dette er nok eksportversjonen som så definitivt ikke er et levende øl. Skummet holder seg helt ok, det er til og med tilløp til blonder. Det beste med skummet er en mellombrun farge, helt i stil med en kraft
I dag kom juleølet på tapp hos Trondhjem mikrobryggeri. Jeg var selvfølgelig nede og smakte. Likte jeg det? Ja. Var det himmelsk? Tja, egentlig ikke. Var det interessant? Javisst! Hos TMB er jo ølet et levende produkt, så det skal bli spennende å følge med på utviklingen av dette fremover mot jul.
Først, fargen var kastanjenøttfarget, relativt dyp brun med sterke toner av rødt. Ølet var uklart - endel mer enn bare tåket. Det gikk raskt å tappe, hadde greitt nok med skum
Trondheim Mikrobryggeri skiftet brygger for knapt et par måneder siden, og nå tror jeg de har syklet gjennom alle ølene slik at det bare er øl brygget av den nye bryggeren - Roger - i stedet for av den gamle - Marco Hacker. Derfor er det kanskje på sin plass med en gjennomgang av ølene deres. Dessverre hadde de hverken porter eller idag. De hadde nettopp gått tom for porter, og det duftet klart av at de tidligere på dagen hadde brygget årets juleøl. Lovende!
IPA-en
Magni og jeg var i Skottland for et par uker siden. Jeg skulle selvfølgelig har myst på livet og lokalbefolkningen og blogget om det der og da. Men jeg hadde forbannet meg på at jeg skulle 'reise lett' og da var en bærbar i bagasjen ikke aktuelt. Kanskje neste gang. Det nest beste var å ta noen notater og spre skottlandsbloggingen ut over ukene denne høsten. Og det har jeg tenkt til å gjøre.
En ting som slo meg var hvordan de tappet øl. Fra Trondheim Mikrobryggeri og andre
The German purity laws occupies an important place in beer lore, but I have mixed feelings about it. I have long planned to blog about it. What has kept me from doing so, is my lack of understanding of it. It's not the old-fashioned German or for want of available explanations of its meaning and significance. Quite the opposite, there are so many interpretations and explanations that I simply do not know which to believe. Thus, there must be a large number of misconceptions and
Til middagen idag smakte jeg på "Rav" fra Berentsens Brygghus, som er et gammelt bryggeri i Egersund. Etter hva Andrew forteller meg, har de overlevet på brusproduksjon, mens de hele tiden har laget et visst utvalg av ulike alkoholholdige drikker. Til deres jubileum (de ble 100 år i 1995, men det var kanskje 110-års jubileet?) brygget de et jubileumsøl. Andrew mener at det ølet som på lørdag kom på polet er en gjenskaping av dette jubileumsølet.
La meg med en gang si at jeg
Ifm at Magni er på fallskjermhopping på Æra denne helga, så hadde jeg mast meg til en kveld hos Andrew - siden jeg visste at han hadde mye godt drikke, både sprit og svakere ting. Men jeg ble sjokkert da jeg dukket opp, for det var jo laget den herlig fingermat-aftenen for meg og Olav Vidvei. Men la meg ikke gå i dybden på maten, men heller fortelle om ølene vi drakk.
Først var det en Shepherd Neame Spitfire fra det som er Englands eldste bryggeri - dog er ølet brygget for
I kveld har Magni og jeg vært på ypperlig smakekveld på Åsines i Herefoss. Det er vel lett å regne ut at det har med øl å gjøre, men ikke bare øl. Kveldens tema var «sjokolade og øl».
Startet kvelden med en Ruddles County som holder 4,7% på en 50cl flaske. Den er kobberbrun med et kl artskjær av rødt. Den har en klar og markant humlesmak - som gir den en duft og smak av høy eller gress. Den er rund og kraftig.
Men denne var jo bare oppvarmingen (fordi jeg var tørst). Det neste var å drikke mot hverandre følgende: Odin pilsner (#2) på 500cl boks - dansk øl fra Fakse, og en Arendals pilsner på (33cl) flaske, som er #1.
#1 smakte definitivt ikke som
De to siste gangene jeg har vært på TMB – eller Trondhjem Mikrobryggeri – har jeg merket at bitteren deres har vært skarpere, bitrere og strammere. Da jeg var der sist, spurte jeg hva de hadde gjort med den.
Svaret var, utrolig nok, at de hadde skiftet bitterhumle. Tidligere har de brukt Galena i bitteren, mens nå bruker de Tomahawk. Skummet smaker og ser omtrent det samme, men selve ølet har skiftet karakter. Jeg synes ikke det var en endring til det bedre, for oppskriften