Det står en-og-førti øl
 

Puben «5th ave» i Trondheim

Denne puben ligger der tidligere Ludwig lå. Og trodde du at brune, mørke og bastante bierstaube-aktige Ludwig aldri kunne bli til en amerikansk diner, så tok du feil. Den er nå likeså sjablongaktig, men i en annen retning: basketball- og (amerikansk) fotballutstyr henger på veggene, bartenderen er amerikaner og menyen av mat og drikke hinter kraftig om at inspriasjonen kommer fra USA. I utgangspunktet ser dette slett ikke så verst ut.

Men likevel overbeviser det ikke. Det var noe trist ved puben, som presenterer seg som en sportspub. Da jeg kom (hvilket riktignok var litt tidlig) spilte storskjermene engelske fotballkamper, mens bartenderen så på amerikansk fotball på en PC bak bardisken - og lokalet var tomt. Heldigvis kom det noen fotballfans og gav puben stemning, men det ble liksom ikke noe Cheers av det.

Ølmenyen var ikke verdens lengste, men den hadde da sine lyspunkter - i alle fall dersom man ser på ølenes farge. På fat hadde de Dahls, og på flaske hadde de Corona, Budwiser og Carlsberg. Her var det pils som gjaldt. Jeg spurte bartenderen - en lavmælt og forsiktig kar - om de hadde tenkt på å føre andre ølslag fra USA, og han sa at de hadde hatt inne Millers pils, men at det gikk så lite av den. Det var visst favorittmerket hans. Og jeg kan godt forstå det, for det kan umulig gå så mye Budweiser og Miller dersom de har Dahls og Carlsberg til en rimeligere penge. Hvorfor kunne de ikke tatt inn Sam Adams, Anchor Porter og Goose Island? Det ville ikke selge, folk vil ikke ha det, det er ikke omsetning på det ... jaja.

Jeg tok en Budweiser - bare for å ha gjort det også. Den hadde forresten gått to uker over best-before-datoen, uten at den hadde tatt noen skade av den grunn. Og jeg kunne konstatere at den er som alle påstår: ``f*cking close to water''. Den hadde nesten ikke bitterhet, minimalt med fylde, var svært lys osv. Men det var en grei - om enn dyr - erstatning for vann. Maten var imidlertid meget bra, men de har kjøkkenet felles med Dicey Reilly, så det er vel urettferdig å bedømme dem alene på det.

Hva skal vi sette her ... Det må bli en D. Selv om det er positivt med minst ett øl som man ikke finner så mange steder, så hadde det vært så ufattelig mye bedre med et litt mer spennende øl. Og tenk om de hadde hatt noe annet enn fire typer pils? USA er det landet i verden med flest bryggerier, der den moderende mikrobryggeribølgen startet og hvorfra den bredte seg over hele verdenen. Til Trondheim har den kommet, men enda ikke på 5th ave.