Han het visst bare George ... i alle fall var det det hva som stod på
visittkortet hans. Jeg traff ham over en øl på Trondhjem mikrobryggeri
der vi var med felles kolleger fra NTNU. Jeg spurte ham hva han mente
om ølet, og det var tydelig at det var noe spesielt da han svarte
«There's no flaws in this beer». Det er slikt en proff svarer -
diplomatisk, men korrekt, og med fokus på type-riktighet. Jeg måtte
bare spørre og grave mer, og det viste seg at George var en tidligere
(og tid...
[Les resten: george]
Fredag 19. januar 2007 01:16 – 313 ord.
Magni har begynt å blogge om øl på livejournal, der øl-delbloggene til
henne og flere andre er samlet i et «community» som heter 365beer, der
idéen er at man skal smake på og blogge kortfattet om minst ett øl
hver dag. Et ypperlig tiltak - jeg er fristet til å kaste meg på, for
selv om jeg papirlogger de fleste øl jeg smaker, er det ganske få av
dem som kommer ut i elektronisk form.
Oppdatering: Magni fullførte året med 365 ulike øl, og
bloggkollektivet finnes der enn...
[Les resten: 365beer]
Søndag 14. januar 2007 22:39 – 191 ord.
Jeg var nær på å få smakt Westvleteren - kåret til verdens beste øl -
for noen få år siden, da Magni og jeg var på en ukes ferie i Gent i
Belgia. Formiddagene bestod av muséer ispedd litt øl. Ettermiddagene
var mye det samme, med unntak av muséene. Vi hadde blinket ut en pub
som hadde Westvleteren, men det var så sent på kvelden, og vi var
allerede så godt i farta, at det syntes bespottende å kaste seg på det
der-og-da, osv. Men neste formiddag ... da skulle vi tilbake.
...
[Les resten: westvleteren]
Søndag 14. januar 2007 16:51 – 379 ord.
Jeg hadde ikke vært på puber siden før jul, så da anledningen bød seg
i kveld, dro jeg først til TMB og deretter til Naboens. Førstnevnte
var stappfull allerede tidlig på kvelden - ikke med statsansatte
lønningspilsere som først antatt, men med heller med studenter som
skulle feire tilbakekomsten etter juleferien. Det ble en stout og en
pale ale, hvorav den første holdt må-tilbake-snart-nivå.
På Naboens var det også mye folk, men færre studenter og flere
thirty/forty-s...
[Les resten: gb barley brew]
Torsdag 11. januar 2007 23:58 – 425 ord.
Parallelt med trekkfuglene om våren, kommer avisenes oversikter over
hvilke puber som den billigste utepilsen. For oss som liker variasjon,
er disse prisoversiktene nesten verdiløse, for de fokuserer alltid på
billigste fatøl.
Men går det ikke an å lage en annen prissammenlikning? En som tar
hensyn til at puber gjerne ikke har det samme utvalget, og at utvalget
mellom to tilfeldige puber ikke engang trenger å overlappe? Ja, jeg
tror det, og jeg skal forsøke å skissere en frem...
[Les resten: prissammenlikning]
Onsdag 10. januar 2007 22:50 – 892 ord.
Da jeg kjøpte boka, trodde jeg det var en blanding av pubguide og
reiseskildring. Den er det også, men den er så mye, mye mer. Først
og fremst er det en personlig bok. Den er selvutleverende, og venner
og bekjente får også gjennomgå. Man skulle tro det ble kjedelig, men
Ian Marchant puster liv i det.
Omslaget til boka
Forlaget
Er pub-beskrivelsene gode? Ja og nei. Den er ubrukelig som en
pubguide, for Marchant beskriver pubene supersubjektivt, basert på
korte enk...
[Les resten: longest crawl]
Tirsdag 09. januar 2007 21:34 – 397 ord.
Enda tre øl på samme kvelden? Jaaa, Magni er blitt litt streng, og har
satt ned foten for nye ølkjøp før vi får drukket opp det
gamle. Egentlig er det fornuftig, for det er mye av det som er i ferd
med å gå ut på dato. Selv om det meste ølet holder seg utover
holdbarhetsdato om det oppbevares pent, så er det ikke noe poeng å
ruge på flaskene til de blir dårlige.
Etiketten til Goose Island India Pale Ale.
Internett
Goose Island IPA er tilbake på polet etter...
[Les resten: smaking 7jan07b]
Mandag 08. januar 2007 23:36 – 512 ord.
Først ut var Eggenberg Svetly Lezak som er et øl som nylig har
vendt tilbake til polene igjen etter lengre tids fravær. Vel, de
fjernet aldri merkelappene, men jeg tror ikke ølet har vært å få tak i
siden tidlig i 2006. Jeg synes å huske at jeg tok det opp med
importøren eller distributøren på vinmessa i Trondheim i høst, men jeg
ser nå at ølet kommer via Strag, og det var ikke dem jeg snakket
med. Fra den daværende importøren fikk jeg bare vage svar om hvorfor
dette ølet i...
[Les resten: smaking 7jan07]
Mandag 08. januar 2007 21:47 – 654 ord.
Det sier at det er vanskelig å spå, spesielt om fremtiden - men i
virkeligheten er det lett å spå, det som er vanskelig, er å
treffe. Jeg skal ikke la det hindre meg, for her kommer noen spådommer
om øl-Norge frem til neste årsskifte.
I løpet av 2007 kommer minst ett mikrobryggeri til å legge inn
årene. Nei, jeg har ikke noen inside informasjon om dette, og jeg har
ingen bestemte i tankene - det er bare blitt så mange av dem, at det
virker sannsynlig at vi snart begynner å s...
[Les resten: propheties]
Søndag 07. januar 2007 23:58 – 621 ord.
Jeg var på Vinmonopolet på City Lade idag. Det er den filialen som har
hatt øl stående
i skråstilte kasser. Neida, de hadde ikke rettet på det. Da jeg
var innom før jul hadde de til og med juleøl fra HaandBryggeriet
stående i skråstilte kasser (se bilde under fra tidlig desember).
Jeg kontaktet betjeningen i forbindelse med noe annet, og svaret
jeg fikk var iblandet kommentarer om at øl solgte så lite, og at det
bare ble stående, og at det var bare for spesielt interesser...
[Les resten: vinmonopolet lade]
Tirsdag 02. januar 2007 22:02 – 635 ord.
Vi ser en «revival» av gamle øltradisjoner, der man leter bakover i
historien, og gjenskaper øltyper som egentlig er utdødde. Det er ikke
noe uvanlig i dette, for både IPA og Wit har vel vært igjennom en
slik oppstandelse. Men etterhvert kommer det en god del særere øl på
markedet. Det er vel bare å bifalle denne typen av anvendt
øl-arkeologi.
Etiketten til Alba Scots Pane Ale, fra Heather Ales.
Internett
Ett slikt øl er Alba Scots Pine Ale fra Heather Ales....
[Les resten: heather alba scots pine ale]
Mandag 01. januar 2007 23:20 – 473 ord.
Dette hjemmebrygget har vi laget med tanke på nyttårsaften.
Kildeinformasjon
I kveld
er det nyttår, og Magni og jeg har invitert en hel skokk med
gjester. I kveld skal vi drikke opp (nesten) hele batchen med
hjemmebrygget nyttårsøl som Steinar og jeg har brygget (hvorav en
liten del sees på bildet til høyre). Jeg er egentlig godt fornøyd med
ølet, og håper at det faller i smak hos gjestene.
Oppskriften er ikke
så veldig kompleks: det er brygget på ekstrakt, m...
[Les resten: nyttaarsoel]
Søndag 31. desember 2006 17:23 – 345 ord.
OK, la meg innrømme det med en gang, jeg har begynt å samle på
ølkapsler. Jeg har ikke plass til å samle på flasker, og jeg har ikke
tolmodighet til å ta av etikettene, så flaskekapslene er hva jeg
konsentrerer meg om. Please! La meg slippe billige vitser om
bussjåførene Hugo og Ivar i Pondus.
Flaskekapselen fra Haandbryggeri-flaska men som har et annet design under det øverste, svarte laget.
Foto: anchr
Men i
forbindelsen med denne nye hobbyen la jeg merke til...
[Les resten: kapsler haandbryggeriet]
Lørdag 30. desember 2006 21:35 – 273 ord.
I kveld var porter-kveld. Først var det en Black Boss Porter
som er et polsk øl på hele 9,4%. Fargen er dyp burgunder med svake
brunlige toner, som får tankene til å tenke på sherry. Boss er navnet
på bryggeriet, som dermed har gode ordspill å trekke på i sine
utenlandske øl. Det er et sterkt og maltrikt øl, og styrken gir en
viss sødme og en aroma som (igjen) får tankene over til sherry. Nå er
sterkt øl vanlig i Polen, like så mye som svakt øl er vanlig i vår
tids England...
[Les resten: portere]
Fredag 29. desember 2006 23:17 – 536 ord.
Jeg har tidligere skrevet om Chakra - men i andre fora - og da Magni i
kveld pekte det ut hos Naboens her i Trondheim, så bare måtte jeg
bestille. Utfra hva jeg tidligere har skrevet, så må det sies at jeg
visste hva jeg gikk til, og at jeg ikke kunne klage dersom ølet var
dårlig. Men jeg har en stor nysgjerrighet, og den må tidvis stilles.
Dette ølet var ingen stor opplevelse, men etiketten var jo litt kul.
Foto: anchr
Ølet er brygget hos
Trio i Skien, selv om d...
[Les resten: chakra]
Søndag 10. desember 2006 23:34 – 379 ord.
Her kommer resultatene fra juleølsmakingen i går. Jeg kan tenke meg
til å komme med en kommentarversjon av dette senere, samt litt mer
utdypende fra de ulike kommentarene som kom for hvert enkelt øl. Det
var også endel interessante observasjoner som ble gjort underveis, men
det får komme senere, sammen med en grundigere beskrivelse av selve
testen, fremgangsmåten og rådataene. Her er i alle fall resultatlista:
01. 3,557 Nøgne Ø God Jul
02. 3,493 Berentsen Julefnugg
02. 3,493 C...
[Les resten: ninkasi juleol2006]
Søndag 03. desember 2006 23:24 – 276 ord.
Ninkasi har i kveld hatt juleølsmaking hjemme hos Magni og meg. Det
var etter alle solemerker en suksess - uten at jeg har fått tabulert
opp resultatene.
Etter 28 juleøl, så gikk vi over til cognac og skotsk whisky. Og
kvelden har nå progressert til den obligatoriske diskusjonen om Gud og
Det Ondes Problem.
Bilder og resultater og referat og slikt kommer forhåpentlig
etterhvert.
...
[Les resten: juleolsmaking ninkasi]
Søndag 03. desember 2006 01:23 – 63 ord.
For en ukes tid siden smakte jeg på juleølet til Lervig. Aromaen var
noe - skal vi si spesiell. Jeg rygget tilbake fra første sniffet,
nesten som man gjør når man uforvarende lukter på en flaske med noe
sterkt og uventet. Dersom jeg skal sammenlikne duften med noe, så må
det bli en lambic. Det er en ufortjent ambisiøs sammenlikning, for
lambic har mange fordeler som dette ølet ikke hadde, men likevel er
det retningen som best beskriver duften. Andre kaller duften 'brett'
etter Bre...
[Les resten: lervig juleol]
Lørdag 02. desember 2006 00:15 – 1232 ord.
I kveld hadde vi IT-driftsøl på Trondhjem mikrobryggeri, og etter et
par øl fikk jeg lyst til å ha det litt moro med bartenderen, så jeg
bestilte en "black-and-tan". Svaret jeg fikk var et kort "javisst",
før han fant en skje han bøyde til og skjenket meg en utmerket og
typegrei sådan øl. Jeg tviler på at det er er så mange puber i Norge
der en bestilling på en black-and-tan ikke blir møtt med noe midt
imellom hevede øyenbryn og et spørrende blikk.
Det er en gammel t...
[Les resten: black and tan]
Torsdag 30. November 2006 00:09 – 317 ord.
Da jeg bestilte
den fra Amazon, så trodde jeg det var en bok om øl og
ølsmaking. Dersom jeg hadde lest tilstrekkelig på beskrivelsen, hadde
jeg nok unngått den misforståelsen. Jeg så den også anmeldt i CAMRAs
What's Brewing i rosende ordelag, men på en måte som burde ha
ringt noen varselklokker dersom jeg hadde tatt meg tid til å lese
mellom linjene.
Dette er en parodisk bok, men hadde den enda vært en parodi på oss
kvalitets(over)bevisste ølentusiaster, så hadde de v...
[Les resten: beer gurus guide]
Mandag 27. November 2006 23:35 – 514 ord.
Dere har sikker opplevd det selv: man kommer inn på en restaurant
med et vinkart så langt som et vondt år, mens 'øl' er bare
smettet uspesifisert inn mellom 'eplemost' og 'mineralvann'. Jeg har
ingenting imot at restaurantene har stort utvalg av vin - tvert imot,
og jeg tror at at tiden nærmer seg der de også får et stort ølutvalg.
Mye av skylden for dagens begredelige situasjon må nok deles mellom
bryggeriene og flertallet av forbrukerne, for de har skrudd hverandre
innover ...
[Les resten: sommelier]
Søndag 26. November 2006 10:17 – 625 ord.
(Det er mulig at andre kan ha nytte av dette, så jeg poster info om
det her.) Alle har vel sett referanser til smakshjulet for øl, laget
av Morten Meilgaard på 70-tallet. Problemet med de fleste versjonene
som du finner på Internett er at de er skannet fra et fysisk eksemplar
og er lagret som bitmaps. Derfor har de sjelden så god oppløsning at
en utskrift av dem blir særlig leslig (for ikke så si pent).
Smakshjulet er et ypperlig hjelpemiddel under ølsmaking.
Figur ved ...
[Les resten: smakshjul]
Lørdag 25. November 2006 18:31 – 243 ord.
Det var Øystein Svendsen som først påpekte det for meg. Vinmonopolet
på City Lade lagrer ølet skrå stilling. Poenget er at de er innredet
med standard hyllesats for vinmonopolet. For at flaskene som står i
nederste hylle lettere skal kunne sees, så er denne hylle skråstilt -
eller rettere sagt, det er satt opp bokser der slik at flaksene kan
lagres i ca 45 graders vinkel. Problemet er bare at Polet ikke har
røsket ut disse kassene for de få hyllemetrene der de har øl. Dermed
bl...
[Les resten: skraa hyller]
Torsdag 16. November 2006 20:33 – 292 ord.
På søndag var jeg med på juleølsmaking på Den gode Nabo. Steinar
Døsvig fra Dahls var konferansier. Det skulle være et ekspertpanel som
jeg var bedt med i, men bare to av fire møtte, og ettersom tekniske
problemer med høyttaleranlegget gjorde at man startet 30 minutter
forsinket, så ble det ikke gjort noe ut av ekspertpanelet. Fordelen
var imidlertid at jeg fikk sitte ved siden av direktøren i Dahls - noe
som åpnet for å kunne spørre om endel interessante ting.
Det e...
[Les resten: juleolsmaking naboens]
Onsdag 15. November 2006 22:12 – 655 ord.