Det står en-og-førti øl
 

Det står en-og-førti øl...

En «ny» brewpub i Trøndelag

Så kom jeg frem på telefonen og fikk verifisert mistanken min: TMB er ikke eneste brewpub i Trøndelag. I Selva i Agdenes kommune finnes «Nekolai Pøbb og Kafe», men det er feil å kalle det en «ny» pub, for det ser ut til at de har vært i drift siden sommeren 2004, med bevilling for tilvirkning hele tiden. Jeg snakket med dem på telefonen forleden, og de kunne bekrefte at de brygget for salg i egen pub. Jeg oppfatter at de er en typisk lokal-pub, og at de derfor ikke har brydd seg

Storm i et pilsnerglass

For tiden er det Bylarm i Trondheim, med masse ståk og ståhei, men en bestemt liten øl-krangel er verd å kommentere. Deler av arrangementet foregår på Svartlamoen, som er en bydel med mange anarkister, gamle husokkupanter og en del kollektiver. Selv om konfrontasjonsnivået med kommunen var høyt for noen år tilbake, så har støvet stort sett lagt seg, og det virker som partene har funnet løsninger og gjensidig respekt og har begynt å samarbeide. Svartlamoen er blitt en bydel som

Plakaten som forsvant (litt brennkvikt)

Sosial- og helsedirektoret har innskjerpet reklameforbudet overfor bryggeriene, og selv om man kan være uenig i sak, så er det et klart signal om en streng tolkning av reglene. Lokalt i Trondheim har også kommunen midlertidig tatt bevillingen fra Ultra for to uker, hvilket viser vilje til å sette hardt mot hardt også på det lokale planet.

Stor var derfor forbauselsen min da jeg kom inn i en større trondheimsk dagligvarebutikk og fikk se at de hadde hengende oppslag som jeg umi

Nytt øl fra Ringnes Bryggeri

I butikken idag snublet jeg over Ringnes Bayersk Lager på boks. Vel jeg av de som prøver alle øl minst en gang, så den endte i handlekurva. Det virket lovende at de reklamerte med «brygget med brent malt». Skulle vi endelig se det første mørke butikkølet fra Ringnes på veldig lenge?

Jeg trengte vel ikke å hisse opp forventningene. Visst er den mørkere enn vanlig norsk pils, men det er en overdrivelse å kalle den mørk. Kanskje kobber eller rav er riktigere. Og så synes j

Mulige nye bryggerier (og ikke-bryggerier)

Jeg har drevet litt undersøkelser omkring mulige nye bryggerier, basert på leting på web. Her er hva jeg har funnet, og her har jeg tatt med selv endel blindspor (faktisk flest blindspor). Jeg har med vilje holdt meg borte fra bryggerier jeg kjente til eller hadde hørt om eller sett omtalt tidligere. Christiania Bryggerier Henschien synes ikke å drive med brygging, men har registrert eller forsøkt å registere en rekke gamle bryggerilogoer og -etiketter fra 1800-tallet som varemerk

Nett-razzia fra Sosial- og helsedirektoratet

Sosial- og helsedirektoratet (SHdir, tidligere Rusmiddeldirektoratet) har nylig gått bredt ut mot norske bryggerier med fokus på nettsidene deres. Det som mange oppfatter som produktinformasjon, blir av dem behandlet som reklame, og reklame er jo forbudt. Dette gjelder mange. I alle fall følgende ser ut til å ha fått henvendelse fra SHdir (utfra postjournalen deres), med et krav om tilbakemelding innen 15 februar. Ringnes (19/1) P Ltz Aass (19/1) Lervig Aktiebryggeri (17/1) Storms ch

Hurra, vi er blitt villa-eiere

Magni og meg har fått tilslaget på en villa. Der blir det hjemmebryggeri i kjelleren, privatbar på loftet og svale boder for lagring av øl. Det hele ble feiret på en nærliggende pub med Ølve på Egge ØlveØl og JubileumsØl, Midtfyns Ale, Youngs Special London Ale, og Nøgne Ø Imperial brown Ale (delt med Magni!!), og en god porsjon skisser og planlegging. Jeg kommer tilbake til dette etterhvert.

Vi flytter fra en leilighet som ikke har gitt så mye plass til å kunne brygge

Et hundeliv, men med øl

Ok, så dere har sikkert allerede sett det, men en nederlender har startet med et spesialøl for hunder. Det er uten alkohol. Se denne artikkelen i NRK. Ja, det måtte vel komme.

Første nummer av Beeradvocate

Idag kom første nummer av Beeradvocate i posten. Det må være over ett år siden jeg startet abonnementet. Det var med åpne øyne og en god magefølelse jeg gikk inn på et abonnement for et tidskrift som ville komme i det som dengang var fjern fremtid. Og ventetiden har vært verd det. Forsiden til det nye tidsskiftet Beeradvocate BeerAdvocate

Det er et elegant tidsskrift - selv annonsene er forseggjorte, og det aner meg at mange annonsører må ha blitt filtrert bor

R.I.P. Baatbryggeriet

Vi visste at de slet, at de mistet lokalene - men vi håpet at de skulle skaffe nye; at de solgte bryggeutstyret - men vi håpet at det var for å kjøpe nytt og større anlegg. Det var oppmuntrende at websidene deres inneholdt positive nyheter datert desember 2006, men da det ble påpekt at disse nyhetene refererte til ting som skulle skje tidlig i 2006, så kunne det virke som det var feildateringer. Jeg sendte en mail for å få det avklart, og svaret var svært konkret og nedslående:

Ølsalget stengt på Ultra i to uker

I går var det et sørgelig syn som møtte meg på Ultra - butikken som har det dsidert beste utvalget av butikkøl i Trondheim. I kontroller i april hadde det blitt avslørt at seks kunder hadde forsynt seg med øl etter kl 18.00. Saksbehandlingen hadde vært treg, men nå var altså straffen klar og soningen påbegynt: forbud mot ølsalg i to uker. Ultras plakat om at ølsalget er stengt for en stund. Foto: anchr

Dette kommer parallelt med andre saker der Trondheim kom

Ølve på Egge - endelig i Trondheim

Idag ble Ølve på Egge endelig tilgjengelig i Trondheim. Jeg hadde fått et tips om det ville komme inn på Naboens, og dukket opp like etter arbeidstid. Jeg ble ikke skuffet. De hadde to av ølene deres: ØlveØl og Jubileumsbrygget for 150-års-jubileet for Steinkjer. Endelig har Ølve på Egge blitt tilgjengelig her i Trondheim Foto: anchr

Jeg smakte første gang på ØlveØl da det ble sluppet på Vikingefestivalen på Egge (sommeren 2004?). ØlveØlet har endret se

Lunsj med George ...

Han het visst bare George ... i alle fall var det det hva som stod på visittkortet hans. Jeg traff ham over en øl på Trondhjem mikrobryggeri der vi var med felles kolleger fra NTNU. Jeg spurte ham hva han mente om ølet, og det var tydelig at det var noe spesielt da han svarte «There's no flaws in this beer». Det er slikt en proff svarer - diplomatisk, men korrekt, og med fokus på type-riktighet. Jeg måtte bare spørre og grave mer, og det viste seg at George var en tidligere (og tid

365beer.com - en øl om dagen

Magni har begynt å blogge om øl på livejournal, der øl-delbloggene til henne og flere andre er samlet i et «community» som heter 365beer, der idéen er at man skal smake på og blogge kortfattet om minst ett øl hver dag. Et ypperlig tiltak - jeg er fristet til å kaste meg på, for selv om jeg papirlogger de fleste øl jeg smaker, er det ganske få av dem som kommer ut i elektronisk form.

Oppdatering: Magni fullførte året med 365 ulike øl, og bloggkollektivet finnes der enn

Westvleteren? I Trondheim!?

Jeg var nær på å få smakt Westvleteren - kåret til verdens beste øl - for noen få år siden, da Magni og jeg var på en ukes ferie i Gent i Belgia. Formiddagene bestod av muséer ispedd litt øl. Ettermiddagene var mye det samme, med unntak av muséene. Vi hadde blinket ut en pub som hadde Westvleteren, men det var så sent på kvelden, og vi var allerede så godt i farta, at det syntes bespottende å kaste seg på det der-og-da, osv. Men neste formiddag ... da skulle vi tilbake.

En kort (men god) pubrunde

Jeg hadde ikke vært på puber siden før jul, så da anledningen bød seg i kveld, dro jeg først til TMB og deretter til Naboens. Førstnevnte var stappfull allerede tidlig på kvelden - ikke med statsansatte lønningspilsere som først antatt, men med heller med studenter som skulle feire tilbakekomsten etter juleferien. Det ble en stout og en pale ale, hvorav den første holdt må-tilbake-snart-nivå.

På Naboens var det også mye folk, men færre studenter og flere thirty/forty-s

Hvordan sammenlikne prisnivåer mellom puber?

Parallelt med trekkfuglene om våren, kommer avisenes oversikter over hvilke puber som den billigste utepilsen. For oss som liker variasjon, er disse prisoversiktene nesten verdiløse, for de fokuserer alltid på billigste fatøl.

Men går det ikke an å lage en annen prissammenlikning? En som tar hensyn til at puber gjerne ikke har det samme utvalget, og at utvalget mellom to tilfeldige puber ikke engang trenger å overlappe? Ja, jeg tror det, og jeg skal forsøke å skissere en frem

Ian Marchant: «The Longest Crawl»

Da jeg kjøpte boka, trodde jeg det var en blanding av pubguide og reiseskildring. Den er det også, men den er så mye, mye mer. Først og fremst er det en personlig bok. Den er selvutleverende, og venner og bekjente får også gjennomgå. Man skulle tro det ble kjedelig, men Ian Marchant puster liv i det. Omslaget til boka Forlaget

Er pub-beskrivelsene gode? Ja og nei. Den er ubrukelig som en pubguide, for Marchant beskriver pubene supersubjektivt, basert på korte enk

Smaking av enda tre øl

Enda tre øl på samme kvelden? Jaaa, Magni er blitt litt streng, og har satt ned foten for nye ølkjøp før vi får drukket opp det gamle. Egentlig er det fornuftig, for det er mye av det som er i ferd med å gå ut på dato. Selv om det meste ølet holder seg utover holdbarhetsdato om det oppbevares pent, så er det ikke noe poeng å ruge på flaskene til de blir dårlige. Etiketten til Goose Island India Pale Ale. Internett

Goose Island IPA er tilbake på polet etter

Tre lyse øl på en kveld

Først ut var Eggenberg Svetly Lezak som er et øl som nylig har vendt tilbake til polene igjen etter lengre tids fravær. Vel, de fjernet aldri merkelappene, men jeg tror ikke ølet har vært å få tak i siden tidlig i 2006. Jeg synes å huske at jeg tok det opp med importøren eller distributøren på vinmessa i Trondheim i høst, men jeg ser nå at ølet kommer via Strag, og det var ikke dem jeg snakket med. Fra den daværende importøren fikk jeg bare vage svar om hvorfor dette ølet i

Spådommer om øl for 2007

Det sier at det er vanskelig å spå, spesielt om fremtiden - men i virkeligheten er det lett å spå, det som er vanskelig, er å treffe. Jeg skal ikke la det hindre meg, for her kommer noen spådommer om øl-Norge frem til neste årsskifte. I løpet av 2007 kommer minst ett mikrobryggeri til å legge inn årene. Nei, jeg har ikke noen inside informasjon om dette, og jeg har ingen bestemte i tankene - det er bare blitt så mange av dem, at det virker sannsynlig at vi snart begynner å s

Dårlig start på året

Jeg var på Vinmonopolet på City Lade idag. Det er den filialen som har hatt øl stående i skråstilte kasser. Neida, de hadde ikke rettet på det. Da jeg var innom før jul hadde de til og med juleøl fra HaandBryggeriet stående i skråstilte kasser (se bilde under fra tidlig desember).

Jeg kontaktet betjeningen i forbindelse med noe annet, og svaret jeg fikk var iblandet kommentarer om at øl solgte så lite, og at det bare ble stående, og at det var bare for spesielt interesser

Skotsk øl med furu-skudd

Vi ser en «revival» av gamle øltradisjoner, der man leter bakover i historien, og gjenskaper øltyper som egentlig er utdødde. Det er ikke noe uvanlig i dette, for både IPA og Wit har vel vært igjennom en slik oppstandelse. Men etterhvert kommer det en god del særere øl på markedet. Det er vel bare å bifalle denne typen av anvendt øl-arkeologi. Etiketten til Alba Scots Pane Ale, fra Heather Ales. Internett

Ett slikt øl er Alba Scots Pine Ale fra Heather Ales.

Nyttår og nyttårsøl! Dette hjemmebrygget har vi laget med tanke på nyttårsaften. Kildeinformasjon

I kveld er det nyttår, og Magni og jeg har invitert en hel skokk med gjester. I kveld skal vi drikke opp (nesten) hele batchen med hjemmebrygget nyttårsøl som Steinar og jeg har brygget (hvorav en liten del sees på bildet til høyre). Jeg er egentlig godt fornøyd med ølet, og håper at det faller i smak hos gjestene.

Oppskriften er ikke så veldig kompleks: det er brygget på ekstrakt, m