Det står en-og-førti øl
 

Enda ett nytt bryggeriinitiativ

Både Lofotposten og Nordlys har skrevet om det: Odd Nicolaysen fra Bøstad i Vestvågøy i Lofoten går med planer om et ambisiøst lite håndverksbryggeri. Det skal brygges maltøl og mjød, og det skal brennes maltøl til whisky. Vi gleder oss til dette kommer på lufta, selv om det nok kan ta en stund!

Bryggingen ser ut til å være knyttet opp mot ulike turistprosjekter, ett som heter Lofotr, og som har vikinger som tema. Det andre prosjektet heter Vill Vest med tema sitt fra Det Ville Westen, og det er der whiskyen kommer inn.

For øl og mjød høres dette historisk ambisiøst ut. Det er vel ingen som helt vet hvordan vikingene brygget ølet sitt. Ølet ble neppe brygget med humle, og om man tenker å brygge med gruit, så finnes det nok kilder, men kanskje ikke veldig sikre og entydige.

Whisky er et langt lerret å bleke. Den whiskyen som ble drukket i det ville westen var vel ikke akkurat kvalitetssprit, og når vi tenker på amerikansk whisky idag, så tenker vi på Kentucky og Tennessee og sour mash og slikt. Det er veldig forskjellig fra skotsk whisky, som har ridd på en motebølge siste 10-15 årene. En utfordring med produksjon av whisky er at den skal fatlagres. Skotsk whisky må teknisk sett lagres i minst tre år, men i praksis lagres den oftest 10 år eller mer. Satt på spissen: skottene destillerer en forferdelig, fuselbefengt rå-sprit som først blir drikkendes etter lang lagring på fat.

I Lofoten har de et valg - det skal mot, investeringsvilje og tålmodighet til å lage dusinvis av fat med sprit som man ikke helt vet blir vellykket før om 6-8 år. Sånn sett er det enklere med øl, for der har en raskere produksjonssykler.

Uansett, jeg blir glad og opprømt når jeg hører og leser om noen som vil vekke til live gamle øl-tradisjoner. Det er ingenting galt med bryggerier som brygger i engelsk eller tysk stil, men vi har også en norsk øltradisjon som nesten helt ble modernisert bort til fordel for storskaladriften med undergjæring. Der er det mye å øse av. Initiativet i Lofoten har mye felles med Flåm turistsenters planer som Norske Ølbrev fortalte om i mars, og jeg gleder meg til etterhvert å se resultatene av dem begge.