Det står en-og-førti øl
 

Ølve på Egge bryggeri er visstnok solgt

Dette er ifølge en sidekommentar i en reiserapport (se side 24) for et følge som blant annet besøkte dette bryggeriet. De besøkte ulike bryggerier i Trøndelag i begynnelsen av mai, deriblant Ølve på Egge. Tilsvarende reiserapport står i nyhetsbrevet til Mære landbruksskole, som såvidt jeg vet bare finnes i papirversjon.

Ifølge denne sidekommentaren, er altså bryggeriet solgt fra Magne Bjerkem til fem familier. I Brønnøysundregisteret ble endringen registrert 12. juni i år, og ny adresse er Vestre Elnan i Sør-Beitstad. Utfra navnene i styre og ledelse (slik det er registrert i Brønnøysund), ser det ikke ut til at Magne Bjerkem eller familien på farsgården hans er med videre i bryggeriet.

Beitstad er også stedet der et annet bryggeri nettopp har sett dagens lys: Yttervik gård, men det ser så absolutt ut til å være et annet initiativ enn videreføringen av Ølve på Egge. Daglig leder for Ølve på Egge er nå Haakon Kvam, men jeg vet ikke om det er noen forbindelse til Steinar Kvam, som er i startgropa på å opprette et gårdsbryggeri på Kvamstrøa på Inderøy. Formodentlig er det ikke det, siden svenskene som er nevnt over besøkte begge disse to stedene. Av en eller annen grunn står fremdeles Bjerkem-familien registrert som eiere av selskapet, men det er muligens bare treghet i systemet, siden reiserapportene eksplisitt sier solgt.

Hva betyr dette så for ølet fra Ølve på Egge? Jeg vet ikke. Det høres ut som om noen andre tar over. Forhåpentligvis vil de videreføre bryggeriet og tapping på flaske, for salg fra fat på bestemte gårder til lukkede lag er veldig lite tilgjengelig for oss vanlige øl-entusiaster. Kommer det til å endre på øltyper? Aner ikke, men jeg håper ikke det, for de siste flaskene med ØlveØl som jeg har smakt er en av mine favoritter. Jeg tror dette ølet har endret endel karakter siden det først ble sluppet på Vikingfestivalen på Egge for noen år siden.

Ett av styremedlemmene for Ølve på Egge er ifølge websidene til Bygdasentralen i Beitstad er tilknyttet noe som heter Kukkudal Maltøllaug. Jeg har ikke funnet noe mer info om dette lauget, men det er kanskje en indikasjon på at bryggeriet vil fortsette å brygge i tradisjonell stil?

De har allerede installert seg i nye lokaler i Sør-Beitstad, der de brygger i kjelleren på en trønderlån. Både den svenske delegasjonen og en beskrivelse på RateBeer (let frem til Cinnamongirls beskrivelse fra 29. juli) har referert til dette.