Det står en-og-førti øl
 

Ringnes-kommentarer som falt noen tungt for brystet?

Natt til søndag kom det en kommentar til et innlegg som jeg skrev på bloggen min 5. mai i år. Jeg nevner det eksplisitt her, siden det neppe er så mange som graver bakover for å se etter kommentarer på gamle innlegg.

Kommentaren innleder med: Å si at Carlsberg/ringnes ikke har bidratt med å bedre utvalget i Norge... vel da vet du ikke hva du snakker om. Der tar du skrekkelig feil. Deretter går forfatteren over til å liste en lang rekke med øl fra Ringnes. Dette er formodentlig et tilsvar på hva jeg skrev: Ringnes har ikke akkurat ledet an i utvidelse av utvalg. Snarere tvert om, de siste årene har deres våteste drømmer øyensynlig vært å legge ned lokale bryggerier og redusere antall varianter. Jeg går så over til å beskrive hvordan dette er i ferd med å endre seg.

Siden kommentaren kommer anonymt, har jeg ikke noen bedre måte å svare på enn å komme med mitt tilsvar som åpent svar på bloggen. Det eneste vedkommende har gjort for å identifisere seg er å navngi seg som "knut" (nei, det er neppe Knut Albert) uten noen link eller epostadresse.

Jeg står ved det jeg skrev, og jeg har vanskelig for å se at Ringnes har ledet an i å bedre ølutvalget i Norge de siste årene. Nå er "de siste årene" et noe vagt begrep, men la oss konkretisere det til tiden etter 2000. Selv de tre siste årene - som er hva innskriveren selv setter som tidsramme - er slett ikke Ringnes det første jeg tenker på dersom noen sier "ølutvalg". Dessuten har jeg en magefølelse som hardnakket insisterer på at Verden-Rundt-serien dels handler om å okkupere hylleplass i butikker og puber, og dels handler om å kunne reklamere for tvilling-produktet i den alkoholfri Munkholm Horisont-serien. Men hva vet vel jeg om det ...

Man skal være temmelig Ringnes-patriotisk for å hevde at Ringnes har ledet an i utvalgsøkningen. Og bare for å si eksplisitt det jeg tror og håper og tror de fleste leserne av bloggen har fått med seg: Jeg synes ikke ørten typer lys pilsner er et bredt utvalg. Utvalg er når man har ulike øltyper og øl som smaker vesentlig ulikt. Utvalg er ikke et stort antall øl av samme type og lignende smaksbilde.

Også andre setning i sitatet mitt står jeg ved, for jeg mener at Ringnes har vært blant sinkene i den utviklingen av ølutvalg som vi har sett i tiden etter 2000 - ja også de tre siste årene. At knut mener jeg der tar "skrekkelig feil" får heller være hans problem. Interessant er det også at vi ikke ser ut til å være uenige i fakta, bare i vurderinger.

Ellers synes jeg å lese ut av kommentaren et argument at Tou og Nordlandspils er lokale merker som fortsatt består og som Ringnes/Carlsberg satser på. Sålangt jeg har oppfattet, så har Ringnes lagt disse bryggeriene ned, og det eneste som er "lokalt" ved disse produktene, ligger vel i retorikken på etikettene? Det virker rett og slett forunderlig å trekke disse frem som eksempler på at Ringnes satser på det lokale.

Men jeg vil gjerne samtidig komme med en oppfordring til deg, knut. Hva om du identifiserte deg - gjerne via email til meg. Det er flere ting jeg merker meg ved kommentaren din: måten du svarer på, tonen i kommentaren, for ikke å si lista med over ølmerker, typografien som lyser klipp-og-lim, samt den hintingen om at du vet hva som kommer i serien "House of Beer". Du skulle vel ikke tilfeldigvis være ansatt hos Ringnes eller tilknyttet dem på en eller annen måte? Jeg ville bli både skuffet og overrasket om folk hos eller i tilknytning til Ringnes anonymt la inn lista over produktspekteret sitt via bloggens mulighet for kommentarer.

Faktisk kommer jeg til å redigere bort produktlista - i første omgang i alle fall til du har identifisert deg, og det er klarlagt at du ikke har noe med Ringnes å gjøre. Kommentarene er ment å være en mulighet for nettopp kommentarer, ikke som arena for produktinfo fra leverandører, og jeg ønsker å kjøre med god margin på min tolkning av det skillet. Jeg tar selvfølgelig vare på en kopi, og de som ønsker det kan få se originalversjonen av kommentaren, send meg i så fall epost.