Det står en-og-førti øl
 

Endelig en ekte håndpumpe

Endelig har sivilisasjonen brutt igjennom enda en barriere i Trondheim, for i kveld har jeg drukket norsk håndbrygget øl fra håndpumpe. Det er pumpene som Den gode Nabo kjøpte inn i fjor sommer som endelig er koblet opp. Til nå har de nærmest stått som pynt. Ørten leverandører har forsøkt å koble dem til noe, og har feiget ut av tekniske grunner.

Men endelig har de klart å få koblet levende øl på disse pumpene. I kveld satte de på Nøgne Ø #100. Vi var samlet noen stykker for å smake, og stemningen vokste seg himmelhøy. Prisen var hakesleppende lav til Norge å være - jeg har betalt mer for lys, utenlandsk lager enn hva vi betalte for dette ølet. Det er ikke første gang jeg har smakt Nøgne Ø fra fat, for de serverte en Pale Ale (som kanskje heller burde hett en dobbelt IPA) fra egen bardisk på Nytelsesfestivalen i Grimstad for et par år siden.

Men i kveld fikk jeg det fra håndpumpe - ekte britisk håndpumpe. Jeg har ikke sett dem i bruk før i Norge, men jeg skal ikke utelukke at de ikke finnes andre steder. Puben hadde Nøgne Ø Porter Brown ale på håndpumpa i forrige uke, og det sies at en Trondheimsstrandet brite bokstavelig talt gråt da han fikk servert porteren sin brown ale fra håndpumpe.

Nå håper jeg bare at jeg ikke går glipp av et fat mens jeg er på påskeferie - det ville være ironisk å reise til en ølglissen påskeferie i Arendal samtidig med at de satte f.eks. en Imperial Stout på håndpumpe i Trondheim. For mens Nøgne Ø brygges på en utfylling i Nidelva ved Arendal, så står Naboens på pæler i Nidelva i Trondheim, og dermed kan det vel knappest tenkes noe mer passende sted å nyte ølet.