Ordet «Union» har en tvetydig klang på norsk. Fra første klasse på
barneskolen har vi lært å mislike både unionen med Danmark og unionen
med Sverige. Mangt er sagt om dem annetsteds, så det holder vel
kanskje å konstatere at vi er blitt servert minst 150 år med drittprat
om unioner - kanskje så mye at det kan ha tippet folkeavstemninger.
Men «Union» er også navnet på et gammelt industrikonsern som blant
annet hadde papirfabrikk i Skien. Det var en hjørnestensbedrift, ...
[Les resten: union]
Tirsdag 03. November 2009 12:23 – 562 ord.
Noe slikt skal salig Tordenskiold har utbrutt i sin sedvanlige
blanding av hatsk og voldelig utålmodighet. Hadde han levd i dag og
vært ølentusiast ... og kommet fra Arendal, så hadde han kanskje gitt
bryggeriledelsen dette verbale glatte lag.
Det er nå fire måneder siden bryggeriet ble selvstendig. Jeg var
selv oppom den aller første dagen for å se den nye logoen, men da var
det fremdeles en Ringnes-logo der kombinert med det anonyme skiltet
som sa «Arendals bryggeri» i en ...
[Les resten: hvor blir arendals av]
Tirsdag 03. November 2009 12:23 – 432 ord.
At Filter er nedleggings- og salgstruet (sukk!), har mentalt
tvunget meg til å filosofere over hvorfor akkurat den puben gir meg så
mange flere varme vibber. Joda, de har et bra utvalg, men det er noe
mer enn det.
Det som har slått meg, er hvor mange norske puber som er
upersonlige festlokaler for en anonym bøling fremmede. De er
digre, de har en gjennomstrømning av personale som bare overgås av
gjestenes egen gjennomstrømning. De er underlagt storskalamantraet
«bigger is bett...
[Les resten: norskepuber]
Søndag 25. oktober 2009 23:22 – 607 ord.
Jeg har holdt tilbake med å skrive om Små Vesen, mest fordi jeg
ikke har visst hvor dette ender. Men la meg nå endelig komme til
saken. Jeg håper ikke jeg irriterer og fornærmer unødig mye, men det
ligger liksom i kortene at dette kan bli litt syrlig.
Da Små Vesen kom var det med en viss fynd og klem som lovet
tradisjon og det særnorske. Akkurat der ble jeg skuffet, for det ble
med dette bryggeriet som med endel andre: det særnorske begrenset seg
til etikettdesign og navneval...
[Les resten: smaa sure vesen]
Søndag 25. oktober 2009 23:19 – 1049 ord.
Vi har sett så ofte hvordan mikrobryggeriene de siste årene har
«gått amok» når de har laget sine versjoner: I forhold til det som
ellers er tilgjengelig, så er IPA'en deres bitrere, stouten mørkere,
barley-wine'en sterkere, osv.
Men det er fremdeles ett område der mikrobryggeriene som har grodd
frem de siste årene er pislete i forhold til tradisjonsbrygging og
etablerte bryggerier: bruk av røykmalt. I Norge tradisjonsbrygges det
i Stjørdal og i Sverige på Gotland. I Tysk...
[Les resten: final frontier]
Torsdag 16. juli 2009 22:55 – 375 ord.
Bokas undertittel er «A History of Beer in Ancient Europe», og
forfatteren er førstamanuensis i Klassisk (formodentlig språk) ved det
kanadiske University of Windsor. Det burde borge for en kvalitet som
ikke alltid er fremtredende når ølforfattere får skrivekløe.
Innenfor sitt spesialområde, klassisk gresk og latin, innfrir han
betingelsesløst. Mange har forsøkt å gjengi hva romere og grekere har
uttalt om øl, men aldri før har jeg tidligere funnet noen som har gitt
en ...
[Les resten: barbarians]
Fredag 26. juni 2009 21:58 – 675 ord.
Jeg ramlet innom Fru Pedersen like før ferien, det er butikken i
Trondheim som selger gårdsmat fra Midt-Norge og Jämtland. Vi ble
stående og diskutere gårdsprodusert øl fra Midt-Norge, et produkt som
Fru Pedersen ennå ikke har, og diskusjonen kom inn på ost til øl, for
ost har de. Dermed endte jeg opp med Oviken Blenda, Oviken Bovidura,
Orkladal Tilsiter. I tillegg hadde vi allerede en Oud Amsterdam og en
Parmeggiano-Regiano hjemme. Øl og sennep hadde vi også ...
Vi startet...
[Les resten: ost og ol]
Fredag 26. juni 2009 21:57 – 379 ord.
Noen tilfeldigheter og endel planlegging gjorde at vi i år kunne
besøke ølfestivalen «Øl og mat 09» i Oslo.
La oss ta det positive først. Ett av de fire store teltene serverte
en ølmeny på omkring 60 ulike typer fra to barer, uten overlapp i
menyen, og det ble tilsammen rundt 120 forskjellige øl. Ingen
var vel blant det aller vanligste, og endel av hva de solgte var
tildels meget sjeldne fugler. Et annet høydepunkt var folkene som
planla å starte pub i Oslo med spesialimp...
[Les resten: ol og mat 09]
Fredag 26. juni 2009 21:46 – 689 ord.
Her i Stiftsstaden finnes mange vannhull og gode vannhull, men ikke
alle av de mange er også gode, og da tenker jeg først og fremst på
tilstrekkelig bredde i utvalg når jeg tenker kvalitet.
Et for meg nytt sted er Kafe Filter, der ølklubben var
så heldige å ha foredrag med Kjetil Jikiun i forrige uke. Bakgrunnen
var at ølklubben ønsket å ha et møte om «ekstrem-øl» med Kjetil til
høsten. Men så viste det seg at han skulle til Trondheim i
allerede starten av juni for å ...
[Les resten: filter]
Lørdag 20. juni 2009 00:25 – 874 ord.
Trondhjem Mikrobryggeri avstedkommer sjelden de store ord. Ikke det at
det er noe galt med ølet, men det er litt kjedelig og forutsigbart. To
av de bryggerne jeg respekterer mest i Norge har - uavhengig av
hverandre - sagt det helt likt. «Det er ingen feil på dette ølet»,
etter en litt diplomatisk pause. Det er greitt, det er godt,
det er bedre enn det meste, det er verd å smake på .... men ... det er
også litt kjedelig. De har en pale, en IPA og en amber som tidvis
nesten kan forve...
[Les resten: tmb nygiv]
Tirsdag 16. juni 2009 20:12 – 387 ord.
Jeg har sovet i timen og ble først idag oppmerksom på meldingen om
at Arendal Bryggeri er solgt fra Carlsberg og Ringnes-systemet til
lokale investorer i Arendal. Rett nok beholder Ringnes tyve prosent av
aksjene, men det er kanskje like greitt.
Hurra! Dette er en stor nyhet. Arendal bryggeri har vært
nedleggingstruet lenge. Jeg har tidligere påstått at Ringnes ville
legge ned E.C. Dahls før Arendals bryggeri, basert på at Dahls har
fristende tomter og ingen konkurrenter i Midt...
[Les resten: arendalspilsen]
Torsdag 11. juni 2009 21:04 – 661 ord.
I NM i hjemmebrygging i helga ble Steinar og mitt bidrag røykølet
«Bybrann» rangert tredje sist av 18 bidrag i klassen mørk ale, og det
er jeg egentlig stolt av. Faktisk er jeg mer stolt av det enn at vårt
bidrag «St. Richard's ale» ble nummer to i samme klasse. Sistnevnte
var en nokså kjedelig brown ale med en gimmick av havregryn vi hadde
spesialpreparert i stekovnen.
Gi blaffen i poenger og terningkast og slikt, og se i stedet på
beskrivelsene. Røykølet ble beskrevet me...
[Les resten: hurra nestsist]
Onsdag 01. April 2009 00:36 – 759 ord.
Tittelen er kanskje litt tabloid, men heng på, for det er også en
dekkende tittel - og det handler om øl. Utgangspunktet var en
avisartikkel som fortalte at det gjenoppstartede Atna Øl skulle slippe
sine to nye øl på Rørosmartnan for en uke siden. Magni og jeg brukte
ikke så mange sekunder på å bestemme oss: lørdag morgen - grytidlig
for lørdager i alle fall - entret vi lokaltoget til Røros.
Hvorfor slapp de ølet akkurat der og da? Rørosmartnan er en
institusjon, et av ...
[Les resten: rorostur]
Søndag 01. mars 2009 23:41 – 1480 ord.
På fredag var Trondhjem Mikrobryggeri 10 år, og de hadde bedt inn til
selskap for alle de faste kundene. Jeg begynte å gå der allerede kort
tid etter de startet, og har hatt dem som ett av ganske få stamsted
siden. De to første timene denne kvelden var puben stengt for andre
enn spesielt innbudte gjester. Prosedyren var grei, man fikk et glass,
og når man leverte det inn tomt, så kunne man få et nytt - fyllt. Det
ble likevel ikke noen vill drikke-så-mye-du-vil-fest, selv om
stemni...
[Les resten: jubileum10]
Mandag 08. desember 2008 23:31 – 662 ord.
Det var blitt ettermiddag siste dag, og vi hadde ennå ikke sett
Manneken Pis. La meg tilstå at jeg følte at jeg måtte se ham, alle
må jo se ham, turistene svermer i retning av ham. Det er sikkert noe
de tilsetter vannet i Brussel som får deg til å ville det.
Vi trasket ham i møte, og ble ikke postitivt overrasket: det var
akkurat så kommersielt som en turistfelle skal være. Men sidesynet
mitt fanget opp et skilt der det stod «Poechellenkelder», som var en
av kanskje-pubene...
[Les resten: brussel8]
Mandag 08. desember 2008 17:51 – 1266 ord.
Her er utkastet til brev til de lokale Trondheimspolene som bruker
skråstilte hyller.
Spørsmål om plassering av øl i skråstilte hyller
I butikken deres er det brukt skråstilte hyller nederste i
hylleseksjonene for varegruppen øl, hvilket er negativt for kvaliteten
på ølet. Jeg kontaktet Vinmonopolet sentralt i desember 2007, og fikk
svar fra daværende produktsjef Anita Mikalsen som skrev følgende på
dette punktet:
I våre butikker er det en uttalt policy å lagre ...
[Les resten: brev til trondheimspolene]
Lørdag 08. November 2008 20:14 – 326 ord.
Jeg har idag vært rundt på alle de seks polene i Trondheim, og her
er status fra denne turen. La meg fraråde å kjøpe disse ølene på disse
stedene. Ja, jeg vil faktisk gå så langt som til å oppfordre til å
gjøre ølinnkjøpene på de to polene som har skikkelig oppbevaring, og å
fortelle betjeningen der om det, og hvorfor man kommer til nettopp
deres butikk.
Først ute var polet på City Syd, der alt var i orden, og
ingen øl stod i skråhyller. Bra!
Neste på var Valenti...
[Les resten: skraahyller igjen]
Lørdag 08. November 2008 18:43 – 605 ord.
Jeg er gjentatte ganger blitt spurt om hvordan det gikk med
henvendelsen min til Vinmonopolet om skråstilte hyller. Jeg har
somlet og fomlet med å fortelle om det, men bedre sent enn aldri. Men
først litt om bakgrunnen. Jeg sendte før jul i fjor en
juleønskeliste, og fikk et
svar, som jeg bad om
utdypinger på.
Svaret jeg fikk fra polet kom 30 september i år, og er sendt fra
Martin Paulsen, som titulerer seg som produktsjef. Om dette med
plassering loddrett eller i skråhyller ...
[Les resten: polsvar2]
Lørdag 08. November 2008 16:31 – 586 ord.
Søndag formiddag ble det hovedsaklig tradisjonelle
turistaktiviteter, med innkjøp av souvenirer av mange slag.
Jeg hadde sett meg ut en pub som jeg hadde lyst til å besøke, den
lå like ved La Becasse, og liksom denne lå den i enden av en kort
bakgårdsgang inn fra gata. Dessverre, puben, L'image de Notre Dame var
stengt da vi kom dit, men tyve meter unna lå enda en av disse
bakgårdspubene: Au Bon Vieux Temps. Et noe slitent sted, stille og
rolig på en søndag formiddag. Musik...
[Les resten: brussel7]
Torsdag 06. November 2008 18:45 – 1132 ord.
På kvelden dro vi tilbake til Delirium Café. Det var tross alt det
beste stedet vi hadde funnet, og et sted verd flere besøk, selv om
byen er full av gode ølsteder. Det føltes som de hadde en uendelighet
av øl vi ikke hadde smakt. Vi hadde planlagt å dra dit tidlig på
dagen, men selv de beste planer kan slå feil, så vi ankom ikke før
lokalene så smått var begynt å fylles med kveldens kvote av støyende
berme.
En i selskapet hadde aldri drukket Kwak før, og var nysgjerri...
[Les resten: brussel6]
Søndag 02. November 2008 10:39 – 1739 ord.
Noen slipper juleølene på første lørdag i november, og noen slipper
dem på første november, og når første november faller på en lørdag,
blir det spesielt travelt.
Det startet med at jeg kl 09:00 skulle bestille juleøl og DH2 fra
polet på nettet, men der var det ingen slike øl. Jeg er faktisk
temmelig frustrert over nettbutikken til Polet, for den virker ikke
spesielt høyt prioritert. En stund i går ettermiddag så den ikke ut
til å virke i det hele tatt, og først idag...
[Les resten: juleoesdagen]
Søndag 02. November 2008 10:20 – 506 ord.
Det er et snodig faktum at mange store byer har forholdmessig få
mikrobryggerier, for mikrobryggeriene synes å være forlagt på
underligste avkroker uten synderlig tanke på antall hoder og
mager.
Brussel er i så måte intet unntak og har bare én brewpub, men den
ligger til gjengjeld midt i turistløypa ved La Grande Place og heter
beskrivende nok «Les Brasseurs de la Grande Place». Det var vel
knappest noe spørsmål om vi skulle besøke den eller ei. Riktignok
hadde stedet f...
[Les resten: brussel5]
Torsdag 23. oktober 2008 16:32 – 1211 ord.
Lørdag startet vi med et besøk på Cantillon, som er bryggeri og
museum på én gang. Det er et brusselsk lambic-bryggeri, og selv om de
brygger langt mindre nå enn før, så er ølet deres stadig å få tak i på
de rette stedene. Til daglig er det bryggerimuseum, et museum av den
typen som alle museer burde være. Det er knappest noen utstilling, men
du får lov å vandre nærmest fritt rundt i bryggeriet - selv på lagrene
deres. Faktisk ble de litt irritert da Gustav kalte det et mus...
[Les resten: brussel4]
Onsdag 22. oktober 2008 19:29 – 1836 ord.
Fra Mort Subite dro vi videre til Delirium Café, som ligger inne i
det tetteste strøket av restauranter. Puben går over to etasjer, der
flaskebaren er nede i kjelleren, mens det oppe er en lang rekke
fatøl. Mange norske puber er for store til å være intime. Det samme
gjaldt også Delirium og ble bare understreket av at så mange andre
puber i Brussel hadde et betydelig mindre format. Det småfleipes ofte med
at byer i gamle dager hadde en pub pr 25 eller 50 innbyggere - og selv
om tal...
[Les resten: brussel3]
Onsdag 24. september 2008 16:10 – 2536 ord.