Her er en idé som Gustav Foseid og jeg snublet over mens vi satt på
hytteverandaen og smakte på øl i sene kveldstimer. Jeg ser ingen
ulemper med den, annet enn at jeg er usikker på om det økonomiske i det
svarer seg - men pytt sann.
Brewpuber har typisk 5-7 øl, og en egen brygger i
deltidsstilling. Få hobbybryggere har råd eller mulighet til å ta
spranget over i en delstids bryggerstilling, men mange ville vel være
interessert i å gjestebrygge for en brewpub. Mulighetene f...
[Les resten: Pubbryggeri]
Mandag 05. juli 2010 12:53 – 468 ord.
Du vet det egentlig, selv om du kanskje ikke har tenkt bevisst over
det: øl er ferskvare. Ved hjelp av ulike tricks som masse humle, høy
alkoholprosent, pasteurisering, filtrering og annet kan ølet leve
lenger, men øl er og blir en ferskvare. Joda, øl har vanligvis godt av
litt modning, men etter en topp går det uvegerlig nedover - eller i
det minste i uforutsigbare og variable retninger.
Javel, og hva så? Konsekvensen er at de pubene vi ølentusiaster
aller mest skyr, på én ...
[Les resten: Ferskvare]
Søndag 04. juli 2010 13:55 – 555 ord.
Batch #51 (gang før siste) med hjemmebrygg var et stjørdalsøl -
eller maltøl, som er den lokale navnet - laget med ren, ekte
stjørdalsmalt. Det ble av tidsmessige og bryggetekniske grunner ikke
helt bra. Jeg sitter her og funderer på hva jeg skal gjøre med det.
En mulighet er å tappe det på flaske og se om det modnes til noe
bedre, men modning av øl er vanligvis bare en blekning av
defekter. Det er sjelden et dårlig øl blir ypperlig av modning. Et
godt øl kan bli ypperlig...
[Les resten: Batch51]
Onsdag 16. juni 2010 11:02 – 237 ord.
I Katine i Uganda brygger de et øl som de kaller
ajon. Bryggeprosessen er relativt lik med mange andre lokale øl i
Afrika, selv om navnene kan variere endel.
Produksjonen starter ofte med at noen spleiser på materialene, og
deretter deler ølet. Selve drikkingen skjer med sugerør fra en felles
krukke eller kalabash: hver enkelt har sitt eget lange sugerør som de
henter ølet opp fra midt i krukka, slik at de unngår både bunnfallet
og det som flyter på toppen. Dette bildet
p...
[Les resten: Ajon]
Mandag 31. Mai 2010 23:44 – 924 ord.
Hva kommer vi til å se i de neste årene fremover i øl-verdenen? La
meg ta alle forbehold når jeg spår, men her er et dusin trender jeg
tror vi kommer til å se stige i synlighet i årene fremover. Kanskje er
noen av dem mer uttrykk for mine forhåpninger enn for reelle
markedstrender. Jeg skal komme tilbake til de enkelte trendene i
posting utover sommeren, men her er de samlet i kortform:
Røykøl. La meg ikke gå i dybden, for dette har jeg gnålet
på lenge. Røykøl er en av de ...
[Les resten: TolvTrender]
Søndag 30. Mai 2010 23:07 – 1692 ord.
Jeg brukte for en tid tilbake noe tid på å lete litt etter nye
mikrobryggerier, men skulket å faktisk lage en blogartikkel. Her
kommer en backlog-utgave av det store søket etter nye mikrobryggerier.
La meg først ta med de som jeg riktignok ikke har nevnt tidligere, men
som formodes granske kjent og hoppe over alle de som tidligere er
nevnt i tidligere lister fra nyttår
2006/07 og nyttår
2007/08:
Qdulla i Snåsa skal visstnok snart tappe på flaske
Klostergården Håndbrygg på Taut...
[Les resten: NyeBryggerier2010]
Lørdag 29. Mai 2010 23:58 – 894 ord.
Fusion er in, også i ølverdenen. Ikke bare skaper man ekstremøl ved
være hard på utmålingen av smakssterke ingredienser, man kan også
skape nye smakskombinasjoner ved å blande ulike bryggestiler ... eller
man blander en bryggestil med noe helt annet.
Hva blir en fusion mellom stjørdalsk røykøl og en belgisk lambic?
Vel, for 4-5 år siden fikk vi via svigers en 5-liters dunk med
stjørdalsøl. Vi drakk opp rundt 3/4 av den i løpet av den jula, men da
den etterhvert begynte ...
[Les resten: Stjoerdalslambic]
Fredag 28. Mai 2010 20:10 – 501 ord.
Man skal ikke lese veldig lenge blant skriftene til verdens
amatørølhistorikere før man snubler over påstanden, gjerne i en
variant som: «Før år X, var alt øl mørkt, tåkete og
røykfullt». Tidspunktet X varierer, og kan være så sent som 1840,
eller så tidlig som rundt reformasjonen.
Det irriterer meg av flere grunner, og jeg har en mistanke om hva
som ligger bak denne opplagte feilformuleringen.
Men la oss starte med å dokumentere hvorfor det er feil.
Øl ...
[Les resten: GamleOEl]
Onsdag 26. Mai 2010 23:12 – 1202 ord.
De store forundrer meg - bryggerier, distributører og
detaljister. Tidvis virker det som mange av dem famler i mørket. Det
er ikke bryggekompetansen jeg sikter til, for selv om man kan mene
mangt og mye om øltypene de brygger, så har de den tekniske
kompetansen i orden. Jeg sikter til marketing.
Litt for ofte gir marketing inntrykk av å skyte på blink med avsagd
hagle - hva de mangler i presisjon, tar de igjen i rått
pådrag. Hvorfor introdusere kun ett enkelt, nytt øl? Hvorf...
[Les resten: Clueless]
Tirsdag 25. Mai 2010 23:22 – 546 ord.
På engelsk - spesielt amerikansk engelsk - brukes «suds» som et
uformelt navn på øl, men hvor er opprinnelsen til dette? På engelsk er
suds et gammelt ord, men det refererer til såpevann og tidligere til
sølevann, og et mellomtrinn kan være vaskevann eller skittent vann.
Aller først, denne betydningen av det engelske ordet er trolig
beslektet med norsk «besudle», som egentlig er tysk, og i bakhodet
mitt svever «sudrer» som jeg tror er grisefôr av matrester. Men, hva
har så d...
[Les resten: Suds]
Søndag 23. Mai 2010 23:52 – 662 ord.
For et par uker siden var tre bryggerier på besøk i
Trondheim. Først kom Kinn bryggeri på en mandag, og dernest
Haandbryggeriet og BrewDog sammen på tirsdagen etter. Det var
tankevekkende å høre tre bryggerifilosofier så tett sammen, og jeg
gjorde meg noen tanker om hvordan disse bryggeriene er forskjellige,
og hvordan de representerer tre ulike trender i mikrobryggeriverdenen.
Kinn synes å være «Det perfeksjonistiske bryggeriet» - bryggeriet
med gode øltyper, hverken kje...
[Les resten: TreBryggerier]
Fredag 21. Mai 2010 23:17 – 608 ord.
I dag kunne Adresseavisen gledsstrålende
bringe oss nyheten om at Trondheim var blitt en attraksjon rikere:
Den gode nabo hadde kjøpt inn intet mindre enn hundre flasker av
verdens dyreste øl, Calsbergs Jacobsen Vintage III til 2010,- pr 370ml
flaske ... 2010 danske kroner. Nyheten var passende nok
plassert i økonomibilaget i papiravisa.
Det er i sannhet et eksklusivt øl, for når Den gode nabo har kjøpt
disse flaskene, er det visst slik at det ikke blir innført flere
flasker t...
[Les resten: verdensdyreste]
Torsdag 20. Mai 2010 22:41 – 726 ord.
Gratulerer med dagen - eller noe slikt. Det var i Ingolstadt i
Bayern 23. april 1516 at den bayerske renhetsloven ble signert. La meg
tippe at om de holdt festtaler etter lovsigneringene på den tiden, så
var det neppe renhetsloven de så for seg at de skulle bli husket et
halvt årtusen senere. Den er nærmest en attpåklatt dyttet inn mot
slutten av en lovtekst om prisregulering av øl. Ikke var den spesielt
nyskapende heller, for man hadde i flere hundre år forsøkt å stagge
bryggerne...
[Les resten: RHL2010]
Fredag 23. April 2010 07:28 – 513 ord.
I helga hadde vi vår årlige referansesmaking, der vi sammen med
noen venner i besittelse av gode smaksløker gikk igjennom endel av
ølene våre for å bestemme oss for hva vi skal sende inn til NM i
hjemmebrygging. Nå skal jeg ikke snakke om våre konkurransebidrag, men
det er en god foranledning til å lufte min frustrasjon over
øltypesystemer - noe jeg i det stille ofte banner og sverter over.
Ok, først en kort quiz: Hvorfor er ikke løping valgfri lengde en
olympisk gren? Sva...
[Les resten: oeltyper og slikt]
Mandag 01. mars 2010 23:22 – 782 ord.
Her sitter jeg med en skål store, kube-skårne ostebiter av ekte,
nesten-krystallisert nederlandsk oud gouda, dippet i en sennepsblend
av like deler ilter, fransk dijon, et grovt-søtt, svorsk industriprodukt
og en dansk, krydret julesennep ... og til alt dette: en
egenhjemmebrygget engelsk IPA. Ok, jeg kunne ha valgt en øl med litt
mer malt, men akkurat nå er det meste egentlig helt greitt.
Generelt sett går kraftige og gode oster veldig godt til øl. Av en
eller annen grunn har ...
[Les resten: ipa og ost]
Onsdag 27. januar 2010 21:35 – 132 ord.
Forrige helg hadde Kafe Filter et arrangement der de hadde leiet inn
en professjonell kokk som laget tapasretter med øl som en ingrediens i
mange av rettene. Det var et utsøkt måltid, og et annet høydepunkt var
at Dr. Bekken spilte.
Øl bør brukes i moderate mengder i mat, for det er lett at det kan
sette for sterk smak. Her som i så mange andre sammenhenger er
moderasjon det beste. Jeg har selv flere ganger brukt for mye øl i for
eksempel en saus, og ende opp med noe som er n...
[Les resten: matpaafilter]
Torsdag 21. januar 2010 21:18 – 264 ord.
Jeg pleier å ha et ambivalent forhold til give-aways, for på den
ene siden er det jo hyggelig å få noe gratis, mens på den andre siden
er lett å føle at det forventes at man skal yte noe igjen, og dermed
blir det en litt beklemt erfaring.
Jeg har stort sett gått utenom problemet ved å ikke blogge om ting
jeg får, men ingen regel uten unntak. Og her er ett av unntakene:
Gustav Jørgensens bok «Verdens klassiske øltyper». Det er faktisk noe
så sjeldent som en meget god og ...
[Les resten: klassiske oeltyper]
Mandag 23. November 2009 00:00 – 1250 ord.
Alle maser, du må blogge, men det er ikke så lett å få tidd til det
når man også skal notere, gå på puber og mikrobryggerier, og ikke
minst komme seg frem i trafikken her borte. Så la meg heller gi
kortversjonen, så kommer det en mer utførlig versjon etterhvert. Se på
det som en trailer.
Harrisburg: Lancaster brewing lå for langt borte, men Tröegs
Brewing var i gangavstand og en topp opplevelse. Det har et ypperlig
besøkssenter. Beste nye opplevelse ble deres Hop Back ...
[Les resten: blogge blogge]
Fredag 13. November 2009 13:59 – 207 ord.
GPS'en kjente ikke hotelladressen, noe som sjelden er et godt
tegn. Etter mye leting på Google fant jeg ut at Route 38 egentlig var
det samme som Kaighns Ave, men bare på avenyens østre side. Den dumme
GPS'en glemte å spørre meg: Vil du til 525 vest på Kaighns, i det
som er en ghetto der man ønsker å låse bilen mens man kjører igjennom
og der mer enn halvparten av husene har blitt revet, men ingen har
funnet det regningssvarende å bygge noe nytt, eller vil du til 525
øst, der ho...
[Les resten: philadelphia]
Mandag 09. November 2009 15:49 – 696 ord.
Lørdag er bryggeribesøksdag i USA. Ikke alle, men mange bryggerier
har sine omvisninger kun på lørdager, og følgelig er det viktig for
meg å bruke de to tilgjengelige lørdagene best mulig. På den første
ville jeg besøke Flying Dog. De holder til i Frederick, nordvest i
Maryland, en liten innlandsby i en kyststat. Og det merkes. Som
arendalitt kan jeg forholde meg til det ganske godt, for knapt noe
sted i Norge er det samme like tydelig: én stripe kyst og én klump
innland; hell s...
[Les resten: flying dog]
Søndag 08. November 2009 16:25 – 1473 ord.
De øvrige ølene jeg smakte på du Claw var ders Misfit Amber Ale,
som var en middels tørr, klar, dyp nøttebrun, fruktinngytende øl med
tydelig men ikke ekstrem bitterhet og humlearoma. Den var oppgitt til
5% og 23 IBU, og begge disse verdiene er litt i nedre sjikt for en
slik øl. 23 IBU er jo egentlig temmelig lite, og en amber - spesielt
en US amber - skal jo ikke være gnien med humla. At den hadde litt mer
mørk malt enn hva som er typisk var ikke en ulempe, og gav en fin dyp
smak...
[Les resten: duclaw2]
Søndag 08. November 2009 02:33 – 643 ord.
Neste mikrobryggeri ut var du Claw Brewing, som ligger i
middagsavstand fra konferansehotellet. Det er et stort, åpent og lyst
lokale, smakfullt innredet i praktisk og moderende stil i et relativt
nytt bygg. Her er det ikke plassert ut gamle relikvier og generiske
pubeffekter. Stilen er mer børstet stål enn brunt treverk.
Ølnavnene deres er gjennomgående holdt i en goth-ish stil, og det
samme gjelder fonter og øvrig design rundt ølet. Dette frontkolliderer
med restaurantstilen,...
[Les resten: duclaw1]
Torsdag 05. November 2009 14:27 – 991 ord.
Gårsdagens middag ble inntatt på brewpuben Brewer's Art, men det er
å overdrive å si at ølet og stedet var inntagende. Det ligger et
stykke mot nord i forhold til det historiske sentrum av Baltimore, ta
«handlegata» Charles' Street 4-5 kvartaler forbi Washingtonmonumentet
på Mount Vernon, oppkalt etter Washingtons plantasje, og du er der.
Puben ligger litt anonymt i en gammel leiegård, og layouten gir
tsjekkiske vibber, med flere rom i forvirrende stilarter liggende
innover i...
[Les resten: brewers art]
Onsdag 04. November 2009 14:09 – 1105 ord.
I en pause i går var besøkte Dag og jeg Max's on Broadway. Det er
en pub i Baltimore ved Fells Point, litt øst for det mest
turistifiserte området i Inner Harbor. Vi trasket fra luksushotellene
i Little Italy gjennom et østkantområde der byutviklerne ennå ikke
hadde rukket å skure bort alle tegnene på gammel fatteslighet og de
siste års depresjoner. Egentlig så det ut som om vi var på vei ut i
ingenting.
I mange byer er det slik at like forretninger klumper seg sammen i
...
[Les resten: maxs on broadway]
Tirsdag 03. November 2009 14:12 – 632 ord.