Her kommer en kort liste over øl-litteratur på Internett som
interesserte sjeler kan fordype seg i.
Gunnar
Kagge: Det japanske ølets norske far. En artikkel i E24
som tar opp historien rundt Johan Martinius Thoresen/William Copeland
som tidlig drev Kirin-bryggeriet i Japan. En kortfattet men ypperlig
artikkel som faktisk samordner uryddige data og løse tråder, og en
ypperlig start til å forstå alle mytene rundt Kirins «far».
Bjarne Vestmo:
Norsk Maltøltiende, div årganger. Jo...
[Les resten: Lesestoff nov11]
Tirsdag 15. November 2011 03:00 – 459 ord.
«Åhh-nei, du må ikke gå der» var tilbakemeldingen da jeg med infam
og påtatt sørmodighet slaktet Sidesporet. «På Østbanen må du besøke
Kristiania Bar og Café».
Noen måneder er gått, men jeg har hatt dem på hitlista og bare
ventet på et langt nok opphold på Oslo S. Forresten, Oslo S er et
nokså nytt konsept. Egentlig het det Østbanestasjonen og var
endestasjon for jernbanene fra øst og nord, mens Vestbanen var
endestasjon fra jernbanene fra vest og sørvest. Du ku...
[Les resten: Kristiania]
Mandag 14. November 2011 03:00 – 1125 ord.
Nesten alt lukter noe. Du kan dytte det opp til nesa di og du vil
oppdage at det har en duft. Lukter det noe i det rommet du sitter og
leser denne bloggen? Du vil kanskje si det ikke lukter noe, men det er
sannsynligvis feil - og det er tre hovedgrunner til det.
De fleste duftene er i konsentrasjoner som ligger under
persepsjonsterskelen med mindre du er svært nær, hvilket betyr at du
normalt aldri ville luktet dem under selv de beste forhold. Avisa på
bordet lukter papir, men du kje...
[Les resten: TreneSmakssansen]
Søndag 13. November 2011 03:00 – 1031 ord.
Gårsdagens utgave av Finansavisen advarer mot en overoppheting i
mikrobryggeri-Norge. De har gått igjennom regnskapene, og funnet at
ingen egentlig tjener noe særlig. På den annen side er det bare Lervig
som virkelig taper noe særlig.
Og strengt tatt er det en underliggende antakelse som kanskje er
litt feil - Finansavisens implisitte definisjon av at noe går bra
synes å være at investorer og eiere tar ut feite overskudd. Når man
ser på lista over mikrobryggerier som eksemp...
[Les resten: Finansavisen]
Lørdag 12. November 2011 03:00 – 2613 ord.
Jeg fikk en aha-opplevelse under Matfestivalen i Trondheim i
sommer. Jeg hadde nettopp vært dommer i Trøndersk mesterskap i
håndverksbrygging - og så møtte jeg noen av de samme ølene igjen under
smaksverkstedet til Roar Hildonen. Førstereaksjonen min da jeg kom inn
i smaksverkstedet var: «javel, hvorfor har han valgt disse
ølene, mon tro».
Under øldømmingen i mesterskapet ble det lagt vekt på balanse i
smak, og det at et øl er ubalansert - at én smak skjærer
uforholdsm...
[Les resten: Ubalansert]
Fredag 11. November 2011 03:00 – 391 ord.
Vel, kanskje i hvert fall - dersom jeg består eksamen i februar. Norbrygg har kommet igang med
øldommerutdanningen, og første runde gikk nesten parallelt med tett på
60 personer i Oslo og Trondheim tilsammen.
Jeg deltok på kurset i Trondheim 29. oktober i år. Temaene var grovt
regnet konkurransekunnskap, øltypekunnskap, smakeprosessen og hvordan
gi tilbakemelding i dommerprotokollen.
Dessverre er det en splitt i øltyper i Norge akkurat nå, siden
Norbryggs dommerkomit...
[Les resten: Dommerutdanning]
Torsdag 10. November 2011 03:00 – 586 ord.
(Dette er andre innlegg i en serie på tre. Her finner du første
innlegg og andre
innlegg.)
En annen inndeling av røykøl er prosessen man røyker etter, og her
er det et vell av varianter og opsjoner. Aller først kan man som nevnt
skille mellom røykt malt og røyktørket malt. Den første er en ferdig
malt som så blir røykt som etterbehandling, mens den siste er malt som
tørkes med røykfull varmluft. Selvfølgelig er det også et hav av trinn
imellom.
Røykstuer - bygni...
[Les resten: Roeykoel 3]
Onsdag 09. November 2011 03:00 – 1256 ord.
(Dette er andre innlegg i en serie på tre. Her finner du første
innlegg.)
De vanligste treslagene som brukes i Europa til røyking av øl synes
å være or, bjørk og bøk. Bøk vokser knappest i Norge i naturlig
tilstand, så det treslaget er mer brukt i Tyskland og Danmark - to
land som har tradisjonsrike røykøl.
I Tyskland er røykølene fra Bamberg mest kjent. Nettopp i Bamberg
holder maltprodusenten Weyermann til, og enten de har overlevdt på
lokale bryggeriers spesial...
[Les resten: Roeykoel 2]
Tirsdag 08. November 2011 03:00 – 879 ord.
På maltølseminaret på Hegra i mai var det en diskusjon som ble litt
for mye digresjon til at den kunne tas i sin helhet der og da. Men jeg
lovet Terje Løkås ifra Meium sjokoladefabrikk og tygge litt på det i
etterkant. Spørsmålet var hvor røykølet hadde sitt opphav.
En hyppig - men likevel feil - påstand er at en gang i tiden var
alt øl røykøl. På samme måte er det også en utbredt misforståelse at
alt øl var mørkt og uklart. Rett nok var det sikkert vanligere med
m...
[Les resten: Roeykoel 1]
Mandag 07. November 2011 03:00 – 877 ord.
Ymse ølnyheter med hovedfokus på Trøndelag og en tilt mot Trondheim.
Hva i huleste er dette? Tidligere har jeg sendt ut et
ujevnt utkommende, lokalt nyhetsbrev på epostlista ninkasi@geekhouse,
men jeg tar meg den frihet å legge det ut som blogposter i stedet og
legger ned den epostlista.
Juleølsmakinger. Ølakademiet har
hatt sin juleølsmaking, der Haandbryggeriet tok de to første
plassene, dinSide falt
ned på Ringnes Julebokk, mens Norøl rangerte Nøgne Ø øverst
i sin jule...
[Les resten: News nov11]
Onsdag 02. November 2011 03:00 – 628 ord.
Nylig ble Årets Ølhund utdelt for andre gang i «moderende tid», og
den gikk til Inge
Staldvik. En meget verdig vinner. Gratulerer!
Staldvik er en person som har vært engasjert på så mange måter,
deriblant for godt øl. Han - og Marianne Flåto - driver bl.a. med
lam og åpnet Skjenkestova som bigeskjeft. I et fraflytta gruvesamfunn
der man på en vanlig dag fint kunne få plass til hele befolkningen i
mils omkrets i en middels stor buss, laget han en av landets beste
utvalgspu...
[Les resten: AaretsOelhund]
Søndag 30. oktober 2011 03:00 – 564 ord.
Her i våres dro vi på pub ... på formiddagen, med ett-åring og
bil. Det er jo ikke hva vi pleier å gjøre, men så var det heller ikke
et normalt øl, det var Stuten fra Nøgne Ø som hadde lansering. Det er
deres alkoholfri øl som ble lansert synkront på elleve steder rundt om
i Norge.
Vi var ute i relativt god tid på Den gode nabo, og for en gangs
skyld var de mange folk der på en lørdag formiddag - for det er ikke
et formiddagssted med uteservering, men mer et kveldssted....
[Les resten: StUten]
Fredag 26. august 2011 03:00 – 1037 ord.
Norske hjemmebryggere kan idag velge mellom 3-4 ulike nettbutikker,
men det var ikke alltid slik - og da tenker jeg ikke primært på en
fjern steinalder da man ikke hadde internett og internettbutikker.
Før 1. juli 1999 var det i praksis ikke lov å brygge hjemme. Vel,
strengt tatt var det lov, men man måtte malte selv. Dermed ble det i
praksis lagt så mange og store hindre i veien for de som måtte ønske å
brygge hjemme at det nærmest var for et forbud å regne. La meg sitere
...
[Les resten: NorskHjBrygg]
Torsdag 18. august 2011 03:00 – 853 ord.
Knapt noe er så spennende på ølreiser som en pubvandring, for det
bringer deg fra én verden til den neste. Til alle som tror at en pub
er en pub er en pub: En pub er et eget univers med sin egen kultur som
skapes av miksen mellom vertskapet, gjestene, utvalget, rommet, været,
tidsånden, akustikken osv.
Så da jeg like før sommeren besøkte Bergen, stod en pubvandring
høyt prioritert på lista. Hva besøkes av en omreisende øl-nerd? Først
og fremst mikrobryggerier. Bergen er ...
[Les resten: TreBergenspuber]
Onsdag 17. august 2011 02:59 – 1436 ord.
I går holdt jeg et foredrag om den tyske Renhetsloven i Det gode
øls klubb her i Trondheim:
Det rene vanvidd? Den tyske
renhetslovens liv og levned
Jeg hadde sikret meg at bilder og
slikt skal være tilgjengelig etter Creative
Commons BY-SA, og mitt bidrag i foredraget er også BY-SA, så
dermed kan jeg legge det ut offentlig.
Jeg har kun rettet opp noen mindre skriveleifer som ble påpekt
under foredraget i går. Foredraget er noe lettsindig i den grad det
kunne bidra ...
[Les resten: RHG Foredrag]
Onsdag 10. august 2011 03:00 – 256 ord.
Da Bryggeriforeningen - eller Bryggeri- og drikkevareforeningen som
de egentlig heter - satte opp nettstedet drikkeglede.no var det klart
for alle at dette bare var første kapittel i en lang saga der tema var
å få testet Helsedirektoratets tolkning av forbudet mot reklame for
alkohol.
Få hadde vel trodd det skulle ta så lang tid før «noe» skjedde, men
nå har det altså komme på bordet krav om at websidenes
«alkoholreklame» må fjernes, med konkret trussel om dagbøter. Der...
[Les resten: Drikkeglede]
Torsdag 14. juli 2011 04:00 – 2286 ord.
Så har Hovefestivalen kommet over oss, igjen. For oss som glemte å
legge ferien i Arendal så den ikke skulle overlappe med
Hovefestivalen, er det bare å bite tennene sammen og overleve som best
man kan.
Litt alkoholmessig interessant er det forresten. Hva drikker
festivaldeltakerne av øl? Dersom Meny-butikken i Arendal sentrum er en
indikator, så la jeg merke til at det var tomt for Millers og Bud
Lite, samt Corona, Pilsner Urquell, Carlsberg Copenhagen og noen
andre merker i s...
[Les resten: HoveFestival]
Tirsdag 28. juni 2011 04:00 – 179 ord.
I mangel av noe bedre å gjøre, valgte jeg å feire femteplassen i
Skandinavisk mesterskap i hjemmebrygging med en middag på Sjøboden i
Arendal. Det så ut som et pent og rent og sentralt sted, og dessuten
har de for tiden ett av byens beste utvalg i øl, såvidt jeg vet.
Stedet hadde litt ujevn puls, men det var sikkert bare meg som kom
på et kinkig tidspunkt. Men lell - en lørdag kveld skal tross alt være
typisk for de fleste puber. Stedet profilerer seg som en gastropub, og
...
[Les resten: Sjoboden]
Lørdag 28. Mai 2011 04:00 – 986 ord.
Vinsnobbene har noen bein plantet i gresk-romersk kultur og i
kristen ritualmagi. Det som er artig i den sammenheng er at én av
definisjonene jeg har sett (og som jeg her og nå ikke finner igjen) på
konseptet «barbar» knytter det opp mot de folkeslagene som drakk sin
vin uutvannet. Poenget skal nemlig være at romere og grekere vannet ut
sin vin - noe dagens vinsnobber ironisk nok kaller en barbarisk
skikk. Jaja, tidene endrer seg.
Det er et hav av forskjell mellom øl og vin, me...
[Les resten: Vinsnobberi]
Fredag 27. Mai 2011 04:00 – 1181 ord.
Jeg fikk denne puben anbefalt - det skulle være godt ølutvalg der,
ble det sagt. Jaja, jeg besøker gjerne et sted med godt utvalg, og når
jeg allikevel er i området og trenger å slå i hjel en liten time, så
er veien kort.
Tja ... Carlsberg-stallen av «verdensøl» - som var pubens utvalg
- er riktignok bedre enn en Ringnes eller Hansa i ensom majestet. Men
likevel, denne C-gjengen (etter Carlsberg) av øl opptrer i flokk, og
vanligvis uten noen infiltrasjon av noen utenforst...
[Les resten: Sidesporet]
Torsdag 26. Mai 2011 04:00 – 470 ord.
Den siste tiden har jeg blitt mer og mer innforstått med at jeg må
begynne å hjemmemalte. Flere momenter har konspriert og konvergert inn
mot behovet for å malte selv. Røyk er på vei inn, og man får ikke det inn
uten malte - vel man kan attpåklatte ved å røyke ferdig malt, men
skikkelig røykmalt bør tørkes med røykluft. Dernest var det
maltølseminaret på Hegra i forrige uke som gav mersmak, og nå er jeg
hanket inn til å lage øl til bryllupet til en svoger - og hva er mer
...
[Les resten: Hjemmemalting]
Lørdag 14. Mai 2011 04:00 – 415 ord.
Vel, egentlig vil jeg jo ikke det, men jeg har lyst til å smake
hvordan det smaker i forhold til et uskadd øl. Med en solrik trøndersk
vår er det til og med mulig å gjennomføre dette.
Hvorfor vil noen ødelegge godt øl? spør sikkert noen. Vel, jeg tror
jeg gjenkjenner solskade, men jeg vet jo ikke sikkert, i hvert fall
ikke hvor fort «fort» er. Og jeg tror det kommer fort, men jeg vet
heller ikke dét sikkert. Jeg vil gjerne vite, ikke bare tro eller
repetere det jeg har h...
[Les resten: Solskade]
Torsdag 12. Mai 2011 04:00 – 446 ord.
Ikke før hadde jeg presentert Duff beer i serien av postinger om
fiktive øl, så kom det på det norske ølmarkedet som et ekte øl. Ølets
navn og design forøvrig er selvfølgelig en henvisning til favorittølet
til Homer Simpson i tegneserien The Simpsons, men se godt etter, det
er ingen eksplisitte referanser til The Simpsons. Skaperen av serien -
Matt Groening - ville ikke at noen skulle begynne å drikke et øl fordi
de så at Homer drakk det, og derfor ønsket han ikke å lisensere...
[Les resten: DuffBeer]
Onsdag 11. Mai 2011 04:00 – 539 ord.
Sukk, hvor får de tak i dem? Jeg sitter her med et par øl navngitt
etter klassiske engelsk øltyper, i de senere år spredd til nesten hele
verden gjennom den amerikanske mikrobryggerirevolusjonen. Nesten - for
det har ikke nådd helt frem til norske industribryggmestre. Jeg
trenger ikke å nevne hvilket industribryggeri. Ingen nevnt, ingen glemt.
Jeg åpner ølet og heller en pale ale. Hodet mitt kretser rundt det
eksistensielle spørsmålet, er det en engelsk pale ale eller en
ame...
[Les resten: Bryggmestre]
Tirsdag 10. Mai 2011 04:00 – 630 ord.