Her er ti forslag til angrepsvinkler som Helsedirektoratet og
vennene deres kan spinne videre på for å tyne øl og ølkultur enda litt
mer. Og ja, det er skrevet i en god porsjon ironi - som sikkert går
hus forbi.
Pålegg om logoglass kun for «riktig» øl. Logoene på
glasset er tross alt reklame, men slikt er tillatt på
serveringsutstyr. Dog er det diskutabelt om et Nøgne Ø-glass er
serveringsutstyr for et Haandbryggeri-øl eller omvendt - og dermed
burde det gå under reklamefo...
[Les resten: Ti Taktikker]
Torsdag 26. august 2010 04:00 – 1022 ord.
Hva har svenske ølklassser å gjøre med Shakespeare-sitatet: To
be or not to be - that is the question. Svaret på det skal vi
komme tilbake til, men først må vi dykke i det svenske
ølklassesystemet. Diagrammet under kan være en god illustrasjon når
man skal følge klassene gjennom dette innlegget. Og merk at dette
nødvendigvis er en liten forenkling. For eksempel har de operert med
ulike subklasser og underdefinisjoner innen klasse III etterhvert som
skatten har vært utregnet på ...
[Les resten: Svenske Skatteklasser]
Tirsdag 24. august 2010 04:00 – 823 ord.
I ølhistoriebøker av den litt lettere sorten kommer man tidvis over
påstanden om at jødene brukte humle i ølet under fangenskapet i
Babylon. Dette er en påstand som skyldes en feiloversettelser og en
misforståelse, og den er tilbakevist hinsides enhver tvil, men likevel
dukker opp her og der. La oss her fotfølge saken.
En vanlig påstand å finne om dette på nettet er noe slikt som:
It appears that hops were used in Babylon before 200
AD. Hops Latin name appears in records...
[Les resten: Babels Humle]
Mandag 23. august 2010 04:00 – 1429 ord.
Hvorfor har vi ikke svenske og engelske øl i butikkhyllene i Norge?
Fra andre land er mangt et øl representert i polhyllene, men vi vet jo
at sterkølet ble kommersielt kastrert da politikerne hestehandlet
klasse III-ølet inn på Polet for å beholde polordningen.
En og annen pilsner fra Mellomeuropa kan man nok finne i
butikkhyllene i dagligvarebutikkene, men det som virkelig glimrer med
sitt fravær er engelsk og svensk øl.
Det engelske ølet er relativt svakt, og ligger ...
[Les resten: Svensk og engelsk]
Torsdag 19. august 2010 04:00 – 868 ord.
Sukk, her sitter jeg i Trondheim, mens Mat- og Ølfestivalen starter
i Oslo. Da er det liten trøst at godværet for en gang skyld er nord
for Dovre. ... og selv dét kommer visst til å endre seg de neste
timene. Lykkelige er de som i tid og sted befinner seg slik at de i
motsetning til meg faktisk kan besøke festivalen.
Men det er til gjengjeld en god anledning for å tankespinne litt
rundt konseptet ølfestivaler. Her er en liten inndeling i varianter:
Norsk oktoberfestival. Va...
[Les resten: Oelfestival]
Onsdag 18. august 2010 04:00 – 582 ord.
Igår - 16. august - eller i overimorgen - 19. august - er en av
festdagene til Sankt Arnold, biskop av Metz - og blant annet en av mine
forfedre. Jupp, jeg avstammer fra den gode ølhelgenen ... er det rart
jeg er blitt slik? Men la meg ikke kjede leserne med alle de 42
slektsleddene tilbake fra meg til ham.
Navnet Arnold er nok en forvanskning av Arnulf, som også kan
skrives Arnou eller Arnoul på fransk, og vel er det samme som Ørnulf
på norsk. Han må ikke forveksles med St. ...
[Les resten: St Arnold]
Tirsdag 17. august 2010 04:00 – 950 ord.
Da jeg dykket i regelverket for skatteklasser, slo det meg at det
skjedde en subtil endring i januar 2004. Den kan ha
innvirkning for øl - dog mest teoretisk.
For å skatte rusbrus høyere enn andre alkoholholdige drikker
omgjorde man det som tidligere var skatteklassen for alkoholholdig
drikke over 22% abv til en klasse som dekket alle brennevinsbaserte
produkter over 0,7%. Med andre ord, tidligere ville rusbrus
skattlegges som øl, men nå skattlegges det etter de samme takster so...
[Les resten: Over22pst]
Mandag 16. august 2010 04:00 – 321 ord.
Noen tall er har en egen klang, som 1814, 3,14, 42, 666 ... og
innen norsk ølverden er det magiske tallet 4,7. Det er enkelt nok å
forstå: øl som er over denne styrken må selges på Polet, mens øl opp
til denne styrken kan selges i vanlige butikker. Men hva er bakgrunnen
for dette og hvorfor akkurat 4,7?
La oss spore det opp fra starten - og ha langmodighet med meg, for
vi kommer til å ende opp på 4,7 ... selv om veien er lang og
kronglete.
Etter at konsumptionsavgiften ...
[Les resten: Fire Komma Sju]
Søndag 15. august 2010 04:00 – 1013 ord.
Da jeg i går skrev om HMS Menestheus glemte jeg rent
å skrive noen ord om øltypen de serverte der - mild - som virkelig er
en øltype med en sær og til dels forvirrende, berg-og-dalbane-aktig
historie. En god kilde til info om mild er Ronald
Pattinsons bok «Mild!», som i praksis er sammensatt av hans
blogentries.
Opprinnelig var mild en slags modifikator som ble hektet på en
annen øltype, og det betød at ølet var ungt og ulagret og generelt
ment å skulle drikkes ferskt. Beg...
[Les resten: Mild]
Lørdag 14. august 2010 04:00 – 879 ord.
Jeg fikk ikke blogget i går. Gravølet på Filter får ta skylda,
for i min naivitet trodde jeg at jeg skulle få tid til å blogge et
innlegg etter gravølet. Fnis. Men la meg heller nå fortelle om
festlighetene i går kveld.
Denne kvelden tok Filter frem de ølene som de hadde holdt sin hånd
over tidligere. Hver gang et øl gikk unna litt vel fort, så har de
plukket ut et par flasker som er dyttet inn som overraskelse eller
spesialøl for utvalgte gjester for en senere anledning...
[Les resten: Filter Gravoel2]
Lørdag 14. august 2010 03:30 – 641 ord.
Helt siden jeg leste en referanse i en ølhistoriebok om et fartøy i
den britiske marinen som skulle ha vært et bryggeriskip under andre
verdenskrig, har jeg vært fascinert av ideen og skipet. Og endelig har
jeg satt meg ned og gravd i historien bak. De vanligste bitene med
trivia rundt det er at HMS Menestheus var en britisk
mineleggingsfartøy som i 1944 ble konvertert til flytende bryggeri med
kapasitet på 1800 gallons pr dag og brukt under andre verdenskrig i
Stillehavet. Det er kan...
[Les resten: Bryggeriskipet]
Torsdag 12. august 2010 04:00 – 1522 ord.
Det kom ikke som noe sjokk, men det var likevel trist da Kafé
Filter i går tidfestet stengingen. Det var under ølklubbens møte med
gjennomgang av hele den norske mikrobryggeriverdenen. Filters siste
åpningsdag er symbolsk nok fredag 13. - om tre dager.
Under Beate og Roars ledelse har Kafé Filter vokst fra å være en
helt vanlig bydelspub til å bli et buzz-sted. Det var ikke slik det
var planlagt, for de startet ikke egentlig med en ølinteresse - den
har vokst til underveis. ...
[Les resten: Filter Gravoel]
Onsdag 11. august 2010 04:00 – 925 ord.
Jeg tenkte jeg skulle si noe om ikke-eksisterende øl, altså øl som
er beskrevet og navngitt, men som ikke er - og aldri har vært - mulig
å kjøpe på vanlig kommersiell måte. Under litt sjekking av dette emnet
fant jeg at det var svært mange av dem - hvorav enkelte er
legendariske øl. Derfor blir dette en posting i flere deler.
La oss starte med de første fem:
Duff Beer er ølet som drikkes i tegneserien
Simpsons. Personene bak tegneserien ønsker ikke å lisensiere navne...
[Les resten: Duffbeer]
Onsdag 11. august 2010 03:30 – 839 ord.
Ja, østers og stout går bra sammen - som hånd i hanske. Men noen
har tatt skrittet helt ut, og bruker østers i bryggingen av
stout. Hvor autentisk er egentlig det?
Michael Jackson har
skrevet om Oyster Stout, og i henhold til ham var østers i stout
noe man startet med i mellomkrigstiden. Han forteller videre at
enkelte Oyster Stouts ikke engang har østers i seg, men kun er
navngitt som en indikasjon til hva den står til.
Men kombinsjonen av østers og stout - eller rette...
[Les resten: Oyster Stout]
Mandag 09. august 2010 04:00 – 435 ord.
Fra tid til annen snubler jeg over bryggerier som trekker frem
vannet det brygges på som hovedårsak til at nettopp deres øl er så
totalt overlegent alle andre øl i hele verden. Det er selvfølgelig en
slags konkurransevridning, for malt, gjær og humle kan eksporteres til
nært sagt hvor som helst, mens vannet i prinsippet forblir der det
er. Stemmer disse vannteoriene?
Vel, vannet er viktig, eller rettere sagt saltene i det er
viktige. Endel øltyper har blitt utviklet i synerg...
[Les resten: Verdens Beste Vann]
Søndag 08. august 2010 04:00 – 384 ord.
Her kommer en oppskrift på hvordan blindsmake øl når de som står
for blindsmakinen også skal ta del i smakingen.
Problemet oppstod på hytta i sommer da Magni og jeg skulle
blindsmake Arendals pils og CB Pilsner. Ingen av oss hadde lyst til å
administrere smakingen for den andre, for begge hadde lyst til å
smake. Vi endte med en metodikk som var temmelig uperfekt, og vi satte
oss ned for å finne en bedre.
Forutsetninger: Flaskene er så like (bortsett fra etikett) at de
...
[Les resten: Blindsmaking]
Lørdag 07. august 2010 04:00 – 542 ord.
Av alle hatobjekter er ølavgiftene blant de aller mest populære. De
får skylda for at øl er så dyrt, men jeg er slett ikke så sikker på at
den skylden er helt rett plassert.
Riktignok har vi høye alkoholavgifter i Norge, men ikke så høye at
de alene forårsaker at en halvliter koster opp mot 80 kroner. For 2010
er det bare 9,02 pr halvliter som går som alkoholavgift til
Staten. Emballasjeavgift er ikke relevant her om det er øl fra et
tappeanlegg. Regner man med MVA på al...
[Les resten: Avgiftene]
Fredag 06. august 2010 04:00 – 545 ord.
Trivia: Når brygges Nøgne Ø Sunturnbrew? Svar: på vintersolverv og
sommersolverv. Enkelt og greitt, men det er langt mer som kunne sies
om akkurat dette - og da tenker jeg ikke på at sommersolverv faller på
min fødselsdag slik at ølet har en spesiell plass i min mage.
Nøgne Ø forteller selv litt av historikken om solvervsdagen - det
er dagen da sola snur, og de impliserer at sola snur på himmelen og
går fra vest mot øst på akkurat disse dagene. Det er selvfølgelig
astro...
[Les resten: Sunturnbrew]
Torsdag 05. august 2010 04:00 – 617 ord.
Jeg fant en referanse dypt begravet i 100-års jubileumsboka til
Schous bryggeri, til at de i 1910 hadde forsøkt å starte brygging av noe
de kalte jernøl. Dette var etter et tysk patent som kombinerte øl med
jerntilskudd og var rettet mot anemiske og svake personer.
Ifølge jubileumsboka strandet det hele på apotekerlovgivingen, som
vissnok krevde at alt som minner om kosttilskudd og medisiner må
distribueres gjennom apotekene - og til apotekenes prissetting. Dette
var før alko...
[Les resten: Eisenbier]
Torsdag 05. august 2010 03:30 – 570 ord.
En kommentar tidligere gikk på å få en liste over alle norske
bryggerier, og det sammenfaller mye med et foredrag i den lokale
ølklubben jeg i et anfall av overmot meldte meg frivillig til: nettopp
å presentere en bredde-oversikt over norske mikrobryggerier på
halvannen time.
Her kommer notatene mine over bryggerier, og det er sikkert mange
som er uenig i inndelingen i grupper, og det er sikkert bryggerier som
mangler på lista.
Makrobryggerier (inklusive separate produ...
[Les resten: MikroNorge]
Tirsdag 03. august 2010 04:00 – 293 ord.
Matfestivalen leverte igjen en interessant tredagers med mye god
mat fra rundt om i Trøndelag. Jeg vet ikke om festivalen er blitt
mindre eller større, men det virker som det var flere boder før. Selv
påstår de det var 100.000 besøkende der i år, mot 80.000 i fjor. Det
må høyst sannsynligvis være inflaterte tall, for det betyr i snitt
nesten 5000 nye besøkende pr time (eller rundt 90 nye besøkende hvert
minutt, eller en busslast hvert halvminutt med nye besøkende) over de
21 ti...
[Les resten: Matfestivalen 2012]
Mandag 02. august 2010 04:00 – 707 ord.
Resultatene fra Trøndersk mesterskap i håndverksbrygging ble
offentliggjort i dag. Det var Inderøy og Klostergården som knivet om
tronen, etterfulgt av Ølve på Egge som fikk to øl inn blant de tre
beste i de fire kategoriene. Fulle
resultatlister finnes på oimat.no.
Full disclosure: jeg satt i jurien, så jeg skal ikke kommentere
bedømmingen eller ølene her, men bare gå rett på å gratulerer
vinnerne.
Det var totalt 32 øl i år, som var langt flere enn i fjor, selv ...
[Les resten: Trondersk Mesterskap 2010]
Lørdag 31. juli 2010 04:00 – 183 ord.
Her er en idé for pubverter som vil ha ha utvalg og kvalitet blant
norske mikrobryggeriøl.
Ta med en varebil og dra på tur til bryggeriene. Kjøp 2-3 kasser
av hvert øl. Det er sålangt jeg kan forstå lovlig (IANAL), det er
enkelt, det er billig, det er morsomt (for sjåføren), det er
informativt, og det bygger relasjoner mellom pub og bryggeriene. Som
pubvert får du med deg de gode historiene som pubgjestene liker å
høre.
Dessuten har de alltid noe på lager som er 'ne...
[Les resten: Pubinnkjop]
Fredag 30. juli 2010 04:00 – 152 ord.
Innen klassisk musikk finnes begrepene autentisk fremføring og
tidligmusikk, der målet er å fremføre musikkverket så likt som mulig
slik det var ment å skulle fremføres i sin samtid, da det var nytt.
I analogien fra musikkfremføring til brygging, hva er autentisk
brygging av tidligøl? Det er så mange bryggerier som presenterer sine
brygg som autentiske, mens det stort sett bare er noen få parametre
som egentlig kan tilbakeføres som autentiske. Det er mange øl som litt
for...
[Les resten: Tidligbrygging]
Torsdag 29. juli 2010 04:00 – 1105 ord.