Det står en-og-førti øl
 

Jeg vil ha solskadd øl

Vel, egentlig vil jeg jo ikke det, men jeg har lyst til å smake hvordan det smaker i forhold til et uskadd øl. Med en solrik trøndersk vår er det til og med mulig å gjennomføre dette.

Hvorfor vil noen ødelegge godt øl? spør sikkert noen. Vel, jeg tror jeg gjenkjenner solskade, men jeg vet jo ikke sikkert, i hvert fall ikke hvor fort «fort» er. Og jeg tror det kommer fort, men jeg vet heller ikke dét sikkert. Jeg vil gjerne vite, ikke bare tro eller repetere det jeg har hørt andre uttale seg skråsikkert om. Dessuten er det en stor forskjell på å smake noe, og å snakke om smaker.

Det synes som om smaks- og luktesansen kanskje er de sansene der det er størst genetiske forskjeller mellom personer. Det filosofiske spørsmålet om hvorvidt du oppfatter fargen rød slik jeg oppfatter den, kan like gjerne formuleres som om du oppfatter en høyaktig humlekarakter slik jeg oppfatter den. Hvordan varierer persepsjonstersklene mellom ulike personer - og hva gjør det med balansen i smaksbildet? Med andre ord, jeg vil gjerne smake og oppleve det selv, ikke bare lese og høre det fortalt.

Amerikanerne kaller øl skadd av sol eller UV-stråling «skunky», men det er et dyr som ikke finnes på denne siden av Atlanteren. Her oss oss blir ølet heller sammenliknet med stinkende kattepiss eller solbærblader. Jeg gjenkjenner nabokattene når de har markert utenfor, og jeg er enig i at solbærblader har en sterk odør. Jeg er ikke så sikker på om jeg synes de to er helt like. Og jeg har egentlig aldri åpnet en øl og tenkt dette er midt imellom kattepiss og solbærblader og det må være skadd av UV-stråling.

Det er noen snubletråder i valg av øl å gjennomføre dette med. For det første bør det være et øl som ikke er på brun flaske. Dernest bør det ikke være et øl på en blank spesialflaske, for det finnes patenter på glass som filtrer UV-strålingen selv om glasset er klart. Så heter det seg at det er stoffer fra humla som endres av lyset, så det bør være et øl som har rimelig mye humle.

I verste fall får jeg brygge meg en lys IPA og tappe på blanke brusflasker, så jeg har noe å leke med i sommersola. Til å begynne med ser Grans Bare på blanke, norske, pantbare brusflasker ut som et godt valg. Dersom det er noen som har gode forslag til bedre øl å forsøke solskading med, så tar jeg imot tips med takk. La meg komme tilbake med mer info når jeg har noen resultater. Foreløpig venter jeg på sola står prosjektet værfast i pissregnet (nei, ikke kattepissregnet).