Det står en-og-førti øl
 

Hva med å malte hjemme

Den siste tiden har jeg blitt mer og mer innforstått med at jeg må begynne å hjemmemalte. Flere momenter har konspriert og konvergert inn mot behovet for å malte selv. Røyk er på vei inn, og man får ikke det inn uten malte - vel man kan attpåklatte ved å røyke ferdig malt, men skikkelig røykmalt bør tørkes med røykluft. Dernest var det maltølseminaret på Hegra i forrige uke som gav mersmak, og nå er jeg hanket inn til å lage øl til bryllupet til en svoger - og hva er mer naturlig enn å lage det av korn fra hans egen gård.

Konklusjonen er at jeg må lære meg å hjemmemalte.

Det gir mening utfra en hjemmebryggersammenheng. Om man ser på smaksspekteret for øl, så er det vel faktisk malten som gir den største spennvidden. Jeg skal ikke hevde at Simcoe, Nelson, EKG og vennene deres ikke gir ølet ulik karakter, men spredningen i karakter er desto større for maltslag som pale, munchner og røykmalt. Spesialmaltsortene er mange og sære, men de gir også smak til ølet og brukes vanligvis bare i små kvanta, nettopp fordi de er smaksrike. Maltingsprosessen er egentlig halve bryggingen.

Noen vil sikkert mene at det finnes et godt utvalg av ferdige maltslag tilgjengelig. Og ja, det stemmer, men det er ikke poenget. Det er også et godt utvalg av ferdig øl tilgjenglig, men vi brygger like fullt hjemme av den grunn. Litt mer kalddusj får jeg av tanken på at malting er en arbeidsintensiv og kompleks prosess som dekker mesteparten av en uke - i beste fall. Det er litt som bryggedag x 10 i innsats. Og til sammenlikning er ikke akkurat maltprisene veldig høye. Vanlig pale malt ligger vel på 13-14,- kiloet.

Litt realisme tilsier at hjemmemaltingen bare kommer til å bli i relativt små volum og for spesielle øl. Det meste av det jeg kommer til å hjemmebrygge blir nok fortsatt på ferdigmalt. Men jeg ønsker å malte også for å lære prosessen og for «å ha gjort det».

På Google er det 4320 tilslag på «Home malting», mens «hjemmemalting» bare har tre tilslag, hvorav ett er mitt. Til sammenlikning er tallene for «Home brewing» 3,19 millioner og «hjemmebrygging» 92,3 tusen. Det blir interessant å se de samme tallene neste år. Jeg tror det er noe som kommer sterkere, men økonomien i det legger nok en sterk demper på aktiviteten.

Men, jeg har foreløpig ingen planer om å dyrke bygg i hagen. Humle derimot, har jeg der allerede.