Øl-Norges svar på hagefestene i forlagsbransjen er sommerfesten hos
Haandbryggeriet - i hvert fall om vi holder oss innenfor
sommermånedene.
Bakgården på bryggeriet (foto:
anchr) |
At
Haandbryggeriet holder til i en nedlagt strøpefabrikk er et velkjent
stykke trivia - men det er noe annet å ha sett og opplevd det. Og det
må sees for å forstås. Jeg tenkte i all min fordomsfullhet at det
måtte bety en halv etasje i en lett sliten treetasjers mastodont i
stål og betong. Derfor ble jeg overrasket da jeg kom inn i en liten
bakgård - ja nærmest en bakgårdshage - kringsatt av et konglomerat av
lave, gamle, særegne trebygninger som bar preg av ikke å være helt
vedlikeholdsfrie. Det var en tvers igjennom ekte, gammel bygård i
tre. Om «Fredriksons Fabrikk» hadde trengt en utendørskulisse, så
hadde dette vært stedet. Om jeg hadde snublet over en gammel,
strømpestrikkende gammel dame lengst inne i et hjørne, så hadde jeg
egentlig ikke blitt det spor forundret. En forunderlig observasjon jeg
ofte har gjort meg, er at bryggerienes plassering og lokale på en
merksnodig måte også ofte gjenspeiler bryggeriets indre
sjel. Haandbryggeriets lokaler motbeviste ikke dette. Nåja, kanskje
det kommer mer om den teorien en gang senere.
Flasketapperiet (foto: anchr)
|
Haandbryggeriet er ikke lenger en vennekrets med en sær hobby og et
pittoreskt lokale hvor man kan bedrive den. De har begynt å ansette
bryggere utover den opprinnelige firerbanden. Både på godt og vondt er
magefølelsen min at det er veldig langt igjen til de blir noe
strømlinjeformet midtsideobjekt i businessmagasiner - for det er
bryggere de ansetter, ikke administratorer og bønnetellere. Og jeg
tror ikke de nyeste skuddene på bryggerstammen er vesentlig mindre
sære enn de som har residert der fra starten.
Dette bryggeriet har alltid vært litt vanskelig å forutse. Joda, det
finnes mange andre norske bryggerier som ikke akkurat passer inn i noen
A4-mal, men de er vanligvis nokså beregnlige i all sin uberegnlighet -
det vil si at det i det minste er beregnlige på et metanivå.
Men Haandbryggeriet er haren som hopper i de underligste retninger
og med de skarpeste kursendringer. I utgangspunktet syntes de som en
klon av Nøgne Ø, men de manglet litt av den amerikanske ølaksenten, og
det dukket opp slikt som en Ardenne Blonde som kanskje kunne indikere
en europeisk vinkling. Ikke før var de båssatt som et old-world-style
mikrobryggeri, så dukket det opp fusion-varianter over over små og
lokale bryggeteknikker, som et fatlagret røykøl eller et par
variasjoner over lambic. Ikke før var de forsøkt boltet fast i den
båsen, så kom det en gruitbier som meldte dem på i grenene
autentisitet og revival. Ikke før hadde vi vendt oss til at alle ølene
deres var gjennomgående litt fizzy, så begynner de å komme litt
flate. Ikke før har vi vendt oss til et rent, men litt kjedelig
etikettdesign, så tar de av ut i den den ytterste photoshoppingen.
Jens Maudal i sitt rette element (foto: anchr)
|
Der andre bryggerier synes å ha et visst minimum av fokus,
målrettethet, strategi og planmessighet, der valser Haandbryggeriet
inn og gjør akkurat det de har lyst til, når de ønsker det og på den
måten de har lyst til - og ofte glemmer de å varsle om det på
forhånd. Ølverdenen er i alle fall ikke kjedelig med slike aktører. La
meg tippe at de har det ekstremt gøy.
Men tilbake til sommerfesten. Flere av deres egne øl var
tilgjengelig mot bonging, det var gode muligheter for omvisninger, om
man turde trive tak i en brygger. Det var mange andre der å diskutere
med. Man kunne mingle, man kunne smake, man kunne vandre rundt og bese
seg, man kunne frotse, man kunne nyte og man kunne masse annet. Med
andre ord: en ypperlig sommerfest.
Skikkelig fatlagring (foto: anchr)
|
Den andre store opplevelsen var at flere av de fremmøtte var
hjemmebryggere og hadde tatt med egne øl. Dermed fikk vi også smakt på
andre hjemmebryggeres øl. Er det noe hjemmebryggere liker, så er det å
smake på hverandres øl, å få tilbakemeldinger - helst positive - om
sitt eget øl og utveksle erfaringer og oppskrifter. Jeg skal ikke
trøtte leserne med beskrivelser av de hjemmebryggede øl jeg smakte,
men la meg bare sammenfatte at kvaliteten på hjemmebrygg øker stadig,
bare overskygget av økningen av antallet av hjemmebryggere. Dette
lover godt for fremtidige norske mikrobryggerier, både de som trenger
nye bryggere og de helt nyoppstartede. Knapt ett eneste norsk bryggeri
de siste ti årene har startet uten at det lå en bred
hjemmebryggererfaring bak.
Vi kommer garantert til å høre mer fra Haandbryggeriet, men jeg tør
ikke spå noe om i hvilken retning de hopper videre. Vi får bare
forsøke å følge med.