Det står en-og-førti øl...
Vi visste at de slet, at de mistet lokalene - men vi håpet at de skulle skaffe nye; at de solgte bryggeutstyret - men vi håpet at det var for å kjøpe nytt og større anlegg. Det var oppmuntrende at websidene deres inneholdt positive nyheter datert desember 2006, men da det ble påpekt at disse nyhetene refererte til ting som skulle skje tidlig i 2006, så kunne det virke som det var feildateringer. Jeg sendte en mail for å få det avklart, og svaret var svært konkret og nedslående:
I går var det et sørgelig syn som møtte meg på Ultra - butikken som har det dsidert beste utvalget av butikkøl i Trondheim. I kontroller i april hadde det blitt avslørt at seks kunder hadde forsynt seg med øl etter kl 18.00. Saksbehandlingen hadde vært treg, men nå var altså straffen klar og soningen påbegynt: forbud mot ølsalg i to uker. Ultras plakat om at ølsalget er stengt for en stund. Foto: anchr
Dette kommer parallelt med andre saker der Trondheim kom
Idag ble Ølve på Egge endelig tilgjengelig i Trondheim. Jeg hadde fått et tips om det ville komme inn på Naboens, og dukket opp like etter arbeidstid. Jeg ble ikke skuffet. De hadde to av ølene deres: ØlveØl og Jubileumsbrygget for 150-års-jubileet for Steinkjer. Endelig har Ølve på Egge blitt tilgjengelig her i Trondheim Foto: anchr
Jeg smakte første gang på ØlveØl da det ble sluppet på Vikingefestivalen på Egge (sommeren 2004?). ØlveØlet har endret se
Han het visst bare George ... i alle fall var det det hva som stod på visittkortet hans. Jeg traff ham over en øl på Trondhjem mikrobryggeri der vi var med felles kolleger fra NTNU. Jeg spurte ham hva han mente om ølet, og det var tydelig at det var noe spesielt da han svarte «There's no flaws in this beer». Det er slikt en proff svarer - diplomatisk, men korrekt, og med fokus på type-riktighet. Jeg måtte bare spørre og grave mer, og det viste seg at George var en tidligere (og tid
Magni har begynt å blogge om øl på livejournal, der øl-delbloggene til henne og flere andre er samlet i et «community» som heter 365beer, der idéen er at man skal smake på og blogge kortfattet om minst ett øl hver dag. Et ypperlig tiltak - jeg er fristet til å kaste meg på, for selv om jeg papirlogger de fleste øl jeg smaker, er det ganske få av dem som kommer ut i elektronisk form.
Oppdatering: Magni fullførte året med 365 ulike øl, og bloggkollektivet finnes der enn
Jeg var nær på å få smakt Westvleteren - kåret til verdens beste øl - for noen få år siden, da Magni og jeg var på en ukes ferie i Gent i Belgia. Formiddagene bestod av muséer ispedd litt øl. Ettermiddagene var mye det samme, med unntak av muséene. Vi hadde blinket ut en pub som hadde Westvleteren, men det var så sent på kvelden, og vi var allerede så godt i farta, at det syntes bespottende å kaste seg på det der-og-da, osv. Men neste formiddag ... da skulle vi tilbake.
Jeg hadde ikke vært på puber siden før jul, så da anledningen bød seg i kveld, dro jeg først til TMB og deretter til Naboens. Førstnevnte var stappfull allerede tidlig på kvelden - ikke med statsansatte lønningspilsere som først antatt, men med heller med studenter som skulle feire tilbakekomsten etter juleferien. Det ble en stout og en pale ale, hvorav den første holdt må-tilbake-snart-nivå.
På Naboens var det også mye folk, men færre studenter og flere thirty/forty-s
Parallelt med trekkfuglene om våren, kommer avisenes oversikter over hvilke puber som den billigste utepilsen. For oss som liker variasjon, er disse prisoversiktene nesten verdiløse, for de fokuserer alltid på billigste fatøl.
Men går det ikke an å lage en annen prissammenlikning? En som tar hensyn til at puber gjerne ikke har det samme utvalget, og at utvalget mellom to tilfeldige puber ikke engang trenger å overlappe? Ja, jeg tror det, og jeg skal forsøke å skissere en frem
Da jeg kjøpte boka, trodde jeg det var en blanding av pubguide og reiseskildring. Den er det også, men den er så mye, mye mer. Først og fremst er det en personlig bok. Den er selvutleverende, og venner og bekjente får også gjennomgå. Man skulle tro det ble kjedelig, men Ian Marchant puster liv i det. Omslaget til boka Forlaget
Er pub-beskrivelsene gode? Ja og nei. Den er ubrukelig som en pubguide, for Marchant beskriver pubene supersubjektivt, basert på korte enk
Enda tre øl på samme kvelden? Jaaa, Magni er blitt litt streng, og har satt ned foten for nye ølkjøp før vi får drukket opp det gamle. Egentlig er det fornuftig, for det er mye av det som er i ferd med å gå ut på dato. Selv om det meste ølet holder seg utover holdbarhetsdato om det oppbevares pent, så er det ikke noe poeng å ruge på flaskene til de blir dårlige. Etiketten til Goose Island India Pale Ale. Internett
Goose Island IPA er tilbake på polet etter
Først ut var Eggenberg Svetly Lezak som er et øl som nylig har vendt tilbake til polene igjen etter lengre tids fravær. Vel, de fjernet aldri merkelappene, men jeg tror ikke ølet har vært å få tak i siden tidlig i 2006. Jeg synes å huske at jeg tok det opp med importøren eller distributøren på vinmessa i Trondheim i høst, men jeg ser nå at ølet kommer via Strag, og det var ikke dem jeg snakket med. Fra den daværende importøren fikk jeg bare vage svar om hvorfor dette ølet i
Det sier at det er vanskelig å spå, spesielt om fremtiden - men i virkeligheten er det lett å spå, det som er vanskelig, er å treffe. Jeg skal ikke la det hindre meg, for her kommer noen spådommer om øl-Norge frem til neste årsskifte. I løpet av 2007 kommer minst ett mikrobryggeri til å legge inn årene. Nei, jeg har ikke noen inside informasjon om dette, og jeg har ingen bestemte i tankene - det er bare blitt så mange av dem, at det virker sannsynlig at vi snart begynner å s
Jeg var på Vinmonopolet på City Lade idag. Det er den filialen som har hatt øl stående i skråstilte kasser. Neida, de hadde ikke rettet på det. Da jeg var innom før jul hadde de til og med juleøl fra HaandBryggeriet stående i skråstilte kasser (se bilde under fra tidlig desember).
Jeg kontaktet betjeningen i forbindelse med noe annet, og svaret jeg fikk var iblandet kommentarer om at øl solgte så lite, og at det bare ble stående, og at det var bare for spesielt interesser
Vi ser en «revival» av gamle øltradisjoner, der man leter bakover i historien, og gjenskaper øltyper som egentlig er utdødde. Det er ikke noe uvanlig i dette, for både IPA og Wit har vel vært igjennom en slik oppstandelse. Men etterhvert kommer det en god del særere øl på markedet. Det er vel bare å bifalle denne typen av anvendt øl-arkeologi. Etiketten til Alba Scots Pane Ale, fra Heather Ales. Internett
Ett slikt øl er Alba Scots Pine Ale fra Heather Ales.
I kveld er det nyttår, og Magni og jeg har invitert en hel skokk med gjester. I kveld skal vi drikke opp (nesten) hele batchen med hjemmebrygget nyttårsøl som Steinar og jeg har brygget (hvorav en liten del sees på bildet til høyre). Jeg er egentlig godt fornøyd med ølet, og håper at det faller i smak hos gjestene.
Oppskriften er ikke så veldig kompleks: det er brygget på ekstrakt, m
OK, la meg innrømme det med en gang, jeg har begynt å samle på ølkapsler. Jeg har ikke plass til å samle på flasker, og jeg har ikke tolmodighet til å ta av etikettene, så flaskekapslene er hva jeg konsentrerer meg om. Please! La meg slippe billige vitser om bussjåførene Hugo og Ivar i Pondus. Flaskekapselen fra Haandbryggeri-flaska men som har et annet design under det øverste, svarte laget. Foto: anchr
Men i forbindelsen med denne nye hobbyen la jeg merke til
I kveld var porter-kveld. Først var det en Black Boss Porter som er et polsk øl på hele 9,4%. Fargen er dyp burgunder med svake brunlige toner, som får tankene til å tenke på sherry. Boss er navnet på bryggeriet, som dermed har gode ordspill å trekke på i sine utenlandske øl. Det er et sterkt og maltrikt øl, og styrken gir en viss sødme og en aroma som (igjen) får tankene over til sherry. Nå er sterkt øl vanlig i Polen, like så mye som svakt øl er vanlig i vår tids England
Jeg har tidligere skrevet om Chakra - men i andre fora - og da Magni i kveld pekte det ut hos Naboens her i Trondheim, så bare måtte jeg bestille. Utfra hva jeg tidligere har skrevet, så må det sies at jeg visste hva jeg gikk til, og at jeg ikke kunne klage dersom ølet var dårlig. Men jeg har en stor nysgjerrighet, og den må tidvis stilles. Dette ølet var ingen stor opplevelse, men etiketten var jo litt kul. Foto: anchr
Ølet er brygget hos Trio i Skien, selv om d
Her kommer resultatene fra juleølsmakingen i går. Jeg kan tenke meg til å komme med en kommentarversjon av dette senere, samt litt mer utdypende fra de ulike kommentarene som kom for hvert enkelt øl. Det var også endel interessante observasjoner som ble gjort underveis, men det får komme senere, sammen med en grundigere beskrivelse av selve testen, fremgangsmåten og rådataene. Her er i alle fall resultatlista: 01. 3,557 Nøgne Ø God Jul 02. 3,493 Berentsen Julefnugg 02. 3,493 C
Ninkasi har i kveld hatt juleølsmaking hjemme hos Magni og meg. Det var etter alle solemerker en suksess - uten at jeg har fått tabulert opp resultatene.
Etter 28 juleøl, så gikk vi over til cognac og skotsk whisky. Og kvelden har nå progressert til den obligatoriske diskusjonen om Gud og Det Ondes Problem.
Bilder og resultater og referat og slikt kommer forhåpentlig etterhvert.
For en ukes tid siden smakte jeg på juleølet til Lervig. Aromaen var noe - skal vi si spesiell. Jeg rygget tilbake fra første sniffet, nesten som man gjør når man uforvarende lukter på en flaske med noe sterkt og uventet. Dersom jeg skal sammenlikne duften med noe, så må det bli en lambic. Det er en ufortjent ambisiøs sammenlikning, for lambic har mange fordeler som dette ølet ikke hadde, men likevel er det retningen som best beskriver duften. Andre kaller duften 'brett' etter Bre
I kveld hadde vi IT-driftsøl på Trondhjem mikrobryggeri, og etter et par øl fikk jeg lyst til å ha det litt moro med bartenderen, så jeg bestilte en "black-and-tan". Svaret jeg fikk var et kort "javisst", før han fant en skje han bøyde til og skjenket meg en utmerket og typegrei sådan øl. Jeg tviler på at det er er så mange puber i Norge der en bestilling på en black-and-tan ikke blir møtt med noe midt imellom hevede øyenbryn og et spørrende blikk. Det er en gammel t
Da jeg bestilte den fra Amazon, så trodde jeg det var en bok om øl og ølsmaking. Dersom jeg hadde lest tilstrekkelig på beskrivelsen, hadde jeg nok unngått den misforståelsen. Jeg så den også anmeldt i CAMRAs What's Brewing i rosende ordelag, men på en måte som burde ha ringt noen varselklokker dersom jeg hadde tatt meg tid til å lese mellom linjene.
Dette er en parodisk bok, men hadde den enda vært en parodi på oss kvalitets(over)bevisste ølentusiaster, så hadde de v
Dere har sikker opplevd det selv: man kommer inn på en restaurant med et vinkart så langt som et vondt år, mens 'øl' er bare smettet uspesifisert inn mellom 'eplemost' og 'mineralvann'. Jeg har ingenting imot at restaurantene har stort utvalg av vin - tvert imot, og jeg tror at at tiden nærmer seg der de også får et stort ølutvalg.
Mye av skylden for dagens begredelige situasjon må nok deles mellom bryggeriene og flertallet av forbrukerne, for de har skrudd hverandre innover