Det står en-og-førti øl...
Vi ser en «revival» av gamle øltradisjoner, der man leter bakover i historien, og gjenskaper øltyper som egentlig er utdødde. Det er ikke noe uvanlig i dette, for både IPA og Wit har vel vært igjennom en slik oppstandelse. Men etterhvert kommer det en god del særere øl på markedet. Det er vel bare å bifalle denne typen av anvendt øl-arkeologi. Etiketten til Alba Scots Pane Ale, fra Heather Ales. Internett
Ett slikt øl er Alba Scots Pine Ale fra Heather Ales.
I kveld er det nyttår, og Magni og jeg har invitert en hel skokk med gjester. I kveld skal vi drikke opp (nesten) hele batchen med hjemmebrygget nyttårsøl som Steinar og jeg har brygget (hvorav en liten del sees på bildet til høyre). Jeg er egentlig godt fornøyd med ølet, og håper at det faller i smak hos gjestene.
Oppskriften er ikke så veldig kompleks: det er brygget på ekstrakt, m
OK, la meg innrømme det med en gang, jeg har begynt å samle på ølkapsler. Jeg har ikke plass til å samle på flasker, og jeg har ikke tolmodighet til å ta av etikettene, så flaskekapslene er hva jeg konsentrerer meg om. Please! La meg slippe billige vitser om bussjåførene Hugo og Ivar i Pondus. Flaskekapselen fra Haandbryggeri-flaska men som har et annet design under det øverste, svarte laget. Foto: anchr
Men i forbindelsen med denne nye hobbyen la jeg merke til
I kveld var porter-kveld. Først var det en Black Boss Porter som er et polsk øl på hele 9,4%. Fargen er dyp burgunder med svake brunlige toner, som får tankene til å tenke på sherry. Boss er navnet på bryggeriet, som dermed har gode ordspill å trekke på i sine utenlandske øl. Det er et sterkt og maltrikt øl, og styrken gir en viss sødme og en aroma som (igjen) får tankene over til sherry. Nå er sterkt øl vanlig i Polen, like så mye som svakt øl er vanlig i vår tids England
Jeg har tidligere skrevet om Chakra - men i andre fora - og da Magni i kveld pekte det ut hos Naboens her i Trondheim, så bare måtte jeg bestille. Utfra hva jeg tidligere har skrevet, så må det sies at jeg visste hva jeg gikk til, og at jeg ikke kunne klage dersom ølet var dårlig. Men jeg har en stor nysgjerrighet, og den må tidvis stilles. Dette ølet var ingen stor opplevelse, men etiketten var jo litt kul. Foto: anchr
Ølet er brygget hos Trio i Skien, selv om d
Her kommer resultatene fra juleølsmakingen i går. Jeg kan tenke meg til å komme med en kommentarversjon av dette senere, samt litt mer utdypende fra de ulike kommentarene som kom for hvert enkelt øl. Det var også endel interessante observasjoner som ble gjort underveis, men det får komme senere, sammen med en grundigere beskrivelse av selve testen, fremgangsmåten og rådataene. Her er i alle fall resultatlista: 01. 3,557 Nøgne Ø God Jul 02. 3,493 Berentsen Julefnugg 02. 3,493 C
Ninkasi har i kveld hatt juleølsmaking hjemme hos Magni og meg. Det var etter alle solemerker en suksess - uten at jeg har fått tabulert opp resultatene.
Etter 28 juleøl, så gikk vi over til cognac og skotsk whisky. Og kvelden har nå progressert til den obligatoriske diskusjonen om Gud og Det Ondes Problem.
Bilder og resultater og referat og slikt kommer forhåpentlig etterhvert.
For en ukes tid siden smakte jeg på juleølet til Lervig. Aromaen var noe - skal vi si spesiell. Jeg rygget tilbake fra første sniffet, nesten som man gjør når man uforvarende lukter på en flaske med noe sterkt og uventet. Dersom jeg skal sammenlikne duften med noe, så må det bli en lambic. Det er en ufortjent ambisiøs sammenlikning, for lambic har mange fordeler som dette ølet ikke hadde, men likevel er det retningen som best beskriver duften. Andre kaller duften 'brett' etter Bre
I kveld hadde vi IT-driftsøl på Trondhjem mikrobryggeri, og etter et par øl fikk jeg lyst til å ha det litt moro med bartenderen, så jeg bestilte en "black-and-tan". Svaret jeg fikk var et kort "javisst", før han fant en skje han bøyde til og skjenket meg en utmerket og typegrei sådan øl. Jeg tviler på at det er er så mange puber i Norge der en bestilling på en black-and-tan ikke blir møtt med noe midt imellom hevede øyenbryn og et spørrende blikk. Det er en gammel t
Da jeg bestilte den fra Amazon, så trodde jeg det var en bok om øl og ølsmaking. Dersom jeg hadde lest tilstrekkelig på beskrivelsen, hadde jeg nok unngått den misforståelsen. Jeg så den også anmeldt i CAMRAs What's Brewing i rosende ordelag, men på en måte som burde ha ringt noen varselklokker dersom jeg hadde tatt meg tid til å lese mellom linjene.
Dette er en parodisk bok, men hadde den enda vært en parodi på oss kvalitets(over)bevisste ølentusiaster, så hadde de v
Dere har sikker opplevd det selv: man kommer inn på en restaurant med et vinkart så langt som et vondt år, mens 'øl' er bare smettet uspesifisert inn mellom 'eplemost' og 'mineralvann'. Jeg har ingenting imot at restaurantene har stort utvalg av vin - tvert imot, og jeg tror at at tiden nærmer seg der de også får et stort ølutvalg.
Mye av skylden for dagens begredelige situasjon må nok deles mellom bryggeriene og flertallet av forbrukerne, for de har skrudd hverandre innover
(Det er mulig at andre kan ha nytte av dette, så jeg poster info om det her.) Alle har vel sett referanser til smakshjulet for øl, laget av Morten Meilgaard på 70-tallet. Problemet med de fleste versjonene som du finner på Internett er at de er skannet fra et fysisk eksemplar og er lagret som bitmaps. Derfor har de sjelden så god oppløsning at en utskrift av dem blir særlig leslig (for ikke så si pent). Smakshjulet er et ypperlig hjelpemiddel under ølsmaking. Figur ved
Det var Øystein Svendsen som først påpekte det for meg. Vinmonopolet på City Lade lagrer ølet skrå stilling. Poenget er at de er innredet med standard hyllesats for vinmonopolet. For at flaskene som står i nederste hylle lettere skal kunne sees, så er denne hylle skråstilt - eller rettere sagt, det er satt opp bokser der slik at flaksene kan lagres i ca 45 graders vinkel. Problemet er bare at Polet ikke har røsket ut disse kassene for de få hyllemetrene der de har øl. Dermed bl
På søndag var jeg med på juleølsmaking på Den gode Nabo. Steinar Døsvig fra Dahls var konferansier. Det skulle være et ekspertpanel som jeg var bedt med i, men bare to av fire møtte, og ettersom tekniske problemer med høyttaleranlegget gjorde at man startet 30 minutter forsinket, så ble det ikke gjort noe ut av ekspertpanelet. Fordelen var imidlertid at jeg fikk sitte ved siden av direktøren i Dahls - noe som åpnet for å kunne spørre om endel interessante ting. Det e
I kveld ble det en flaske fra polets nye utvalg, et svarthyll-øl fra Skottland: Ebulum Elderberry Black Ale. Førsteinntrykket var at dette var en stout/porter. Mørk farge som er nesten svart, men gir en klar rødvinsfarge når den holdes mot lyset. Ølet er klart, og skummet er relativt mørkt. Aroma har brent malt, men jeg synes det er forbausende lite svarthyll der. Det er snev av støv i aroma.
I munnen er den nesten fløyelsaktig i sin smoothness, og litt flat og syrlig, men d
En trend som er på vei inn, er spesialølene som er laget for bestemte anledninger. Vi har riktignok "alltid" hatt juleølene, men påskeølet er realtivt nytt. Nå kommer også ølene som er beregnet for bestemte typer mat. (Kanskje det er hva som trengs før restaurantene begynner å differensiere ølutvalget sitt: at det står på etiketten hva de passer til!)
I denne trenden stiller Wangensten Rakøl, som ikke er brygget av Wangensten, men av Atna Bryggeri. Wangensten er egentlig
Jeg har tenkt å lage en oversikt over juleøltestene for 2006. Kanskje det etterhvert blir en ekstra meta-test av de ulike testene - eller i det minst en forsøk på å trekke ut hvilke øl som kom best ut av totaliteten av testene. Det er sikkert mye morsom statistikk som kan trekkes ut av dette.
Til nå i år har jeg bare funnet tester fra apéritif og art of taste, samt fra Norøl. Det kan virke som om mange aviser har out-sourcet juleølsmakingen til proffe organisasjoner i år,
En kommentar til en tidligere epistel ble det påpekt at jeg klarte å bomme på et nystartet bryggeri da jeg var på rakfiskfestivalen i Valdres. Sukk - typisk uflaks for meg. Jeg har lett litt i ettertid, så la meg forsøke å presentere hva jeg har funnet ut.
I summa.no er Små Vesen AS beskrevet under bransjen "Produksjon av øl", med en virksomhetsbetegnelse som er "Brygge og fremstille øl, drive tilhørende butikk og servering samt annet som dermed står i forbindelse." I og
I det store konsertteltet på rakfiskfestivalen i Valdres var det bare Ringnes. At man ble sjekket for alkohol på vei inn, var vel sikkerhetsrelatert, men sikkerhetsvaktene var visst mest opptatt av øl. Meng hvis øl var et sikkerhetsproblem, hvorfor solgte de så mye av det på innsiden? Det ville vært lettere å smugle inn en machete-kniv enn en boks med Hansa-øl. Sannheten er vel at dette var sikkerhet-mot-medbrakt, og dermed sikkerhet-mot-tap-av-inntekter for Ringnes.
Nåja, j
Vi var som sagt på besøk i Valdres i helgen, og besøkte Rakfiskfestivalen. Det var imponerende mange besøkende der. På fredag kveld hadde Johan - som var vertskap for besøket - ordnet med et besøk på gården på Valdres Gardsbryggeri, ved Volbu mellom Beitostølen og Fagernes.
Det er alltid morsomt å besøke bryggerier, og dette var intet unntak. Her var det kanskje enda tettere kopling mellom bryggefunksjonen og baren enn jeg har sett i mange andre små bryggerier. Det gjor
Jeg har ikke fått blogget de siste dagene, men alt har sin naturlige forklaring. Fredag dro jeg til Valdres for å bli med på rakfiskfestival. Blant annet ble det meget interessant et besøk på Valdres gårdsbryggeri, samt at vi også smakte utfyllende på deres utmerkede øl på selve festivalen. I tillegg har jeg opplevd noe så positivt og uvanlig som å få servert ikke-Ringnes (dvs Atna Rakøl) fra en festival-Ringnes-vogn - den var ikke akkurat godt annonsert, for å si det slik. S
Nå tenker jeg ikke bare på snøværet som har hjemsøkt Trondheim i det siste, men også alle juleølene som har blitt tilgjengelig de siste dagene. Til middag i dag smakte vi først på Sterkens Julemandens Trøst som er distribuert fra et dansk selskap, selv om det er brygget i Belgia og holder 8,1%. Dette var et særpreget øl, som var søtlig, med en egen aroma. Magni mente at det kunne være anisdrops i den, jeg mente å kjenne noe støv, men jeg er ikke sikker på om vi kom frem til
Da jeg stakk innom polet for å forsøke å tuske til meg bestillingslistene for november og desember, så jeg at det faktisk hadde begynt å sette ut juleølene. Det var Nøgne Ø, Ringnes og den danske som er brygget i Belgia (Julemandens Trøst) som stod der. Kastet jeg meg over en handlevogn? Javisst! Jeg trodde slippene først kom på første lørdag i måneden, men ikke om jeg hadde tenkt å klage. Til alt overmål viste det seg at Ringnes hadde glemt å legge på MVA på ølene sine,
Jeg har nettopp fortalt om Finansavisens artikkel, og da er det bare rett og rimelig at jeg reviewer denne artikkelen i online-versjonen av Dagens Næringsliv - eller dn.no som de kaller seg.
Det første som slår meg, er at det er en ren rip-off fra Finansavisen, der det ikke er lagt til noe nytt stoff eller ny informasjon. Riktignok har artikkelen vært innom NTB, men det er ikke noe her som ikke stod i Finansavisen. Selv overskriften er kokt, men med en ekstra vri. Fra Finansavise