I kveld ble det en flaske fra polets nye utvalg, et svarthyll-øl fra
Skottland: Ebulum Elderberry Black Ale. Førsteinntrykket var at
dette var en stout/porter. Mørk farge som er nesten svart, men gir en
klar rødvinsfarge når den holdes mot lyset. Ølet er klart, og skummet
er relativt mørkt. Aroma har brent malt, men jeg synes det er
forbausende lite svarthyll der. Det er snev av støv i aroma.
I munnen er den nesten fløyelsaktig i sin smoothness, og litt flat
og syrlig, men d...
[Les resten: ebulum]
Tirsdag 14. November 2006 22:27 – 601 ord.
En trend som er på vei inn, er spesialølene som er laget for bestemte
anledninger. Vi har riktignok "alltid" hatt juleølene, men påskeølet
er realtivt nytt. Nå kommer også ølene som er beregnet for bestemte
typer mat. (Kanskje det er hva som trengs før restaurantene begynner å
differensiere ølutvalget sitt: at det står på etiketten hva de passer
til!)
I denne trenden stiller Wangensten Rakøl, som ikke er
brygget av Wangensten, men av Atna Bryggeri. Wangensten er egentlig...
[Les resten: rakol]
Mandag 13. November 2006 18:40 – 670 ord.
Jeg har tenkt å lage en oversikt
over juleøltestene for 2006. Kanskje det etterhvert blir en ekstra
meta-test av de ulike testene - eller i det minst en forsøk på å
trekke ut hvilke øl som kom best ut av totaliteten av testene. Det er
sikkert mye morsom statistikk som kan trekkes ut av dette.
Til nå i år har jeg bare funnet tester fra apéritif og art of
taste, samt fra Norøl. Det kan virke som om mange aviser har
out-sourcet juleølsmakingen til proffe organisasjoner i år, ...
[Les resten: juleoltester]
Søndag 12. November 2006 12:00 – 195 ord.
En kommentar til en tidligere
epistel ble det påpekt at jeg klarte å bomme på et nystartet
bryggeri da jeg var på rakfiskfestivalen i Valdres. Sukk - typisk
uflaks for meg. Jeg har lett litt i ettertid, så la meg forsøke å
presentere hva jeg har funnet ut.
I summa.no er Små Vesen AS beskrevet
under bransjen "Produksjon av øl", med en virksomhetsbetegnelse
som er "Brygge og fremstille øl, drive tilhørende butikk og
servering samt annet som dermed står i forbindelse." I og ...
[Les resten: smaavesen]
Lørdag 11. November 2006 22:35 – 721 ord.
I det store konsertteltet på rakfiskfestivalen i Valdres var det bare
Ringnes. At man ble sjekket for alkohol på vei inn, var vel
sikkerhetsrelatert, men sikkerhetsvaktene var visst mest
opptatt av øl. Meng hvis øl var et
sikkerhetsproblem, hvorfor solgte de så mye av det på innsiden? Det
ville vært lettere å smugle inn en machete-kniv enn en boks med
Hansa-øl. Sannheten er vel at dette var sikkerhet-mot-medbrakt, og
dermed sikkerhet-mot-tap-av-inntekter for Ringnes.
Nåja, j...
[Les resten: ringnes festival]
Lørdag 11. November 2006 09:48 – 870 ord.
Vi var som sagt på besøk i Valdres i helgen, og besøkte
Rakfiskfestivalen. Det var imponerende mange besøkende der. På fredag
kveld hadde Johan - som var vertskap for besøket - ordnet med et besøk
på gården på Valdres Gardsbryggeri, ved Volbu mellom Beitostølen og
Fagernes.
Det er alltid morsomt å besøke bryggerier, og dette var intet
unntak. Her var det kanskje enda tettere kopling mellom
bryggefunksjonen og baren enn jeg har sett i mange andre små
bryggerier. Det gjor...
[Les resten: valdres gardsbr]
Fredag 10. November 2006 00:23 – 877 ord.
Jeg har ikke fått blogget de siste dagene, men alt har sin naturlige
forklaring. Fredag dro jeg til Valdres for å bli med på
rakfiskfestival. Blant annet ble det meget interessant et besøk på
Valdres gårdsbryggeri, samt at vi også smakte utfyllende på deres
utmerkede øl på selve festivalen. I tillegg har jeg opplevd noe så
positivt og uvanlig som å få servert ikke-Ringnes (dvs Atna Rakøl) fra
en festival-Ringnes-vogn - den var ikke akkurat godt annonsert, for å
si det slik. S...
[Les resten: status]
Mandag 06. November 2006 23:20 – 205 ord.
Nå tenker jeg ikke bare på snøværet som har hjemsøkt Trondheim i det
siste, men også alle juleølene som har blitt tilgjengelig de siste
dagene. Til middag i dag smakte vi først på Sterkens Julemandens
Trøst som er distribuert fra et dansk selskap, selv om det er
brygget i Belgia og holder 8,1%. Dette var et særpreget øl, som var
søtlig, med en egen aroma. Magni mente at det kunne være anisdrops i
den, jeg mente å kjenne noe støv, men jeg er ikke sikker på om vi kom
frem til...
[Les resten: mer juleol]
Fredag 03. November 2006 00:07 – 691 ord.
Da jeg stakk innom polet for å forsøke å tuske til meg
bestillingslistene for november og desember, så jeg at det faktisk
hadde begynt å sette ut juleølene. Det var Nøgne Ø, Ringnes og den
danske som er brygget i Belgia (Julemandens Trøst) som stod
der. Kastet jeg meg over en handlevogn? Javisst! Jeg trodde slippene
først kom på første lørdag i måneden, men ikke om jeg hadde tenkt å
klage. Til alt overmål viste det seg at Ringnes hadde glemt å legge på
MVA på ølene sine,...
[Les resten: juleol 1 2006]
Onsdag 01. November 2006 20:18 – 769 ord.
Jeg har nettopp fortalt om Finansavisens artikkel, og da er det bare
rett og rimelig at jeg reviewer denne
artikkelen i online-versjonen av Dagens Næringsliv - eller dn.no
som de kaller seg.
Det første som slår meg, er at det er en ren rip-off fra
Finansavisen, der det ikke er lagt til noe nytt stoff eller ny
informasjon. Riktignok har artikkelen vært innom NTB, men det er ikke
noe her som ikke stod i Finansavisen. Selv overskriften er kokt, men
med en ekstra vri. Fra Finansavise...
[Les resten: dagens naeringsliv]
Tirsdag 31. oktober 2006 18:25 – 416 ord.
Det er en interessant artikkel i Finansavisen i dag, om lønnsomheten
til mikrobryggeriene. Det er mye morsomt å lese ut fra den, men
dessverre er tallene for omsetning og resultat før skatt temmelig lite
data å trekke bastante konklusjoner på. Det hindrer ikke Finansavisen
(og Dagens Næringsliv - se annet blog-entry!), og da skal det ikke
hindre meg :-)
Omsetningen er betydelig større for brewpubs enn for de rene
bryggeriene, og det følger naturlig utfra at de virkelige pengene i
...
[Les resten: finansavisen]
Tirsdag 31. oktober 2006 17:34 – 769 ord.
På fredag kom Trondhjem Mikrobryggeri Juleøl, og jeg skulle
selvfølgelig ha skrevet om det mye tidligere, men sant og si trengte
jeg litt tid til å komme meg etter førsteinntrykket og påfølgende
viderverdigheter.
Det er et rødlig brunt og temmelig tåket brygg, med lyst brunt
skum. Både smak og aroma har snev av krydder. Ølet er meget fyldig og
smooth, og dertil er det nesten helt fritt for kullsyre, så det er
bare to hakk før det er flatt. Det hadde et pugnent preg, som ...
[Les resten: tmb juleol]
Mandag 30. oktober 2006 21:19 – 510 ord.
Da Magni var på vei hjemover og innom Ultra, så fant hun at de hadde
begynt å selge Nøgne Ø Julesnadder. Hun kjøpte selvfølgelig
noen flasker, og da hun kom hjem oppdaget hun at det var fjorårets
Julesnadder, brygget i november 2005 som batch 209. Dette kan ikke ha
vært den samme vi drakk i fjor, for da drakk vi Julesnadder allerede
så tidlig som midten av november - bare tre dager etter at dette
brygget var satt til gjæring. Trolig var det en batch de brygget litt
sent, og som d...
[Les resten: nogne o julesnadder]
Mandag 30. oktober 2006 20:41 – 303 ord.
Det er ikke alle hjemmebrygg som er like vellykkede, og vi klarte å
lage en særdeles hissig flaske. Bakgrunnen var at Steinar og jeg
hadde brygget en stout, men vi hadde trøbbel med filtreringen. Vi
brygget på ekstrakt, så vi endte til slutt opp med å sette øl til
gjæring med ganske mye knust malt, humlepellets og trubs på
gjøringsdunken. Det er jo selvfølgelig langt fra optimalt, men ikke
nødvendigvis en show-stopper. Etter en ukes tid stakk vi om ølet, og
til modningsdunken g...
[Les resten: hissig flaske]
Torsdag 26. oktober 2006 23:36 – 637 ord.
Forleden smakte vi på to lambic øl som jeg hadde fått med fra
Systembolaget sist jeg var over. Selv om lambic er og blir et spesielt
øl, var jeg ikke helt forberedt på det som møtte meg. Første flaska
var Hanssens Artisanaal Oudbeitje, som er en lamic søtet opp
med jordbær. Fargen er gyllen og disig med gule trekk. Aromaen var
spesiell. Det var en komponent der som best kan beskrives om
hestedekken og kompost, men etterhvert steg jordbær-aromaen klarere
frem, men uten at den klart...
[Les resten: hanssens lambic]
Onsdag 25. oktober 2006 23:32 – 378 ord.
Puben Three Lions har hatt en Internasjonal øl- og matuke, og dette
fortjener litt evaluering. Egentlig startet det for et par uker siden,
men de kom litt tregt igang, så uka ble ad hoc forlenget. Dette er en
pub som normalt har 5-7 britisk flaskeøl, i tillegg til omtrent like
mange øl på fat. Under denne uka har de hatt 25 flaskeøl, men det
omfatter nok de flaskeølene de har til vanlig - men allikevel en
kraftig utvidelse. Ølene var godt spredd rent geografisk, med blant
annet tysk...
[Les resten: three lions]
Tirsdag 24. oktober 2006 11:42 – 809 ord.
Da jeg for et par dager siden tilfeldigvis smakte på på den nåværende
batchen av Trondhjem Mikrobryggeri Stout, så var den helt
utmerket. Derfor dro vi noen stykker dit idag for å smake det.
Det var i grevens tid, for servitøren estimerte at det
bare var ca 20 liter igjen, og det brygget vi kunne lukte var satt
idag, var den neste batchen av stout.
Stouten er nesten kullsvart eller fløyelsmykt svart, med et brunt
skum som gav greie blonder. Normalt er denne stouten svært fast...
[Les resten: tmb stout]
Mandag 23. oktober 2006 20:12 – 383 ord.
I kveld ble det to ulike lagre som ble smakt på - og sannelig var det
to ulike personligheter! Ofte tenker vi 'pilsner' når vi ser ordet
'lager'. Det er ikke bare fordi dette er hva en pilsner heter på
folkemunne i England og endel andre engelskspråklige land, det er
kanskje også fordi 'lagerøl' var en egen lys, svak øltype i Norge
under den gamle siffer-klassifiseringen av øl. Idag er den overtatt
av lettøl - som nesten er gått ut av markedet. Her kommer to øl som
hverken er pil...
[Les resten: lager]
Mandag 23. oktober 2006 12:07 – 399 ord.
I kveld ble det blindtest av to utgaver av Nøgne Ø Havre Stout.
(Er det forresten en ord delings feil?) Ultra var akkurat i
transisjon mellom to partier - og dermed to batcher, så jeg kjøpte
en flaske av hver. De sist par ukene hadde de blitt oppbevart likt her
hjemme, så temperatur og bunnfall og alt slikt skulle være
synkronisert. Magni helte dem i hvert sitt glass.
Først litt generelt om ølet, og det som er like mellom de to
batchene (det var forøvrig batch 204 med med fi...
[Les resten: havrestout]
Tirsdag 17. oktober 2006 22:32 – 741 ord.
Jeg så i nyhetsbrevet til Norøl at en norsk importør skal ta inn et
kokosøl og et bananøl. Det ene av dem - kokosølet - kjøpte vi faktisk
da vi var i Danmark i sommer, og dette var en god anledning til å
smake det ... før det kommer på hyllene hos Rema (as-if!). Ølet er en
Mongozo Coconut, men er brygget hos reputable nederlandske
Huyghe, selv om de bruker en annen etikett for disse litt mer
spesielle ølene. Det holder svake 3,6% i en 33cl flaske med Max
Havelaar-merking.
½p...
[Les resten: klin kokos]
Søndag 08. oktober 2006 22:53 – 995 ord.
I dag har det vært 'ækt Trondhjæmsvær', med pislebyger hele dagen,
spesielt hver gang jeg har stukket nesa utenfor døra. I slikt surt og
grått vær virket det som om det passet med en Anchor Old
Foghorn, som er et øl som dette legendariske bryggeriet har
brygget siden 1975. Bryggeriet er langt eldre, men gjennom nye
eierskap og slikt var de på 70-tallet med å skape
mikrobryggerirevolusjonen.
Flaska er den sedvanlige fra dette bryggeriet; med kombinasjonskork
som kan åpnes me...
[Les resten: anchor old foghorn]
Torsdag 07. september 2006 23:47 – 586 ord.
Søgaards Bryghus var ett av de bryggeriene vi besøkte i sommer, da
syklet rundt Limfjorden, og det var ølmessig en bra opplevelse. Vi
brakte med oss hjem noen flasker også, og i kveld kom turen til
Søgaards Bryghus Skipperstowt.
De skriver det på den måten, og det ville ikke forundre meg om det var
den lokale uttalemåten for 'stout', importert på en tid da man ikke
hadde formell utdanning i engelsk. Fra norsk sjømannsspråk kjenner vi
både 'kaftein' og 'kjif' (chief), men...
[Les resten: soegaards skipperstowt]
Tirsdag 05. september 2006 23:29 – 485 ord.
Jeg har i høst snublet over og blitt gjort oppmerksom på flere
oktoberfester enn tidligere år, men konklusjonen må bli "så nært, men
dog så langt ifra". Den typiske oktoberfesten i Norge er egentlig ikke
en ølfest, det er en blanding av et kostymeball og en anledning til
flatfyll. (Joda, det finnes jo unntak ...)
En norsk oktoberfest ser ut til å være komplett bare dersom den har
et ompa-band, brystfagre damer med dype utringninger, lederhosen og
andre bayerske folkekostymer...
[Les resten: oktoberfester]
Mandag 04. september 2006 18:04 – 293 ord.
Forleden argumenterte Kolbjørn 'Kolla' Barmen for at Guinness
Draught Extra Cold var et genialt knep. For mens pubene tidligere
kunne servere alt ølet sitt kaldt, må de nå følge Guinness'
differensiering mellom vanlig og ekstra kald. Dermed ble det kanskje
ikke så mye ett nytt kaldere øl, som det ble et eksisterende øl som
måtte serveres litt mer romtemperert, og pubeiere over hele verden får
øynene opp for at øl ikke bare skal serveres iskaldt.
Det hørtes jo fornuftig ut...
[Les resten: guinness extra cold]
Lørdag 19. august 2006 23:34 – 788 ord.