Det står en-og-førti øl
 

Ølsalget stengt på Ultra i to uker

I går var det et sørgelig syn som møtte meg på Ultra - butikken som har det dsidert beste utvalget av butikkøl i Trondheim. I kontroller i april hadde det blitt avslørt at seks kunder hadde forsynt seg med øl etter kl 18.00. Saksbehandlingen hadde vært treg, men nå var altså straffen klar og soningen påbegynt: forbud mot ølsalg i to uker.

Ultras oppslag om at de dessverre ikke kan selge øl på en stund Ultras plakat om at ølsalget er stengt for en stund.
Foto: anchr

Dette kommer parallelt med andre saker der Trondheim kommune viser muskler overfor de som satser på at det er enklere å få tilgivelse enn tillatelse. I byggebransjen har det i høst vært flere saker der entreprenører er blitt tvunget til å følge regelverkets bokstav i stedet for ulike kreative tolkninger. I en sak måtte et betydelig antall beboere på ubestemt tid flytte fra av sine nye leiligheter til hotell. At man kontrollerer at reglene overholdes og følger opp brudd på dem er positivt, for da gis ikke fordeler til de useriøse aktørene som egentlig ikke bryr seg. Og dermed blir det bedre levevilkår for de seriøse.

Jeg stusser litt over at Ultra er den første og den eneste som dette har skjedd for. Forrige slik sak var visst i 2004, så det skjer ikke ofte. Men antagelig har Ultra vært blant de første som ble kontrollert, og så har de andre butikkene sett virkeligheten i hvitøyet og haste-bedret seg.

Utfra avisdekningen av saken er i alle fall et punkt blitt avklart. Det er lov til å betale for øl etter klokken seks, bare det er hentet i hyllene før klokken seks. Dette var mye av årsaken til problemet, for en kunde kunne komme i kasse fem over seks med en flaske øl og si at han plukket den i hylla ti minutter før. For betjeningen i kassa er jo dette umulig å sjekke, og når ølseksjonen ble «stengt» ved å legge et teppe over kassene, så var det bare et tidsspørsmål før noen benyttet seg av det. Ultra har omorganisert ved å flytte ølet inn i en alkove eller et avlukke som kan stenges av med låsbart gitter. Og de skal ha ros for informasjonen, for de har ikke forsøkt å bortforklare eller underslå hva som har skjedd. Butikker som fremdeles bruker teppemetoden har formodentlig en selvpålagt tidsgrense for å ta ølet gjennom kassa.

Inntil videre får vi stå og riste i gitteret og sikle på godsakene et par uker. En liten lettelse er det at Smart Club i Trondheim også har begynt å føre Nøgne Ø, og at ca ti ulike øltyper fra Nøgne Ø nå er tilgjengelige på Naboens. Ja, og så har man jo hamstret litt til heimen, så det skal vel gå greitt.