Det står en-og-førti øl
 

Spådommer om øl for 2007

Det sier at det er vanskelig å spå, spesielt om fremtiden - men i virkeligheten er det lett å spå, det som er vanskelig, er å treffe. Jeg skal ikke la det hindre meg, for her kommer noen spådommer om øl-Norge frem til neste årsskifte.

  1. I løpet av 2007 kommer minst ett mikrobryggeri til å legge inn årene. Nei, jeg har ikke noen inside informasjon om dette, og jeg har ingen bestemte i tankene - det er bare blitt så mange av dem, at det virker sannsynlig at vi snart begynner å se noen av dem også forsvinne.

  2. I løpet av 2007 kommer vi til å få seks nye bryggerier. Det kan bli litt vanskelig å telle dem, for oppstarten av et bryggeri er like lite noe som skjer skjer på en bestemt dato som at Rom ble bygget på en dag. Likevel, på den offentlige radaren ved årsskiftet om ett år tror jeg det kommer til å være seks bryggerier som ikke er der idag.

  3. Vi kommer til å se den første norske puben med en virkelig håndpumpe som tapper ekte, levende øl - dvs «real ale» fra håndpumpe. Jeg har formeninger om hvor og når, og jeg tror det kommer i år.

  4. Vi kommer til å se det aller første norske klasse-C-ølet. Da de nye klassene kom, endte lettøl i klasse B og pils/bayer i klasse D. Politikerne ville (men torde ikke) la det sterkeste som skulle selges i butikk være klasse C - som i Sverige, men takket store protester ble det ikke slik. Med gjenskapingen av mange ulike øltyper, så kommer vi snart til å få et øl laget i Norge, som skal være såvidt svakt, altså i klasse C. Jeg tror det blir i 2007.

  5. Vi kommer til å se en ytterligere liberalisering av lover og vedtekter rundt alkohol og øl, men uten at skattesatsene senkes særlig i 2007. Disse satsene kommer til å synke, men ikke i kommende år, tror jeg.

  6. I de største byene kommer ølutsalget til å gjøre sitt inntog. Dette har til nå stort sett vært forbeholdt steder der avholds- og mørkemenn regjerer. Ordet ølutsalg har en (ufortjent) dårlig klang, nettopp fordi det impliserer at vanlige dagligvareforretninger ikke kan selge øl. Sannheten er imidlertid at ølutsalgene er de eneste spesialbutikkene for øl i Norge, og nettopp derfor er ølutvalget i Norge ofte best der indremisjonen står sterkest. Jeg tror spesialbutikkene for øl også kommer til de store byene, og at vi ser dem begynne å komme i 2007.

  7. Idag har polet (på nettet) et utvalg av 118 ulike ølsorter. Jeg tror dette har øket til over 140 innen starten på 2008. Selv om polet ikke alltid virker like entusiastisk, så er ølsalget gjennom et monopol en pengemaskin som enhver markedsorientert bedrift ikke kan avhende til svenskehandelen og dagligvarenhandelen. De kommer til å snuble og slikt, men jeg tror de utvider med over 22 nye øl i 2007.

  8. Jeg vet ikke om vi kommer til å se det ferdigstilt i 2007, men jeg er overbevist om at de store industribryggeriene vil kaste seg på mikrobryggeri-treden. Det blir kanskje ikke håndtverksbrygg, men jeg tror vi vil se at de produserer på egne merker - ikke som en spesiell batch på industrianlegget sitt, men som flere, mindre batcher av spesielt øl under egne etiketter, laget på egne, små produksjonsanlegg. Mikrobryggeri-markedet er altfor lukrativt til ikke å ha noen lodd med i lotteriet. Det tar en stund å sette dette opp, men kanskje det kommer allerede i 2007.

Kommer jeg til å ta feil? Tja, sikkert i flere av disse, men det interessante er å se hva man tar feil i, hva man får rett i, og hva man ikke tenkte på.

Fortsettelse følger januar 2008 ...