Smaking av enda tre øl
Enda tre øl på samme kvelden? Jaaa, Magni er blitt litt streng, og har satt ned foten for nye ølkjøp før vi får drukket opp det gamle. Egentlig er det fornuftig, for det er mye av det som er i ferd med å gå ut på dato. Selv om det meste ølet holder seg utover holdbarhetsdato om det oppbevares pent, så er det ikke noe poeng å ruge på flaskene til de blir dårlige.
Goose Island IPA er tilbake på polet etter lengre tids
fravær. Det som trolig skjedde, var at bryggeriet i Chicago skiftet
distributør i USA, og dermed ble de tilgjengelig i alle 50 stater
gjennom samme distribusjonsnettet som også distribuerer Budweiser
(uten sammenlikning forøvrig). Tidligere hadde de en langt mindre
distribusjon innen USA. Det var sikkert et riktig valg for bryggeriet,
men det førte til at distribusjonskanalen til Norge så ut til å tørke
ut. Jeg hadde nært gitt opp håpet om å se dette ølet igjen på polet,
da jeg nylig snublet over det.
Ølet er gyllent og sløret med lyst skum. Det er sterkt bittert, nesten grapefruitskall-aktig med masse humlearoma. Fylden er god også. Dersom man liker denne humla - som jeg gjør i ikke altfor store porsjoner - så er det et meget godt øl.
Wychwood Bah Humbug! Christmas Ale er et øl som har vært fast
julegjest i noen år nå. Jeg er av tvende sinn mht til dette ølet. Det
minner meg for mye om smør og smørkarameller. Utseende er greit med
rødbrun juleaktig farge og hvitt skum, og det er masse juleaktig
krydder og sødme og fruktighet og alt annet som bør være i et juleøl,
men jeg synes det er for mye smørkarameller. Joda, jeg vet at det skal
være slik i enkelte engelske øl, men jeg klarer ikke å få det til å
bli min favoritt. Jeg vet at det er mye annet godt av smak bakenfor,
men det tar overhånd og dominerer smaksbildet for meg. Det er ikke
ølet det er noe galt med, det er bare meg :-) Magni, derimot, kjente
toffee, sjokolade, karameller, tørket frukt, nøtter rosiner - ja en
hel liten julegodtepose. Men jeg klarer ikke å holde kustus på min
nese overfor dette ølet. Jaja.
Shipyard Pumpkinhead Ale er et fruktøl, og det merkes at det
er noe der. Førsteinntrykket er vinøst, andreinntrykket er fruktighet
eller rabarbra-aktig, og det setter øvrige inntrykk fra dette ølet i
bakgrunnen. Så slo det meg: det er som gulrotkake med glassur! Gulrot er
kanskje ikke hva de har hatt i ølet, men det sies at gulrot og
gresskar kan «erstatte hverandre» i et nødstilfelle under matlagning,
og det tror jeg på etter å ha smakt dette ølet. Det føles litt
eksotisk med et gresskarøl, men i USA har dette lange
tradisjoner. Fargen er klar og gyllen. Kanskje det kunne passet til en
gulrotkake? Det må jeg prøve en gang, men inntil videre står ikke
dette ølet eller denne øltypen øverst på innkjøpslistene.