Det står en-og-førti øl
 

En vidunderlig ølkveld på Åsines

I kveld har Magni og jeg vært på ypperlig smakekveld på Åsines i Herefoss. Det er vel lett å regne ut at det har med øl å gjøre, men ikke bare øl. Kveldens tema var «sjokolade og øl».

Men først litt om Herefoss og Åsines. Sistnevnte er en gammel skysstasjon som ligger i den gamle (jernbane)stasjonsbygden Herefoss et lite sted langs et langstragt vann (det som kalles fjord på Sørlandet) 3-4 mil innenfor Grimstad. Åsines er oppkalt etter Åsine - bestemor (tror jeg) til innehaveren, og er det som tryggt kan kalles et bortgjemt gourmetsted. De serverer en meny av utsøkte og selvkomponerte retter, og har gjort det en stund. Til tross for at de ligger i det Oslo-folk ville kalle «the middle of nowhere», er de bortbestilt en måned fremover, og vanligvis anbefales at det at du bestiller sommeren i forveien. Dessverre sies det at dette året er det siste de driver.

På smakekvelden var det kommet folk fra hele Sørlandet. Vi hadde en reisetid på 45 minutter, de fleste andre hadde lengre. I tillegg hadde de fleste tatt med seg sjåfør som måtte være kjørbar etterpå. Vi leide oss inn på Prestegården, som er det nærmeste jeg har kommet en skikkelig bed and breakfast i Norge. Det er et vanlig - om enn veldig romslig - privathus der det er tre rom til utleie og der stuer og slikt er felles med vertskapet. Vi valgte (ikke fikk) det blå rommet, og da hadde vi valgt bort praktrommet - bisperommet - som hadde gammeldags himmelseng fordi vertinnen så på meg og sa at den var litt kortere enn senger flest. Vi er det eneste gjestene i natt, og vi ble spurt når vi ville ha frokost i morgen ... det er et veldig koselig og intimt sted. Hit har jeg lyst til å komme tilbake!

Så var det smakingen. En av grunnleggerne av Nøgne Ø - Kjetil Jikiun - holdt et utmerket foredrag om sjokolade og øl, der hovedbudskapet var det var en kombinasjon som var altfor oversett. For å illustrere dette, ble det servert 10 ulike kombinasjoner av et øl og en sjokolade, og de passet i de aller fleste tilfellene utmerket. Jeg skal blogge mer om de enkelte rettene senere, i et annet entry. Mesteparten av sjokoladen kom fra Heimdal sjokoladefrabrikk - som ikke ligger i Trondheim, men i Arendal. Der er det en sjokolademester (eller hva de heter) som har slått seg ned i et kjellerlokale midt i byen og er begynt å produsere ulike kvalitetssjokolader: nugater, og stenger og alt hva hjerte og mage kan ønske. De lager temmelig mye spesielt, min favoritt er norske, søte jordbær overtrukket med hvit sjokolade. Andre spesialiteter er sjokoladehatter til de som har sverget på at de skal spise hatten sin dersom ikke ett eller annet. Enda en spesialitet er sjokolade støpt som fotballer, dildoer og en mengde andre ting. Dersom du er i Arendal, så ta en tur innom. Visstnok har sjokoladespesialbutikken ved siden av Nova kino begynt å ta inn endel av varene deres.

Et utmerket dag. Ølmessig fikk vi smakt på Nøgne Øs Imperial Stout, dog brukt sammen med kakao for å lage en slags kakaodrikk. Det var et meget kraftig og godt brygg i den kombinasjonen. Vi gleder oss til senhøstes eller frem mot jul, når dette ølet forhåpentligvis blir ferdig modnet og blir tilgjengelig for salg. Ellers kan nevnes at Ultra på Solsiden var en av de største kundene til Nøgne Ø. Kanskje ikke i volum, muligens, men i størrelsen på ordrene. Der andre bestilte noen kasser om gangen, bestilte visst Ultra paller. Nuhvel, det er sent og Magni vil sove, så beskrivelsen av de ti kombinasjonene av øl og sjokolade får komme i morgen.