Det står en-og-førti øl
 

Nettopp tilbake fra Östersund

Jeg dro til Östersund i går, og møtte Andrew og Ellen, og sammen smakte vi på øl fra Jämtlands bryggeri (og endel andre). Jeg skal komme med beskrivelse av de mest interessante etterhvert, men jeg tenkte jeg kunne si litt om Östersund for de som dyrker godt øl.

For det første var utvalget på Systembolaget blitt enda bedre enn det pleide å være. Jeg mener at jeg tidligere måtte ta øl som jeg hadde smakt på bare for å fylle kvoten, men denne gangen ble det omvendt, for det var øl jeg ikke fikk med meg selv om jeg gikk over kvoten (og fortollet det på Storlien!).

Dernest var vi innom to puber: Captain Cook, som er en australskinspirert pub som ikke er så lett å finne for de som ikke har adresse eller vet hvor den ligger. Det var ikke fullt så mye australsk øl der, men desto mer andre - og nesten alt på fat, som det visstnok var så stor omsetning på at de skjeldent ble over en uke gamle. I tillegg hadde de over 100 skotske maltwhiskyer. Den andre puben var Dalwhinney, som hadde over 300 skotske maltwhiskyer men ikke fullt så mange øl som Captain Cook.

Det var også kommet en Bishop's Arms i Östersund, og det er en pub fra en kjede jeg med glede husker for sitt utvalg i Karlstad. Vi besøkte ikke denne, men det kommer vi vel til å gjøre neste gang.

Prisene er ... vel svenske. Selv om det hadde vært norske kroner ville det vært svært så billig. Selv sære, kraftige og uvanlige øl lå på rundt 50-60 svenske kroner halvliteren (og de målte ikke opp noe undermål!), der det tilsvarende i Norge ville lagt på rundt 70-90 norske kroner. Det samme gjaldt også for whiskyen, som lå på rundt 19-25 svenske kroner pr centiliter, og det gjaldt for det meste av utvalget - hvilket inkluderte det meste av det som ville gått under 'særlig dyre og uvanlige whiskyer' i Norge. Jeg skal komme tilbake med konkrete eksempler en annen gang.