Det står en-og-førti øl
 

En Påskegodt 2006 fra Haandbryggeriet

Det var med stor interesse jeg gikk løs på en Påskegodt fra Haandbryggeriet - det eneste bryggeriet i Norge som er i posisjon til å kunne utfordre Nøgne Ø på variert og kvalitetssterkt flaskeøl. Dessverre ble jeg skuffet. Dette var for sært.

Fargen er oransje-brun, og ølet er et sted mellom tåkete og sølete. Dette skulle tyde på en weißbier. Noen klassifisering fra bryggeriets side har jeg ikke sett, annet enn varedeklarasjonen som sier at det inneholder hvete. Den har en liten skumtopp, men den forsvinner relativt fort og etterlater seg ikke blonder. Her kan det tenkes at glasset ikke var rent eller noe slikt, så ikke la dette telle for negativt.

Duften er interessant. Her er det malt og sjokolade, men i enda større grad er det noe fruktig og appelsinaktig. Jeg ser at andre har beskrevet det samme som overmoden frukt eller fersken, og det er nok kanskje vel så gode beskrivelser. Det er god balanse i duften, og den er slett ikke ille - rent bortsett fra at jeg ikke tror den passer inn i dette ølet. På den annen side, sjokolade og appelsiner er jo en utbredt turproviant på påskefjellet, så hvorfor ikke introdusere disse to i et norsk påskeøl?

Fylden er grei nok, men det er ikke noe som overrasker i den ene eller andre retning. Bitterheten er derimot sterk. En stund trodde jeg det var en litt mørk belgisk witbier, men den skal da ikke være så bitter som denne er? BJCP indikerer at en belgisk wit skal ligge på 10-20 IBU, og denne lå garantert over IMHO.

I tillegg er det noe i smaken som overrasker: den er krydderaktig, ja nesten pepperaktig om ikke vi skal ta hardere i og trekke frem hardere krydder. Det er ikke bitterhet, men den prikler i store deler av munnen samdidig som den har en krydderaktig smak. Det var ikke hva jeg hadde forventet, og jeg er ikke overbevist om at det er riktig smakssammensetning. Er det en witbier? På dette staddiet var det selvfølgelig veldig enkelt for meg å innbille meg at jeg kjente koreander i ølet, men det kan bare ha vært innbildning. Hvis det ikke er en bitter wit-bier, så vet jeg overhodet ikke hva slags kategori øl dette er. Jeg må innrømme at det har en forfriskende karakter, og selv om det var mye uvanlig aroma der, så var det ikke noe som tydet på at ølet var ødelagt på noen måte.

Magni likte ølet svært godt, men jeg kan egentlig betakke meg. Jeg hadde ventet bedre fra Haandbryggeriet, og jeg har vanskelig for å se for meg at dette bli noen utbredt schlager blant de som synes at en bayer er for sær, smaksrik og eksotisk. Men jeg skal smake på dette ølet igjen.