Det står en-og-førti øl
 

Skuffet over Guinness

I Östersund kjøpte jeg to flasker Guinness, en Draught og en Extra Stout, for å drikke dem mot hverandre og smake på forskjellen. Jeg kjøper neppe igjen Guinness i Sverige for å fortoll og innføre til Norge. Dette var tynne saker, og jeg ser at det er mange som mener at Guinness har blitt tynnet ut med årene. Er det bare en følelse, eller er det flere som synes dette?

For å starte med den opplagte forskjellen mellom disse to flaskene: Draught har en nitrogenpatron som blåser opp når du åpner flaska, og som sølte ut noen centiliter hos meg, jaja. Dermed får du også den flotte Guinness-look'en, med en tykk, god, kraftig, soppfarget skumtopp. Den er det få som kan konkurrere med, selv om TMB har et par øl som slett ikke er så langt unna (og uten nitrogen, tror jeg).

To ulike flasker med øl fra Guinness Guinness Draught med nitro-widget, og Extra Stout uten.
Foto: anchr

Og dermed har jeg egentlig sagt alt som er forskjellig mellom disse to. Extra Staut har mye mer CO2, ja nesten et 'bite', og i mine øyne altfor mye sådant. På den annen side er Draughten nesten flat, sikkert fordi de får mer enn nok skum med patronen alene, eller at den får en eksplosiv åpning som blåser ut mye av CO2'en som måtte ha vært der. Videre er Extra Stout mer syrlig enn Draught, men det kan også bare være en bieffekt av kullsyra.

Så kort til der de er like: duft og smak av kaffe, sjokolade, karamell og mye malt. Noe bitterhet i ettersmaken. Dette er en såkaldt 'dry stout', men jeg synes kanskje den har en sødme, eller er det kanskje dens smoothness som lurer meg? Begge hadde også et svakt hint av noe jordaktig eller læraktig i smaken, uten at jeg vet om det skulle være der eller hadde sneket seg inn på annen måte.

Litt om navngivningen til Guinness. Opprinnelig hadde de en Porter, en Extra Stout Porter og en Forreign Stout Porter (de to siste gikk visst tidligere under XX og XXX). Portern forsvant, og Extra Stout mistet 'Porter' i navent. Den siste, Forreign Stout Porter ble visstnok brygget for tropiske strøk og skal være temmelig annerledes. Det gjør at vi sitter igjen med en Extra Stout - hvorvidt den segler under dette navnet eller Draught er visstnok bare en navnesak, for det er mulig at Draught brukes når de har nitrogen i den. Eller noe sånt ...

Jeg var i alle fall ikke imponert. De var begge to temmelig så tynne og vannaktige. Og selv om de blir en imponerende skumtopp, så er det nesten juks å bruke nitrogen for å lage den. Synes jeg.