Det står en-og-førti øl
 

Øl fra TMB og Jacobsen

Sammen med Andrew Iversen ble det en runde på enkelte øl i kveld. Vi startet på Trondhjem mikrobryggeri og endte opp på Brukbar som selger Jacobsen, dvs Carlsbergs svar på mikrobryggerier.

Først var det Trondhjem mikrobryggeri Altbier, som er deres nåværende sesongøl. Det begynte å servere det i helga som var, og det er første gang de har servert denne øltypen. Fargen er nøttebrun men med et orangerødt skjær, og det er litt tåkete. Selv om det er relativt lite skum, så er det brukbart med blonder på innsiden av glasset. Aromaen er frisk med en viss karakter av malt og humle, og det er en viss bitterhet, selv om den ikke er utpreget. Jeg synes det minner om Aass sine øl, som har en smak som minner meg (men ingen andre!) om mel. Andrew mener dette ølet er veldig nær en typisk altbier - bortsett fra at de har 'feil' bitterhumle, men jeg skal ikke uttale meg, siden det er en relativt ukjent type for meg. Palate er ikke veldig kraftig, og bitterheten ligger mest i ettersmaken. Appearance=3/5, aroma=5/10 - mest fordi det var relativt lite av den, men her kunne jeg kanskje kommet lengre i en annen setting, så det må prøves mer. Palate=4/5, for den er i det minste i tråd med stilarten sålangt jeg kan bedømme. Flavour=7/10, fordi det ganske visst er et godt øl. Jeg setter overall=10/20. Det er et veldig greitt øl, egentlig høyst brukbart. Jeg har smakt det en gang før, og var enda mer begeistret for det da, men det var også kanskje litt nyhetens entusiasme. Jeg trenger nok å smake det et par ganger til før jeg endelig bestemmer meg.

Neste øl var Trondhjem mikrobryggeri Amber. Det er en type som jeg synes det har variert endel på gjennom de siste årene. Slik den er i dag har den vært en stund nå, så det er vel fair å gi en vurdering av den. Fargen er rav-aktig, men kanskje en tanke på den mørke siden. Temmelig tørt. Den er nesten helt klar, og har lite skum. I munnen utvikler den seg endel og blir til svakt pisket kremfløte. Aromaen er frisk og fruktig. Appearance=4/5, aroma=6/10, flavour=7/10 og palate=4/5. Jeg synes nok den har litt vel mye bittersmak for sin stil - men den har heldigvis ikke fullt så mye som IPA'en, som forøvrig er temmelig lik i stil. Den er veldig fruktig, og jeg klarer egentlig ikke å bli så betatt av kombinsjonen av fruktighet og bitterhet - men det er jo bare meg. Overall=9/20. Men det er absolutt et godt øl, og til sine formål (fiskegryte?) burde det være meget brukbart.

Siste øl på denne puben i dag ble Trondhjem mikrobryggeri Bitter, som kom på tapp like før helga. Denne har - som alltid - masse skum som er både formfast, temmelig mørkt til skum å være, og som legger et ypperlig sett med blonder på innsiden av glasset. Faktisk legger den igjen betydelige skumringer etter slurkene - slik som en ekte Guinness skal gjøre. Den er på ingen måte et øl hvis bitterhet hopper opp og biter deg, og førsteinntrykket er et øl som er langt mindre bittert enn amber (og selvfølgelig IPA). Men bitterheten tiltar og vokser seg stor i ettersmaken og varer lenge. Sånn sett er det et øl som kun avslører sin ekte karakter når du gir det endel oppmerksomhet over litt tid, men dersom du gjør det blir du neppe skuffet. TMB har mekket litt på oppskriften til dette ølet, og en stund brukte de en helt annet bitterhumle. Nå er de tilsynelatende tilbake til nærmere der de startet - og det er best IMHO. Dette ølet har endel brenthet, noe malttoner og et snev av fruktighet. Fargen er mørk ravfarget med en svak slørethet. Skummet tynnes men holder seg egentlig bra. Appearance=4/5. Jeg mener å kjenne svak smak av sjokolade og citrus/appelsin i aroma. Aroma=4/10, palate=3/5 og flavour=8/10. Dette er en av favorittene mine, og den får overall=15/20.

Så flyttet vi oss til Brukbar, der vi først startet på Jacobsen IPA, som egentlig kommer fra Carlsberg, og synes å være deres forsøk på å ha en finger med i mikrobryggerimarkedet. Den har c00l'e flasker med innstøpte logoer og designer-etiketter i gammel stil. Det er nok tydelig at de sikter på et ungt publikum, for til tross for at jeg har gode øyne var skriften på etikettene fra dette merket delvis for liten til at jeg kunne lese den uten briller (og Andrew var sjanseløs selv med briller). Selve ølet er søtt med mye maltsmak, og med et visst preg av vørter. Etiketten sier at det skal ha smak av melon og aprikos - og det kan sikkert stemme, hvis det ikke er innbildningsevnen min som tyder hvit smaksstøy når jeg kjenner 'fasiten'. Fargen er lysaktig nøttebrun, og ølet er klart uten gjær på flaska - jeg tror det må være både filtrert og pasteurisert. Det er kanskje litt pysete av Carlsberg at de ikke tør å servere med levende gjær, men det er vel slik store firma tenker kvalitet? Flaskene ble servert altfor kaldt, og bitterheten var nesten fraværende til å begynne med, men etterhvert som temperaturen steg ble den mer tydelig. Ølet holder 6,3% på 33cl flasker. Aroma=6/10, appearance=3/5 og flavor=4/10. Her taper den på flavor, men det er fordi jeg mener den er out-of-style i forhold til en IPA. Nå må det jo sies at bitterheten begynte å bli brukbar - men likevel forsiktig - etterhvert som temperaturen steg. Til gjengjeld fikk den etterhvert en aroma som minte om doven pils. Overall=8/20, og min reaksjon er at det var et interessant og litt spesielt øl, men er det IPA? For så vidt var dette en førsteopplevelse, så ta dette med en klype salt inntil jeg har fått smakt det et par ganger til.

Siste ikveld ble en Jacobsen Dark lager fra samme leverandør som forrige. Ja, jeg mener de kalte den dark og ikke mørk, men det er vel fordi internasjonaliseringen har trumfet over den historiske autentisiteten? Den var noe mørkere enn forrige men ikke veldig mørk (med mindre du sammenligner med pils). Det mest markante trekket var likevel vørterkomponenten i aroma og spesielt smak. Det er et søtt øl med mye maltsmak og enda mer vørtersmak. Ikke drikk for mye av dette sent på kvelden, for det er både sterkt (5,8%) og kvalmende søtt, samtidig som det kommer i 'helflasker' på 75cl. Jeg aner ikke hva de har startet på for å ende opp på et så søtt øl med såvidt høy styrke. Den er naturlig nok ikke så bitter som den forrige og er generelt agreeable gjennom all søtheten. Mer vet jeg ikke om jeg kan si om den ... enten det var for sent på kvelden eller det bare var en overdøvende søthet, så var det ikke lett å få tak i noen nyanser på dette ølet. Jeg har smakt det en gang før på Rosendalspuben, og fikk en liknede reaksjon da. Appearance=3/5, aroma=4/10, flavour=3/10 og palate=4/5 - for den er faktisk ikke så ille i munnen. Ølet var kanskje litt for flatt, og jeg gir overall=7/20.

Ellers kan det nevnes at da vi kom inn og spurte etter 'Jacobsen' tok det tre sekunder før bartenderene konkluderte med at vi spilte ham ett puss, og han svarte med at Jacobsen var ute og forslo at vi tok en kaffe imens. Det var først da vi pekte på flaska på hylla bak ham at det sank inn og han sa 'Åååja!'. Med noe drinks, sær smak et kritisk blikk på renheten i glassene kvalifiserte vi sikkert til tirsdagens særeste kunder. Han beklaget i alle fall at de bare hadde Mørk lager i varm tilstand men insisterte på å kjøle den ned i en champagnekjøler mens vi drakk IPA'en. Vi stresset ham til å ta den opp før den var 'ferdig', og fikk den således temperert til en perfekt kjellertemperatur.