Det står en-og-førti øl
 

Nytt bryggeri i Valdres

En kommentar til en tidligere epistel ble det påpekt at jeg klarte å bomme på et nystartet bryggeri da jeg var på rakfiskfestivalen i Valdres. Sukk - typisk uflaks for meg. Jeg har lett litt i ettertid, så la meg forsøke å presentere hva jeg har funnet ut.

I summa.no er Små Vesen AS beskrevet under bransjen "Produksjon av øl", med en virksomhetsbetegnelse som er "Brygge og fremstille øl, drive tilhørende butikk og servering samt annet som dermed står i forbindelse." I og med at det er et AS, så er det ikke bare en hjemmebrygger med en cool beskrivelse på enkeltmannsforetaket sitt. I nettkatalogen.no listes Små Vesen Kolonial DA. Alle disse ser ut til å ha adresse Bankplassen i Bagn, som ligger syd i Valdres, midtveis mellom Fagernes og Dokka. Det kan virke som om det er en mann-og-kone-bedrift som samtidig er bigeskjeft til andre jobber - det er vel forresten ingen som har tjent spesielt mye på mikrobryggerier i Norge ennå, så deltidsdrift bryggeridrift er vel bare å forvente.

Tollvesenet (som ikke er noe lite vesen!) har i et rundskriv skrevet at Små Vesen AS allerede i august ble innmeldt i returordningen for glassemballasje. Patentstyret har i varemerketidende fra juli i år registret (se side 4) "Små Vesen" som varemerke for dette bryggeriet, innenfor bakevarer, øl og mineralvann, og alkoholholdige drikker utenom øl. Og på en blog er det kommentert (slettet men tilgjengelig i google cache) tidlig i februar i år at firmaet fikk firmaattesten sin.

Det finnes en hjemmeside under www.smaavesen.no, men den er tilsynelatende tom bortsett fra en meget pen logo. Men dersom du ser på HTML-kildekoden til denne siden, så finner du følgende info utkommentert.

I ein liten dal i eit lite land ligg Valdres, ein heimstad for både menneske og underjordiske vesen i lang, lang tid...

Sør i Valdres ligg eit lite bryggeri som lagar det me meiner er noko av Noregs beste øl.

Me er eit moderne bryggeri, men gløymer heller ikkje vårt opphav.

Brygging av øl er ein kunst som har levd i nærare 6000 år, og har mange tradisjonar.

I gammal tid trudde folk at det var små underjordiske vesen som fekk alkoholen ned i ølet; ja, du kunne sjå dei i bruset og boblane.

Det er desse små vesena me set så stor pris på - difor Små Vesen Bryggeri.

Riktignok ser dette ut til å være en testside, dels fordi så mye av den nyttige informasjon en er utkommentert, og dels fordi sidens tittel er smaavesen-utkast10. På sidene er det også oppgitt at Bente Lindahl er daglig leder og Espen Blåfjelldal er bryggemester - de er begge nevnt i forbindelse med bedriften Små Vesen i ulike firmakataloger. De er sikkert de rette personene å kontakte for mer info.

IKADA er en inkubator for kunstnere, arkitekter, designere og akademikere, og i oktober ble det postet en nyhet der med gratulasjon av at Små Vesen skulle presentere den første ølproduksjonen under rakfiskfestivalen. Der beskriver de selv ølet som:

Rakfiskøl frå Valdres er brygga på gamle tradisjonar med moderende impulsar. Ølet har ein fruktig og aromatisk smak, med ein lett smaksbalansert bitterhet. Me har laga eit rundt og fyldig øl for å smelte saman med rakfisken.

Det er sagt og skrevet relativt lite om dette bryggeriet på nettet. Det som er listet her, er det viktigste og mest offisielle jeg kunne finne. Likevel, de få hintene som er å finne indikerer at dette er et seriøst, nytt mikrobryggeri. Det høres ut som om de brygger dels i tradisjonell norsk stil, og dels i engelsk tradisjon (men merk at nå er jeg ute og tipper!) Sålangt jeg kan se, har de vært tilbakeholdne med annonsering, kanskje det er fordi de ikke ønsker å gå bredt ut før de har produkter og produksjonskapasitet? Dersom de har publisert info om bryggeriet, så har det i alle fall gått meg hus forbi, dessverre. Jeg skulle gjerne ha vært innom boden som de formodentlig hadde på rakfiskfestivalen, men jeg brukte så mye tid på Valdres gårdsbryggeri og ølutsalget på lørdagen at jeg bare var innom omkring halvparten av utsalgsbodene. Jaja.

Så gjenstår det å finne ut åpningstider og ølutvalg for dette nye bryggeriet. Det kan virke som om de satser på en kombinasjon av ølutsalg og brewpub. Det er nesten så man må legge ferieturen via Valdres til sommeren.