Det står en-og-førti øl
 

Kategori for meningsinnlegg

Her finner du meningsinnlegg med mer subjektive vinklinger og argumentasjon enn på resten av bloggen.

Brewpuber kan være litt kjedelige

Har du gått inn på en fremmed brewpub og likevel fått en følelse av déja-vu?

Det er mye bra med dem, men dessverre synes så altfor mange prewpubs å være et slags middelgjennomsnitts potpurri av ølverdenen, gjerne med en eller annen bryggesignatur som kjennetegner - eller i de verste tilfellene hjemsøker - de fleste av ølene.

Den typiske brewpuben har rundt 5-7 øltyper, helst med et tilsnitt av amerikansk mikrobryggeribrygging, gjerne supplert med noen britiske øltyp

Industri, håndverk og kunst

Det er en utbredt enighet om at begrepet «mikrobryggeri-øl» ikke er betegnende for det ølet som brygges ved ... vel ... mikrobryggerier. Ordet gir assosiasjoner til bryggeriets størrelse, mens man oftere tenker på andre og mindre kvantifiserbare kvaliteter som blant annet bryggefilosofi, ingrediensvalg og produktspekter.

Derfor har man endt opp med begrepene industribrygg og håndverksbrygg. Industribrygg er billig, enkelt, automatisert, fritt for variasjoner, reproduserbart, me

Pubbryggerier og brewpuber

Her er en idé som Gustav Foseid og jeg snublet over mens vi satt på hytteverandaen og smakte på øl i sene kveldstimer. Jeg ser ingen ulemper med den, annet enn at jeg er usikker på om det økonomiske i det svarer seg - men pytt sann.

Brewpuber har typisk 5-7 øl, og en egen brygger i deltidsstilling. Få hobbybryggere har råd eller mulighet til å ta spranget over i en delstids bryggerstilling, men mange ville vel være interessert i å gjestebrygge for en brewpub. Mulighetene f

Øl er og blir ferskvare

Du vet det egentlig, selv om du kanskje ikke har tenkt bevisst over det: øl er ferskvare. Ved hjelp av ulike tricks som masse humle, høy alkoholprosent, pasteurisering, filtrering og annet kan ølet leve lenger, men øl er og blir en ferskvare. Joda, øl har vanligvis godt av litt modning, men etter en topp går det uvegerlig nedover - eller i det minste i uforutsigbare og variable retninger.

Javel, og hva så? Konsekvensen er at de pubene vi ølentusiaster aller mest skyr, på én

Et dusin trender blant ølnerder

Hva kommer vi til å se i de neste årene fremover i øl-verdenen? La meg ta alle forbehold når jeg spår, men her er et dusin trender jeg tror vi kommer til å se stige i synlighet i årene fremover. Kanskje er noen av dem mer uttrykk for mine forhåpninger enn for reelle markedstrender. Jeg skal komme tilbake til de enkelte trendene i posting utover sommeren, men her er de samlet i kortform: Røykøl. La meg ikke gå i dybden, for dette har jeg gnålet på lenge. Røykøl er en av de

Hvorfor er de store så clueless?

De store forundrer meg - bryggerier, distributører og detaljister. Tidvis virker det som mange av dem famler i mørket. Det er ikke bryggekompetansen jeg sikter til, for selv om man kan mene mangt og mye om øltypene de brygger, så har de den tekniske kompetansen i orden. Jeg sikter til marketing.

Litt for ofte gir marketing inntrykk av å skyte på blink med avsagd hagle - hva de mangler i presisjon, tar de igjen i rått pådrag. Hvorfor introdusere kun ett enkelt, nytt øl? Hvorf

Verdens aller dyreste øl

I dag kunne Adresseavisen gledsstrålende bringe oss nyheten om at Trondheim var blitt en attraksjon rikere: Den gode nabo hadde kjøpt inn intet mindre enn hundre flasker av verdens dyreste øl, Calsbergs Jacobsen Vintage III til 2010,- pr 370ml flaske ... 2010 danske kroner. Nyheten var passende nok plassert i økonomibilaget i papiravisa.

Det er i sannhet et eksklusivt øl, for når Den gode nabo har kjøpt disse flaskene, er det visst slik at det ikke blir innført flere flasker t

Hvad fanden nøler I efter!?

Noe slikt skal salig Tordenskiold har utbrutt i sin sedvanlige blanding av hatsk og voldelig utålmodighet. Hadde han levd i dag og vært ølentusiast ... og kommet fra Arendal, så hadde han kanskje gitt bryggeriledelsen dette verbale glatte lag.

Det er nå fire måneder siden bryggeriet ble selvstendig. Jeg var selv oppom den aller første dagen for å se den nye logoen, men da var det fremdeles en Ringnes-logo der kombinert med det anonyme skiltet som sa «Arendals bryggeri» i en

Det som er feil med norske puber

At Filter er nedleggings- og salgstruet (sukk!), har mentalt tvunget meg til å filosofere over hvorfor akkurat den puben gir meg så mange flere varme vibber. Joda, de har et bra utvalg, men det er noe mer enn det.

Det som har slått meg, er hvor mange norske puber som er upersonlige festlokaler for en anonym bøling fremmede. De er digre, de har en gjennomstrømning av personale som bare overgås av gjestenes egen gjennomstrømning. De er underlagt storskalamantraet «bigger is bett

Røykøl - «The Final Frontier»

Vi har sett så ofte hvordan mikrobryggeriene de siste årene har «gått amok» når de har laget sine versjoner: I forhold til det som ellers er tilgjengelig, så er IPA'en deres bitrere, stouten mørkere, barley-wine'en sterkere, osv.

Men det er fremdeles ett område der mikrobryggeriene som har grodd frem de siste årene er pislete i forhold til tradisjonsbrygging og etablerte bryggerier: bruk av røykmalt. I Norge tradisjonsbrygges det i Stjørdal og i Sverige på Gotland. I Tysk

Utkast til brev til de lokale polene

Her er utkastet til brev til de lokale Trondheimspolene som bruker skråstilte hyller.

Spørsmål om plassering av øl i skråstilte hyller

I butikken deres er det brukt skråstilte hyller nederste i hylleseksjonene for varegruppen øl, hvilket er negativt for kvaliteten på ølet. Jeg kontaktet Vinmonopolet sentralt i desember 2007, og fikk svar fra daværende produktsjef Anita Mikalsen som skrev følgende på dette punktet: I våre butikker er det en uttalt policy å lagre

Status for skråhyllene i Trondheim

Jeg har idag vært rundt på alle de seks polene i Trondheim, og her er status fra denne turen. La meg fraråde å kjøpe disse ølene på disse stedene. Ja, jeg vil faktisk gå så langt som til å oppfordre til å gjøre ølinnkjøpene på de to polene som har skikkelig oppbevaring, og å fortelle betjeningen der om det, og hvorfor man kommer til nettopp deres butikk.

Først ute var polet på City Syd, der alt var i orden, og ingen øl stod i skråhyller. Bra! Neste på var Valenti

Polet og skråstilte hyller ... igjen

Jeg er gjentatte ganger blitt spurt om hvordan det gikk med henvendelsen min til Vinmonopolet om skråstilte hyller. Jeg har somlet og fomlet med å fortelle om det, men bedre sent enn aldri. Men først litt om bakgrunnen. Jeg sendte før jul i fjor en juleønskeliste, og fikk et svar, som jeg bad om utdypinger på.

Svaret jeg fikk fra polet kom 30 september i år, og er sendt fra Martin Paulsen, som titulerer seg som produktsjef. Om dette med plassering loddrett eller i skråhyller

Dagen da juleølene kom

Noen slipper juleølene på første lørdag i november, og noen slipper dem på første november, og når første november faller på en lørdag, blir det spesielt travelt.

Det startet med at jeg kl 09:00 skulle bestille juleøl og DH2 fra polet på nettet, men der var det ingen slike øl. Jeg er faktisk temmelig frustrert over nettbutikken til Polet, for den virker ikke spesielt høyt prioritert. En stund i går ettermiddag så den ikke ut til å virke i det hele tatt, og først idag

Useriøst om øl av Aftenposten og Borglund

Sukk, så har Aftenposten redusert seg til såpekasse for en skribents personlige harang, i dette tilfellet mot kvalitetsøl. Dere finner «testen» - av alle steder - hyttebilaget til avisa, skrevet at Per A. Borglund.

Joda, jeg vet at det er mange som ikke liker mørkt og kraftig øl som smaker noe, og jeg plages ikke ved det. Men popularitet har aldri vært noe entydig godt mål for kvalitet, annet enn blant de av livets middelhavsfarerne som panisk frykter for å skille seg ut fra

Hatobjekt nr.1: alkoholavgiftene

Av alle hatobjekter er ølavgiftene blant de aller mest upopulære. De får skylda først og fremst for at øl er så dyrt her til lands. Jeg er imidlertid ikke så sikker på at den skylden er helt rett plassert.

Riktignok har vi høye alkoholavgifter i Norge, men ikke så høye at de alene forårsaker at en halvliter koster opp til 80 kroner. Ifølge P4.no er det bare 8,50 som går som alkoholavgift til Staten. Det er mulig de ikke har tatt med MVA av alkoholavgiften, og dessuten b

Hysteriet rundt «rett» ølglass

Øl er inn. Øl er i ferd med å bli mote. Og som med alle moter truer de ytre formene med å overdøve innholdet. Det sees på hysteriet rundt bruk av «riktig» glass til hvert enkelt øl.

Hvor langt dette har gått illustreres av et opptrinn jeg observerte fra en barkrakk i Trondheim. En kunde kom opp til bardisken og bad om «en porter, velg en god en for meg», for deretter å lage oppstyr fordi han ikke fikk den i et spesialglass fra det aktuelle bryggeriet. «Nei, da vil jeg he

Åpent oppfølgingsbrev til Vinmonopolet

Jeg har vært litt sen til å ta tak i denne saken, men her kommer det. Først side 1 og side 2 av svarbrevet fra Polet. Under kommer teksten jeg nettopp har sendt til Polet via epost. Jeg skal holde dere oppdaterte om svar jeg får.

Jeg takker for hyggelig brev datert 21. januar 2008 fra Produktsjef Anita Mikalsen med svar til og klargjøringer på punktene i min juleønskeliste som jeg sendte i adventstiden. Hun henviser til dere for videre kontakt i saken.

Det var imidlertid

Svar fra Vinmonopolet på ønskelista

Jeg har for lenge siden fått svar fra Vinmonopolet på den juleønskelista jeg sendte dem i adventstiden. At jeg ikke har skrevet om det før skyldes sommel fra min side, for Polet svarte meg i slutten av januar.

Svaret deres var kanskje ikke spenstig, for gitt formen jeg skrev i, så kunne de godt ha løsnet litt på snippen. Det nærmest man kommer en litt ledig tone der er i åpningen der de takker «for en interessant og ikke minst konstruktiv ønskeliste». Videre tar de opp fle

Åpent brev til Vinmonopolet

AS Vinmonopolet Att: Adm dir Kai G Henriksen Postboks 1944 Vika 0125 Oslo

Kjære Kai,

Det er jul og sesong for å skrive ønskelister, og siden så mange gode ting har kommet fra deres retning de siste årene, så drister jeg meg frempå med en liste over juleønsker. Julenissen virker veldig stresset i høysesongen sin, og sant og si blir jeg stadig mer skuffet over leveringsdyktigheten hans. Så i år forsøker jeg å sende en liste til polet i stedet for til Nordpolen.

Når frisyren er viktigere enn ølet

Så sitter jeg fanget på en Gradermoen-pub. «Fanget» fordi utvalget av puber og øl bak sikkerhetskontrollen ikke er klodens bredeste. Men Guinness er da et sikkert valg, er det ikke?

Ikke på Gardermoden, tydeligvis. Den guin-nissen jeg fikk her var mistenkelig lys og gjennomsiktlig, og brakte tankene i retning av en half-n-half. Dessuten var den bitter i retning av det harske og manglet den sedvanlige fløyelsfløtemykheten.

Det bragte tankene i retning av en fundering ov

Ringnes-kommentarer som falt noen tungt for brystet?

Natt til søndag kom det en kommentar til et innlegg som jeg skrev på bloggen min 5. mai i år. Jeg nevner det eksplisitt her, siden det neppe er så mange som graver bakover for å se etter kommentarer på gamle innlegg.

Kommentaren innleder med: Å si at Carlsberg/ringnes ikke har bidratt med å bedre utvalget i Norge... vel da vet du ikke hva du snakker om. Der tar du skrekkelig feil. Deretter går forfatteren over til å liste en lang rekke med øl fra Ringnes. Dette er formodent

The more macho the bar ....

Michael Jackson sa visstnok en gang at The more macho the bar, the wimpier the beer - i alle fall i ifølge boka til Ken Wells.

Det som fikk meg til å tenke på dette sitatet var nyheten om at Motörhead kommer til SteinkjerFestivalen i august - og Trønder-Avisa hadde fått nyss om hvordan frontfiguren Lemmy Kilmister ønsket å bli forsynt med øl.

Var det en Imperial Stout så svart som arvesynden selv? Nei. Var det kanskje Black Wych Stout fra Wychwood? Nope. Var da kansk

Saken er visst i boks

Den siste tiden har det vært en eksplosjon av øl på boks. Nå hører jeg med blant dem som begeistres av mer og fler øltyper. Men problemet er at vi oversvømmes av øl på boks som slett ikke øker og sprer utvalget.

Den lokale ølsjappa mi har alltid forsøkt å ha et bredt utvalg, også av norske øl. De har vanligvis kommet på flaske, men i det siste har stadig flere av flaskeølene blitt erstattet av bokser. Og samtidig har det dukket opp nye øl - på bokser - dels øl de i