Det står en-og-førti øl
 

Åpent brev til Vinmonopolet

AS Vinmonopolet
Att: Adm dir Kai G Henriksen
Postboks 1944 Vika
0125 Oslo

Kjære Kai,

Det er jul og sesong for å skrive ønskelister, og siden så mange gode ting har kommet fra deres retning de siste årene, så drister jeg meg frempå med en liste over juleønsker. Julenissen virker veldig stresset i høysesongen sin, og sant og si blir jeg stadig mer skuffet over leveringsdyktigheten hans. Så i år forsøker jeg å sende en liste til polet i stedet for til Nordpolen.

Jeg garanterer at jeg har vært snill i hele 2007. Her er lista mi:

  1. Nulltoleranse for opp-ned-lagring. Jeg håper at dere kan begynne å klassifisere ølflasker med gjærsedimenter i flasketuten som defekte. Det skjer når flaskene har vært lagret opp-ned, noe som øyensynlig er en vanlig praksis for å fylle kassene under transport. Slike flasker burde vært sendt tilbake til importør, distributør eller hvem-som-har-gjort-det, så får de takle problemene med retur. Sålenge dere setter disse flaskene i hyllene og later som ingenting, så vil en eller annen utvitende stakkar kjøpe dem. Dermed slipper synderne skadefritt unna, og vi får aldri en slutt på elendigheten.

  2. Solskjerming av polene. Jeg har langt fra oversikt over alle polene, men de som er i Trondheimsområdet er rimelig godt solskjermet - faktisk så godt at jeg mistenker at dere tar dette med i planleggingen av nye pol. Vi har imidlertid ett unntak, som er polet på Solsiden, og det er sikkert flere ellers i landet. Kan dere gjøre noe med dette, for jeg er ikke bekvem med å kjøpe øl på «solskinnsflasker», spesielt ikke når de er blanke eller grønne, og de har et lite støvlag forteller at de har stått der en stund. Sol er for sommer, strender og Sørland, ikke for øllagring.

  3. Nemsom håndtering. Hvorfor må man ved strekkodeavlesning holde en flaske horisontalt og vifte frenetisk med den så ølet skvulper frem og tilbake i flaska? Nøgne Ø gikk endog til det skritt å plassere strekkoden «riktig» vei på etiketten, men likevel opplever vi mange blant betjeningen på polene gir ølflaskene en ekstra, ufrivillig gym-time som et farvel på vei gjennom kassa. Såvidt jeg vet kan strekkodeleserne lese etiketter i alle vinkler, og jeg ønsker meg at bevisstheten om dette når ut til alle ekspeditørene. (Heldigvis er dere ikke så ille som dagligvarebutikkene, for der legger de ofte flaskene ned og lar dem trille ned samlebåndet - jeg får vondt i hjerterøttene bare ved tanken.)

  4. Ingen lagring i skråhyller. Jeg er klar over at vin visstnok skal lagres liggende - hvorfor vet jeg ikke. Kanskje det er for å holde korken våt, men jeg er ingen vin-kjenner. Derimot ser jeg ingen fordeler, bare ulemper, ved å lagre øl liggende eller skråstilt. Jeg ønsker meg at dere tar en gjennomgang av lokalene deres, og bruker tilstrekkelige midler på å omstille hyllene så ølet kan lagres stående. Jeg synes å huske at dere har lovet dette tidligere, men vi er visst ikke helt i mål på dette.

  5. Jämtlands Bryggeri inn på polet. Joda, jeg vet at dette er utenfor din makt å innfri, men alle juleønskelister får lov å inneholde noen ønsker litt hinsides det realistiske. De er dyktige til å brygge og dessuten er det jo «nesten» et norsk bryggeri, og det er litt langt å kjøre fire timer til Sverige for å få tak i det. Please?

  6. Skjerming av øl for lysrør. Poenget er at UV-stråling fra lysrørene (liksom fra sola) ødelegger ølet ved at det bryter ned stoffene fra humla. Det er spesielt ille for øl i klare og grønne flasker. Jeg ønsker at dere belyser ølhyllene enten med lysrør som ikke har UV-stråling (hvis noe slikt finnes), med vanlige glødelamper, eller at dere skjermer disse hyllene med UV-filtre.

  7. Øke statusen for øl. Det er vanskelig å lese prislista til polet uten å tolke det som en statusliste. Først kommer rødvin, så hvitvin og deretter rosévin. Videre kommer muserende vin, dessertvin, sterkvin, og deretter kommer brennevinene, hvorpå følger alkoholfri produkter og aller, aller sist kommer ølet. Jeg har forståelse for at øl var noe som ble pådyttet Vinmonopolet av politikerne i hine hårde dage, men la det være snøen som smeltet og rant i havet i fjor. Øl synes å være en attpåklatt som mentalt aldri helt er blitt sluppet inn i varmen på polet. Jeg ønsker meg at dere oppgraderer statusen til øl, så det rykker én seksjon fremover i katalogen og passerer alkoholfri vin.

  8. Totalansvar for øl. Vi er i den ulykkelige situasjon at polgrensa på 4,75% kutter ølet på midten, og avskjærer spesialbutikkene for øl fra mesteparten av det interessante, sterke ølet, samtidig som det avskjærer polet fra volummarkedet på den lyse og svake pilsneren. Det er en tap-tap-situasjon. Det virker som konsekvensen er at ingen vil eller kan ta et helhjertet ansvar for øl. På polet har dere jo alkoholfri produkter, hvorfor kan dere ikke også ta inn øl på 4,7% og lavere i konkurranse med andre butikker?

  9. Opplæring av betjeningen. Jeg vet at dere har opplæringsprogrammer, og jeg har ofte benyttet meg av betjeningens kompetanse på vin og brennevin. Men det virker som om kompetansen blir tynn og hullete når temaet er øl. Og ærlig talt: mye av det jeg har hørt betjeningen si om øl er kort og godt tull. Kunne dere tatt et ordentlig krafttak for å bringe kunnskapsnivået opp på samme nivå som for vin?

  10. Flere partivarer. Polet er strukturert og strømlinjeformet og systematisk og alt sånt, og jeg forstår at det er ekstra arbeid med små partier. Likevel, de små partiene er ofte de mest interessante. Jeg ser stadig ordet «partivare» brukt om vin og brennevin. Kunne vi ikke få flere partivarer for øl? Det vil også hjelpe de små bryggeriene, som lettere da kan produsere ett parti, fremfor å måtte levere en jevn og stabil forsyning. Ta heller litt mer betalt for det, men gi oss partivarer.

Forøvrig ønskes dere en god jul og et godt nytt år!

Forventningsfullt,
Anders Christensen
(ølentusiast)