Det står en-og-førti øl
 

Dagen da juleølene kom

Noen slipper juleølene på første lørdag i november, og noen slipper dem på første november, og når første november faller på en lørdag, blir det spesielt travelt.

Det startet med at jeg kl 09:00 skulle bestille juleøl og DH2 fra polet på nettet, men der var det ingen slike øl. Jeg er faktisk temmelig frustrert over nettbutikken til Polet, for den virker ikke spesielt høyt prioritert. En stund i går ettermiddag så den ikke ut til å virke i det hele tatt, og først idag ser jeg at DH2 er kommet inn. Kanskje Billettservice burde overta salget av DH og andre populære øl fra små partier? De har i det minste erfaringer med å selge popkonsertbilletter som blir revet unna med en gang.

Så jeg kastet meg i bilen og dro til nærmeste pol for å få dem til å bestille. De stusset og protesterte når jeg ville bestille DH2 på én ordre, og det øvrige på en annen - i tilfelle den ble utsolgt mens vi stod og bestilte. Men til slutt jattet de med meg - de konkluderte sikkert til at jeg er en særing og dessuten er gebyrene per ordre, ikke per flaske.

Etter at juleølene var bestilt, plukket jeg opp et par andre og kjørte to timer til Inderøy, der Inderøy gårdsbryggeri slapp juleølet sitt fra kl 13:00. Jeg har i skrivende stund ennå ikke smakt det, for det skal få lov til å roe seg litt. De hadde brygget flere batcher, men var blitt nødt til å skifte humle underveis, så egentlig var det to ulike juleøl under samme etikett. Her må altså ølentusiaster også se etter ulike batchnumre. Dermed måtte jeg ha en kasse av hver, samt at jeg måtte fylle på med de andre ølene deres. Fire kasser ble det, samt et par flasker fra den siste batchen med juleøl - en batch han ikke selv hadde smakt på ennå, og som han derfor helst ikke ville selge fra - jeg måtte love å ta høyde for at om den mot formodning skulle være dårlig, så ville han ikke ha solgt noe av den.

Vel tilbake i Trondheim ble det knapt tid til middag før turen gikk til Trondhjem Mikrobryggeri, der juleølet kom på tapp. I år feilberegnet jeg, for de setter juleølet på ved overgangen til november - vanligvis ved midnatt, og dermed egentlig på slutten av «kvelden før». Stig hadde vært der, og fortalte at stemningen hadde vært topp, med mesteparten av personalet som var av vakt tilstede. Ølet var også topp og i stil med tidligere år. Det var fremfor alt sterkt, nokså søtt og med en fyldig krydderaktig smak. Jeg synes det hadde belgiske toner, men kanskje det bare er styrken? De må visst brygge juleølet med litt kandissukker eller maltekstrakt, for meskekaret er ikke i stand til å ta nok malt til å gi tilstrekkelig sukker til en hel batch med juleøl. Styrken er visst i år på 7,8%, og om ikke styrken merkes så godt i hver slurk, så merkes det etter to pints.