Blogarkiv for 2006
I kveld ble det tre øl på verandaen på hytta på Magni og meg. Først ute var Haandbryggeriet Porter som alltid er en glede å smake på. Dette var batch 19 som er oppgitt til 6,0%, og således bare er å få på Polet. Den var tung, mørk, maltrik med god bitterhet og ettergjæring på flaske. Det ble servert på 19C, som er utenfor det anbefalte, men jeg følte at dette ølet tåler såpass, og ble ikke skuffet. Dog velger jeg å ikke score av denne grunnen. Den har sødme og brentsm
Vi dro innom dette utestedet i år som tidligere år. Årsaken er at de selger hele sortimentet til Nøgne Ø der - og det er ikke så mange steder her i landet at du får tak i det. Selve stedet er ... vel, tenk Cafe Ni Muser i Trondheim. Det er til og med kombinert kunstforening og kafe med ølservering. Matrettene er kreative, moderende og in. Betjeningen er ungdommelige. Det er mye spennende hårfrisyrer. Aksentene er ikke fullt så tunge som Lille lørdag. Avisene og bladene har ikke s
I går kveld var jeg på besøk i Stavanger sammen med Andrew og Ellen. Jeg hadde hørt så mye pent om Cardinal, og ville gjerne besøke stedet. De andre hadde tidligere forsøkt å besøke det noen ganger, men hver gang var det stengt, så de var litt mer skeptiske ... men vi ble alle veldig positivt overrasket. Puben har en nokså høy 'flaskeføring', og har erklært flere ganger at de er Norges beste pub ifm utvalg. Jeg var ikke overbevist før jeg kom, for ofte forfølges påstander o
Men Magni dro til Grenland og Tønsberg for å hoppe fallskjerm, så dro jeg vestover til Egersund for å avlegge Andrew Iversen et besøk. Som vanlig var han ikke snau på hverken på utvalg eller mengde av hva han serverte - og det ble i alle fall to ølslag jeg aldri før har smakt.
Vi startet kvelden med en Håndbryggeriet Porter som er mørk og fyldig, noe sødme og også litt syrlighet, og med masse kaffe og brentsmak. Det er faktisk en av de bedre porterne, siden denne typen a
Da vi kom ut på hytta i går, så var det godt med en øl. Hytta ligger slik til at det blir noe bæring fra parkeringsplass og helt frem. Faktisk temmelig mye bæring. Og sola stekte. Jeg valgte en Arendals pils, mest fordi svogeren min hadde satt igjen noen slike i kjøleskapet, og det var det eneste omtrentlig kalde her. ... det det var faktisk godt!
Selv om den holdt hele 9.5 grader, så var det virkelig avkjølende. Jeg synes den hadde en viss sødme, men ikke overdrevet. Me
Da vi kom igår til Oslo, tok vi inn hos Tollef og Karianne, og det ble smaking på endel øl utover kvelden - men heldigvis i små nok prosjoner til at variasjon og antall kunne ta forrangen.
Først ble det Frydenlund bryggeri batch 0. Jada, du leste rett, Frydenlund -- det er hva Tollef kaller hjemmebryggeriet sitt. Et par hundre meter ned i gata ligger stedet der gamle Frydenlunds bryggeri lå, og området heter Frydenlund (sikkert et gammel lysthus der piffen kunne trekke seg til
Upi melder at det amerikanske megabryggeriet Coors har startet å skulle lære britene å drikke øl. De introduserer Coors Sub Zero på 100 puber, og CAMRA har selvfølgelig uttalt seg kritisk. Dette er en drikk der det fylles på issørpe på toppen av ølet, slik at ølet - på grunn av sitt alkoholinnhold - holder et par grader under frysepunktet for vann. Dette er ikke et nytt øl, men bare en ny måte å tappe det på.
I Canadian Business ble denne nye formen for å tappe øl
Budweiser - eller rettere sagt Anheuser-Busch - har blitt offisiell sponsor for fotball-VM, med enerett til å selge øl. Det har ganske så forutsiglig skapt endel reaksjoner i Tyskland. Budweiseren - som er langt fra elsket - har fått et nytt økenavn "Spülwasser". Det er endog kommet en egen websiden www.budout.org for å skjelle og drite ut Budweiser med ironiske fotos. A Good Beer Blog.-->
En av de mer fascinerende vinklingene på dette er at Budweiser ikke engang kalles Budwe
I ettermiddag slo Magni og jeg til og smakte på alle de fire påskeølene som var få på polet. To norske og to danske påskeøl. Foto: anchr
første ut var Nøgne Ø God Påske. Fargen er brunorange med lette blonder. Selv om dette ikke er noen hveteøl, så gav den meg et visst inntrykk av både det og av krydde i aroma. Den er fyldig og har temmelig krafig bitterhet. Det er mulig at jeg kjente noe honning og noe brentsmak, i alle fall var det noe sødme der.
I Östersund kjøpte jeg to flasker Guinness, en Draught og en Extra Stout, for å drikke dem mot hverandre og smake på forskjellen. Jeg kjøper neppe igjen Guinness i Sverige for å fortoll og innføre til Norge. Dette var tynne saker, og jeg ser at det er mange som mener at Guinness har blitt tynnet ut med årene. Er det bare en følelse, eller er det flere som synes dette?
For å starte med den opplagte forskjellen mellom disse to flaskene: Draught har en nitrogenpatron som blås
Det var med stor interesse jeg gikk løs på en Påskegodt fra Haandbryggeriet - det eneste bryggeriet i Norge som er i posisjon til å kunne utfordre Nøgne Ø på variert og kvalitetssterkt flaskeøl. Dessverre ble jeg skuffet. Dette var for sært.
Fargen er oransje-brun, og ølet er et sted mellom tåkete og sølete. Dette skulle tyde på en weißbier. Noen klassifisering fra bryggeriets side har jeg ikke sett, annet enn varedeklarasjonen som sier at det inneholder hvete. Den har e
På ettermiddagen idag stakk jeg innom Den gode nabo - der det var temmelig så påsketomt. Jeg ble sittende å snakke endel med innehaveren. De skal forøvrig utvide baren, så de får plass til flere øl, blant annet hadde de tenkt å ta inn Nøgne Ø. Men, til smakingen.
Først ble det en Köstritzer Schwartzbier, som er svært mørk, men med rødlige eller brunlige toner. Det var relativt lite skum, men det kan ha mer med glasset enn med ølet å gjøre. Det var heller ikke noe s
Jeg dro til Östersund i går, og møtte Andrew og Ellen, og sammen smakte vi på øl fra Jämtlands bryggeri (og endel andre). Jeg skal komme med beskrivelse av de mest interessante etterhvert, men jeg tenkte jeg kunne si litt om Östersund for de som dyrker godt øl.
For det første var utvalget på Systembolaget blitt enda bedre enn det pleide å være. Jeg mener at jeg tidligere måtte ta øl som jeg hadde smakt på bare for å fylle kvoten, men denne gangen ble det omvendt, for
Da jeg tilfeldigvis var i området og hadde litt tid til overs, snublet jeg innom denne puben. Jeg hadde ikke store forventninger, men ble meget overrasket i positiv retning. Puben ligger like ved siden av Rosenborg dampbakeri på Møllenberg. Den er koslig innredet med gamle møbler og gamle bilder fra Trondheim på veggene. Den ser ikke syntetisk ut som så mange andre andre puber i gammel stil - tvert om, det virker som om den er blitt innredet med lokale effekter og en god porsjon kjær
Denne puben har vært irsk i årevis, men under ulike navn. De fleste kjenner den kanskje best som Dirty Nellie. Interiøret er fyllt opp med mer eller mindre irske effekter, men det ser kanskje litt kunstig ut, for mye av det er av den typen som man sikkert får kjøpt hos forhandlere av effekter til irske temabarer. Nåja, noe må de jo ha på veggene, og jeg kunne tenkt meg langt være ting. De har noen skjermer for å se fotball, men det er langt fra en sportspub. Tvert imot, dette er e
Tja, bryggeriet eksisterer vel strengt tatt idag ikke annet enn som navnet på etiketten, for ellers ser det ut til at de kun bruker Ringnes-navnet. Likevel har de vaLgt å gi ut et spesialøl i forbindelse med at det er 150 år siden E. C. Dahls bryggeri ble opprettet. Faktisk skal de gi ut to øl, og dette er det første og sterkeste av dem. Nå kan man jo krangle litt på alderen og tidspunktet, for Dahls ble stiftet 29. februar 1856, og er således et skuddårsbarn, og det første ølet
Denne puben ligger der tidligere Ludwig lå. Og trodde du at brune, mørke og bastante bierstaube-aktige Ludwig aldri kunne bli til en amerikansk diner, så tok du feil. Den er nå likeså sjablongaktig, men i en annen retning: basketball- og (amerikansk) fotballutstyr henger på veggene, bartenderen er amerikaner og menyen av mat og drikke hinter kraftig om at inspriasjonen kommer fra USA. I utgangspunktet ser dette slett ikke så verst ut.
Men likevel overbeviser det ikke. Det var n
Disse to pubene beskriver jeg under ett. De er eksponent for et fenomen i tiden, nemlig at alt skal være lite og intimt og personlig (pg samtidig tett og trangt). Dermed er det bedre å dele et stort lokale opp i flere puber (gjerne med hvert sitt konsept) enn å ha en stor pub. Disse to pubene ser ut til å dele kjøkken og personale og konsept og vareutvalg og slikt, men de presenterer seg som to puber med nesten samme navn.
Det er Bare blåbær som er den 'opprinnelige' puben, s
Denne påska har jeg bestemt meg for at jeg skal ta den store pub-runden i Trondheim, og resultatet av dette skal bli en pub-guide for øl-interesserte - dvs øl-hunder som liker bredde og variasjon i det som de drikker.
Det kan komme til å holde hardt, for Trondheim har jo en del puber, men jeg skal forsøke mitt ytterste for å komme igjennom og opplyse mine medmennsker.
Hva er så målet? Jo en guide som lister og beskriver de mest besøksverdige pubene i Trondheim med omeg
I går var jeg innom Three Lions og smakte på en Newcastle Brown Ale, som de serverer fra fat i originalglass (Yeah!) Ølet kom med en herlig kremaktig skumtopp som dessverre skrumpet inn litt for fort, og etterlot seg bare et svakt snev av blonder. Selv om skummet var visuelt utmerket for en stakket stund, så hadde det en aroma av gjær (i tillegg til en grei maltaroma) som jeg syntes var irriterende. Det var ikke merkbart med gjær i smak eller aroma på selve ølet, kun hodet. Jeg vet
Til en ypperlig søndagsmiddag av dampet laks med pepperrotsaus og agurksalat, drakk vi i kvelden to av de nye pilsnerne fra Polet. Den ene var Lindeboom Pilsener fra Nederland. Den holder 5.0% på en 30cl flaske, mens den andre var en Neumarketer Lammsbräu Edel Pils som holder 4,8% på en 33cl flaske. Begge er økologiske pilsnerøl, og begge hadde et utseende som kunne forveksles med hverandre: De var høy-strågule og klare, med masse ujevnt, fluffy, hvitt skum som relativt raskt forsva
La meg innrømme det med en gang: I stand corrected. Jeg har hetset og klaget på Ringnes i årevis og æreskjelt dem for å ødelegge bryggerier begrense utvalget og monopolisere - og så har jeg påstått at de aldri kom til å snu og at det ville bli deres død.
Historikken står der fremdeles som et grelt minne, men snudd har de, og der tok jeg feil. Ringnes har i disse dager kommet med tre nye øl: Ringnes Nunavut er et øl til minne om Nansens ferd over Grønnlandsisen og Ringn
Sammen med Andrew Iversen ble det en runde på enkelte øl i kveld. Vi startet på Trondhjem mikrobryggeri og endte opp på Brukbar som selger Jacobsen, dvs Carlsbergs svar på mikrobryggerier.
Først var det Trondhjem mikrobryggeri Altbier, som er deres nåværende sesongøl. Det begynte å servere det i helga som var, og det er første gang de har servert denne øltypen. Fargen er nøttebrun men med et orangerødt skjær, og det er litt tåkete. Selv om det er relativt lite skum, s