Det står en-og-førti øl
 

Det ultimate markedsføringsmarerittet

Budweiser - eller rettere sagt Anheuser-Busch - har blitt offisiell sponsor for fotball-VM, med enerett til å selge øl. Det har ganske så forutsiglig skapt endel reaksjoner i Tyskland. Budweiseren - som er langt fra elsket - har fått et nytt økenavn "Spülwasser". Det er endog kommet en egen websiden www.budout.org for å skjelle og drite ut Budweiser med ironiske fotos. Se også A Good Beer Blog.

En av de mer fascinerende vinklingene på dette er at Budweiser ikke engang kalles Budweiser. Anheuser-Busch kjøpte rettighetene før de hadde tenkt skikkelig over at Budweiser i Tyskland, det kommer fra et Tsjekkisk bryggeri. I stedet valgte de å kalle det Anheuser-Busch Bud. Problemet er bare at Bitburger går generelt under navnet Bit, og dette ble for nært, mente tysk rett. Dermed måtte de ut ekstra penger til en konkurrent for å bruke et navn som var andrevalget deres. Det må ha vært bitre penger ... langt mer bittert enn deres eget brygg er, i alle fall ...

Men avtalen med Bitburger var egentlig genial, for en del av avtalen var at også Bitburger skulle selges under VM på de offisielle arrangementene, men i anonyme glass. Dermed kan man trekke frem Bitburger når de besøkende blir for hissige over å bli forsøkt servert "Spülwasser". Det hører forresten med til historien at amerikansk Budweiser er et øl som delvis er brygget på ris, og dette var visstnok en "nyvinning" som kom på 30-tallet etter at forbudstiden ble opphevet i USA og bryggeriene åpnet igjen. Før 1918 var visstnok Budweiser et øl mer i overensstemmelse med det som tyskerne kanskje ville ha likt. Men ris i et øl ... og så selge det i hjemlandet til Reinheitsgebot? Det er vel bare ris (pun intended) til egen bak!

Dette må uansett være en markedførers ultimate mareritt: å ha fått enerett (og -plikt!) til å forsyne fotball-VM, men å ha ett av de få produktene som alle de hundretusenvis av tilskuerne unisont hater.

Men det er mer. Bryggeriet Bavaria (som ikke kommer fra Bayern, liksom Anheuser-Busch Budweiser ikke kommer fra Budweis) gav den nederlandske fansen lederhosen i den nederlandske nasjonale fargen orange, med reklame for sine varemerker. Resultatet var at mange i den nederlanske fansen måtte enten se kampen i underbuksene eller ta imot gratis, orange shorts uten reklame. Det sies at mange valgte det første som en demonstrasjon. Du tuller ikke med ølmerker og fotballag! Se også nederst på denne "bloggen".