Da jeg for noen år siden tinte og varmet en pakke med frossen
morsmelk og forsøkte å gi til minstemann på elleve måneder, tok han én
slurk, spyttet ut tåteflaska, snudde hodet demonstrativt bort og satt
inn smokken med en bestemt mine. Først da Magni kom hjem fikk jeg
forklaringen: det luktet såpe, og kommer av ensymet lipdase som
konverterer lipider – eller fettstoffer – i melka til såpe. Ammende
har varierende mengder lipase i melka, og konverteringen fortsetter
tilsynelaten...
[Les resten: Saapesmak]
Lørdag 10. oktober 2015 00:24 – 536 ord.
Vi hører ofte at et finnes mange ølguder og -gudinner, men det er
sjeldent man finner skikkelig dedikerte eksemplarer av arten, for ofte
er ølet var en tilleggsattributt. Ett av unntakene er den sumeriske
Ninkasi. I dette innlegget skal jeg se mest på aspekter rundt navnet
hennes, så kan vi heller ta selve damen senere.
Hobbyetymologi er et hyggelig, om enn ikke nødvendigvis
vitenskaplig tidsfordriv. Jeg festet meg ved stavelsen «kas» i
Ninkasis navn, og samtidig sies det at...
[Les resten: Ninkasi navn]
Fredag 09. oktober 2015 00:17 – 1664 ord.
Jeg har ofte argumentert for at skalaen fra håndverk til industri
er en uhensiktsmessig måte å forstå bryggerier på. Men selv om vi
aksepterer grunnlaget for denne paradigmen, så er den allikevel i ferd
med å miste sin betydning, liksom «håndverksøl» er i ferd med å miste
sitt innhold. Dessverre.
Da håndverksbryggeriene kom, var det en dyp kløft mellom dem og
industribryggeriene – i volum, utstyr, teknikker, profilering,
øltyper, personal, utdanning og mye, mye mer....
[Les resten: Reindustrialisering]
Onsdag 07. oktober 2015 23:35 – 1150 ord.
Her er en liste over folk som har fått borgerskap i Bergen, med
«brygger» som yrke under registreringen, i perioden mellom 1600 og
1750. Informasjonen her kan fortelle oss litt om øl og brygging i
Bergen på 1600- og 1700-tallet.
I våre dager tenker vi på borgerskap som en slags iboende rett, men
en gang trengte man borgerskap for å kunne drive handel eller
håndverk. Sirlig førte protokoller over borgerskap er viktige
historiske dokumenter, selv etter at deres opprinnelige ...
[Les resten: Bergensbryggere]
Tirsdag 06. oktober 2015 23:55 – 1424 ord.
Jeg fortsetter dissekering av folketellingsdata for å se om de kan
fortelle oss noe om brygging. Her er folketelling ifm krigsskatt
Bergen mai 1714. Merk at den inneholder kun informasjon om hver
husstands overhode.
Derfor er det flest menn, men også enker som er listet. En og annen
ugift ugift kvinne er også med. I denne folketellingen er det rundt
2700 personer, hvorav rundt 460 enker, men siden hverken barn eller
andre husstandsmedlemmer er talt med, var folketallet i byen lan...
[Les resten: Bergen 1714]
Mandag 05. oktober 2015 22:27 – 2766 ord.
Har du hørt om totalforbruksmodellen eller totalforbruksteorien?
Ikke? Da er du neppe alene. Likevel er det en av grunnpilarene i
norsk alkoholpolitikk. Dersom du synes Helsedirektoratet og
avholdsbevegelsen har et irrasjonelt forhold til øl og alkohol, så er
det kanskje fordi du aldri har fått med deg hva totalforbruksmodellen
går ut på.
Ganske kortfattet: Totalforbruksmodellen dikterer at det for en
gitt, uniform befolkning er et konstant forhold mellom alkoholforbruk
og ska...
[Les resten: Totalforbruksteorien]
Søndag 04. oktober 2015 22:23 – 1814 ord.
Hva kan gamle folketellinger fortelle om bryggere i gamle dager?
Den eldste komplette, generelle folketellingen vi for Norge har er fra
1801. Hva kan vi finne om bryggere der?
Søker vi etter 'Brygger' på yrke, får vi 27 svar. Det er én i Hurum,
to i Stavanger, én i Trondheim og 23 treff i Bergen. Også i andre
sammenhenger kan det registreres at det å brygge var et reelt yrke i
Bergen, mens det i resten av landet virker som å ha vært mer
bi-inntekt, deltidsarbeid og tildels ...
[Les resten: Bryggere ifra 1801]
Lørdag 26. september 2015 23:56 – 1905 ord.
Vær forsiktig med å dytte ølglassene i oppvaskmaskinen, de kan bli
ødelagt. Jeg tenker ikke på ølskum og slikt, men at overflaten på
glasset sprekker opp og blir uappetitlig tåkete.
Oppvaskmaskiner er praktiske og tidsbesparende, men de er oftest
langt mer harde på serviset enn håndvask. Det har vært diskutert endel
om oppvaskmaskiner vasker bedre enn hånd-oppvask. Om dét skal jeg ikke
hardnakket påstå noe – men det virker nokså tydelig som at
maskin-oppvask ofte ...
[Les resten: Mikrokrakelering]
Fredag 25. september 2015 23:20 – 632 ord.
Gitt at man antar at småbryggeriene ikke har forsøkt å brygge ølene
sine for sterke, hvilke scenarier finnes og som kanskje kan forklare
hvorfor man har målt så mange butikkøl over 4,7%?
Utfra hva Petter Nome har
uttalt til Bergens Tidende var det bryggeriene selv som sendte inn
øl for testing. Dersom noen bryggerier bevisst hadde brygget noen øl
ekstra sterke, kunne man mistenkt dem for ikke å ha sendt dem
inn. Sånn sett er målingene fra Bryggeri- og drikkevareforening...
[Les resten: ABV off]
Torsdag 24. september 2015 23:52 – 1376 ord.
Bryggeri- og drikkevareforeningen har gått
ut offentlig med at mye av butikkølet holder for høy
alkoholstyrket. Av 138 testede øl som skulle holde 4,7%, var fem under
4,0%, mens 50 øl (mer enn en tredjedel) var over 5,2%, mens 31 (22%)
var mellom 4,7% og 5,2%.
Egentlig har dette lenge vært en halv-offentlig hemmelighet. Ølet
skal holde 4,7% for å kunne selges i butikk, men øl på 5,2% gir
bryggeren langt mer spillerom. Derfor er det fristende å presse
grensene. Det er litt...
[Les resten: Overshooting]
Onsdag 23. september 2015 23:40 – 1766 ord.
Det var nylig ti år siden jeg begynte å blogge om øl. Jeg trodde
jeg fulgte med, men plutselig var det gått et par måneder over
jubileumsdatoen. Dette innlegget skal handle om meg og om bloggen min,
mer enn det skal handle om øl.
Aller først, takk til leserne. Vissheten om at det sitter noen i
andre enden og leser motiverer meg. Det er ikke den mest leste av
norske ølblogger, sikkert endel på grunn av valg rundt innhold,
lengde, fokus og publiseringsfrekvens. Jeg kan leve m...
[Les resten: ti aar med blogging]
Tirsdag 22. september 2015 23:04 – 1106 ord.
Akk, jeg har nettopp helt ut to flasker øl – minus de få
munnfullene jeg klarte å svelge. Nei, jeg skal ikke fortelle hvilket
bryggeri, det får holde å si at det er ett av de mange nye og små som
har vokst frem de siste par-tre årene.
Først åpnet jeg et øl som etter sin annonserte type burde hatt
banan og nellik, men som egentlig bare hadde et altoverdøvende
DMS-aktig svovelpreg. Ikke helt klassisk DMS, skjønt
konsentrasjonsforskjeller kan få den til å lukte kvalitat...
[Les resten: Svovelpreken]
Lørdag 12. september 2015 20:09 – 586 ord.
Med en halv zillion nye småbryggerier på verdensbasis er det
naturlig at man forsøker å differensiere seg i markedet, blant annet
med ekstreme eller spesielle øl. Dermed letes det også med lykt og
lupe i ølhistorien etter gamle øltyper å ta opp igjen. Kentucky Common
Beer er nettopp en av øltypene som på gravrøversk vis er spadd opp fra
kirkegården og dyttet tilbake i inn bryggeriet.
Kentucky Common Beer er en øltype som oppstod i Kentucky, rundt
Louisville, i 1850-år...
[Les resten: KentucyCommon]
Søndag 09. august 2015 23:58 – 1187 ord.
Hva slags øl brygget man i Trondheim rundt den tiden da Schreiners
bryggeri startet?
Noe av det kan leses ut fra annonser i Adresseavisen, men det er
viktig å huske at ikke alt drukket øl var solgt, og ikke alt solgt øl ble
annonsert. Med det i mente kan vi se på hva som ble annosert. Ikke
minst må vi huske at Adresseavisen ikke var en avis for almuen, så det
ville vært naturlig at det var den bedre delen av ølet som ble
annonsert.
Aller først var det to ulike ølm...
[Les resten: Beer 1839]
Lørdag 08. august 2015 23:46 – 1992 ord.
E. C. Dahls bryggeri har mange røtter bakover, og bryggeridriften i
sukkerhuset ifra 1856 er bare én. En annen var C. L. Schreiners
bryggeri, som ble startet 1839/40, og som må ha vært ett av de aller
første bryggeriene med undergjæring i dagens Skandinavia.
Christian Ludwig Schreiner kom fra Flensburg, som idag er i Tyskland,
men som frem til 1864 var en del av Danmark. Han kom fra en
kjøpmannsslekt og var vel sendt til Trondheim for knytte
forbindelser og lære faget, men o...
[Les resten: SchreinersBryggeri]
Fredag 07. august 2015 22:56 – 1925 ord.
Eva Beate har vært i utlandet og besøkt en pub der de hadde en
krittavle der man kunne få notert opp at man spanderer en øl på
andre, som så kan komme innom og hente ut sin øl. Det er jo fint og
hyggelig, men ville det være lovlig i Norge, undrer hun.
Krittavle med øl gitt i gave
Foto: Eva Beate Holm, brukt med tillatelse.
Det er lovlig å gi et gavekort på alkohol, så i utgangspunktet er
ikke tanken bak dette ulovlig. Det mest opplagte eksemplet er gavekort
på Vinmono...
[Les resten: Buy a Friend a Beer]
Onsdag 05. august 2015 22:15 – 1258 ord.
De fleste har vel registrert at det en tid har stormet internt på
Nøgne Ø. I forbindelse med at Kjetil Jikiun slutter, har han gått ut
offentlig og skrevet om hvorfor. Jeg har snakket med både Kjetil og
andre på bryggeriet, og her skal jeg forsøke å fortelle hva som ligger
bak konflikten.
Et sentralt dokument er Kjetils nypubliserte
manifest. Det ble skrevet som en tale for en intern sammenkomst i
bryggeriet for en tid tilbake. I det formidler han til kollegene
sin drøm og ...
[Les resten: NakneSannhet]
Torsdag 30. juli 2015 22:32 – 2489 ord.
«Trolls
picking roses» er tittelen på et term paper ved BI, med
undertittel «The case of HBB’s acquisition of Nøgne Ø», skrevet av
Sverre Colbjørnsen Olsen, og som jeg har fått lov til å legge ut på
nettet. Det er et interessant innblikk i hvordan økonomiske teorier og
modeller matcher eller mismatcher Hansa Borg Bryggeriers oppkjøp av
Nøgne Ø.
Tittelen henspiller på bildet av et troll som plukker
roser. Trollet kan nok plukke rosene, men stor og klumsete som det e...
[Les resten: TrollsPickingRoses]
Tirsdag 28. juli 2015 00:15 – 548 ord.
Fredag er siste formelle arbeidsdag for Kjetil Jikiun på Nøgne Ø –
selv om ferieavvikling og slikt har gjort at han har hatt siste
praktiske arbeidsdag for en god stund siden. Det er en god anledning
til å oppsummere Kjetils rolle og personlighet i norsk
mikrobryggeriverden.
Om en skal beskrive Kjetil, vil ord om lidenskaplig, kompromissløs,
og fargerik ligge langt fremme, samt utforskende, bestemt, leken og
visjonær. Om bryggeriet har tatt navn fra et Ibsen-dikt, så kan
ka...
[Les resten: KjetilJikiun]
Mandag 27. juli 2015 17:30 – 2485 ord.
I det siste har det eksplodert en kontrovers rundt Sagene
Bryggeri. Hva synes du om Sagene? – i et litt oppgitt tonelag –
er kanskje det hyppigst stilte spørsmålet ølentusiaster imellom. Det
vil si den har lagt og gjæret siden i hvert fall i februar. Sammy
«Storemy» Myklebust – redaktør på Ølportalen – åpnet foreløpig siste
kapittel i saken med sin bloggposting der han syntes litt synd på
Sagene.
I format var innlegget polemisk. Man er vel normalt litt ekstra
sni...
[Les resten: Sagene]
Torsdag 11. juni 2015 07:48 – 1716 ord.
Noen ganger har øl en metallisk aroma. Det drar sjelden i positiv
retning, selv om det i små konsentrasjoner kan gi ølet litt mer
kompleksitet. Her skal vi mer spesifikt på jernsmak.
Jernsmak kommer tidvis fra utstyret. Stål kan lekke metallisk
smak, og her bør vi skille mellom stål og rustfritt stål. Man skulle
tro at rustfritt stål er helt fritt for å avgi jernsmak, men meningene
er delte. John Palmer mener det ikke vil avgir metallisk smak, men
andre synes ikke å være...
[Les resten: 009 Jern]
Onsdag 10. juni 2015 22:52 – 609 ord.
Tiden flyr, og det er 18 måneder siden sjokkmeldingen om at Hansa
kjøpte seg inn i Nøgne Ø – det nærmeste norsk ølentusiastverden har
kommet et skissma. Hva har skjedd siden den gang?
Den viktigste saken for Nøgne Ø før 27. november 2013 var nye
produksjonslokaler. Man hadde ikke råd, men inn fra siden kom Hansa
som en skinnende ridder på hvit hest. Lokaler har ikke materialisert
seg, men planer og tegninger finnes. Det har egentlig gått litt
sakte. Nøgne Ø var et b...
[Les resten: NogneO 18mnd]
Onsdag 27. Mai 2015 23:54 – 1495 ord.
Hjemmebrygging er typisk for et knippe teknikker som kretser rundt
bruk av mikrobiologi til matvarefremstilling. En annen rød tråd er at
man opprinnelig brukte fermentering – ofte gjæring, for så at man mer
eller mindre forenklet disse prosessene gjennom industrialisering.
Ved industialisering av prosessene har man ofte forsøkt å erstatte
mikrobiologien med mer beregnelige og enklere kjemiske prosesser. De
siste tiårene har man sett at mange ønsker å vende tilbake til de ...
[Les resten: Fermenteringstrend]
Søndag 24. Mai 2015 22:53 – 1048 ord.
I gamle dager drakk man øl-skål når man inngikk forretninger, og
et gammelt visdomsråd sier at du ikke skal stole på noen før du har
vært på fylla med dem. Det er faktisk ikke så dumt et råd. At det
virker er kanskje forholdet mellom Storbritania og Sovjetunionen under
andre verdenskrig en indikasjon på.
Både Churchill og Stalin var erfarne alkoholkonsumenter – for å
omskrive det litt pent. Selv Roosevelt var ingen avholdsmann, og
opphevingen av forbudstiden var et av...
[Les resten: Stalin og Churchill]
Fredag 22. Mai 2015 06:30 – 814 ord.