Hvorfor gikk det så galt med Agder bryggeri, ikke bare én gang,
men to ganger, med en lang brakk-periode imellom? La meg trekke
frem til tre spesifikke grunner: menneskelig overmot,
avholdsbevegelsen og Bryggeriforeningen. Først skal vi se på
forretningsidéen bak bryggeriet.
Isolert sett virker forretningsidéen sunn. Det var et stort
bryggerianlegg – moderne og nybygd. Det var god logistikk med en
utskipningshavn like nedenfor, og den prosjekterte side-jernbanen fre...
[Les resten: AgderBryggeri2]
Lørdag 25. juni 2016 08:10 – 1106 ord.
Risør ligger ytterst ved en fjord, plassert der i en tid da
transport og reise gikk per skip. Om du tar av fra dagens landbaserte
hovedvei, E-18, har du et kvarters kjøretur ut til
trehusbyen Risør. Midtveis på turen passerer du en diger
teglsteinsbygning. Det er restene av Agder Bryggeri.
I 1900 ble bryggeriet startet med en aksjekapital på 240.000,-,
hvorav en god restanse fremdeles gjenstod da de startet opp. Det tok
litt tid å komme igang. Innbydelse til tegning for aksjon...
[Les resten: AgderBryggeri1]
Torsdag 23. juni 2016 23:52 – 1008 ord.
En gang i tiden var verden enkel: håndverksøl kom levende og
refermentert på flaske, boks var for dødt, filtrert og pasteurisert
industriøl. Så enkelt er virkelig ikke verden lengre. Tvert imot,
spørsmålet om boks eller flaske er et veritabelt minefelt. Og minefelt
er jo spennende.
Jeg overvar et surrealistisk øyeblikk under Det gode øls klubbs
omvisning på E. C. Dahls for en stund tilbake. Mot slutten av
omvisningen ble vi vist den nye tappelinja for flasker. En eller an...
[Les resten: Flaske Vs Boks]
Onsdag 22. juni 2016 18:03 – 699 ord.
Har du kjøpt humlerøtter (eller -rhizomer) på nettet og tror du kan
dyrke Cascade eller noe lignende i hagen? Nja, det er ikke fullt så
enkelt. Når man dykker i gamle tekster om humledyrking i Norge (se
her,
her og
her), så er
det endel kompliserende faktorer. Kanskje er en gammel norsk
gårdshumle mer egnet, og kanskje er den enda mer spennende?
Humla er egentlig en litt marginal plante i Norge. Det er ikke så
mye at den er ømtålelig for frost, men sommeren er mangesteds f...
[Les resten: Humledyrking]
Tirsdag 21. juni 2016 19:23 – 862 ord.
Nye E. C. Dahls er i rute. For en tid tilbake var jeg på omvisning,
men jeg har selvfølgelig somlet med å skrive noe om det. Jeg var på
besøk denne uka også, sammen med Det gode øls klubb. Men la meg
fortelle om det første besøket, da bryggeriet fremdeles var under
installasjon. Jeg tror Ragnhild på drikkelig.no kommer til å skrive om
tirsdagens besøk.
Den 18. mars var det omvisning på E. C. Dahls. Jeg møtte opp i
portvakta sammen med bryggere fra flertallet av mikrobr...
[Les resten: EasyDahls]
Onsdag 11. Mai 2016 23:18 – 1605 ord.
... eller noe sånt. Jeg sitter på Hjemmebryggerdagene til Norbrygg,
og her sentrerer «the buzz» seg rundt kveik, urter, surøl, frukt og
lignende – akkurat på dagen 500 år etter at Reinheitsgebot ble
innført.
Dette handler om tre tema, som er apropos til hverandre i et lite
trekantforhold. Hjemmebryggdagene er Norbyggs årlige faglige forum,
som jeg vil komme tilbake til i andre postinger. Reinhetsgebot er
500-årsdagenfor den bayerske Renhetsloven. Det er loven som har v...
[Les resten: NB Hjemmebrdg16]
Lørdag 23. April 2016 16:51 – 408 ord.
Politikerne var litt mer tydelige i gamle dager. Her er et brev
fra 1963 fra Industridepartementet til Bryggeriforeningen med
underforståtte, men temmelig lett forståelige trusler, for å
overbevise dem om at man ikke burde legge ned flere bryggerier i
distriktene.
Idag tenker vi på øl som distriktspolitikk, med mange småbryggerier
rundt om. Men det var også distriktspolitikk i gamle dager, ikke minst
som industriarbeidsplasser. Brevet som er gjengitt under er hentet fra
jubil...
[Les resten: BrevTilBROD]
Lørdag 16. April 2016 23:22 – 932 ord.
Egentlig burde jeg ha skrevet historien om påskeølet for minst
én uke siden. Men her er noen merknader og notater om påskeøl – og
ikke minst noen pekere, og min teori om påskeølets opphav i Norge.
Et godt utgangspunkt er Erik Dahls
artikkel om Påskeølets historie på Ølportalen. Les den, den har
mange interessante momenter og er en relativt god sammenfatning.
Hoppet mellom 30-tallet og vår-/påskeølet på 1990-tallet fylles med
lys eksport som jeg fortalte o...
[Les resten: Mer om Paaskeoel]
Torsdag 31. mars 2016 21:33 – 1391 ord.
Det hender Wikipedia tar feil, sjeldnere er det at også Store Norske Leksikon tar feil. Her er
historien om triviaet med de feilaktige detaljene som «alle» har trodd
på … ja, jeg også, forresten.
Jeg har påpekt feil i SNL (neida, ikke den SNL) før,
og det er blitt håndtert raskt og korrekt, så målet er ikke å henge ut
noen, hverken på Wikipedia eller SNL. Om noe, ønsker jeg heller å vise
hvordan en informasjonsbit kan plukke opp noen tilforlatelige, men
feilak...
[Les resten: NorgesForsteVaremerke]
Lørdag 26. mars 2016 22:30 – 569 ord.
Det er en lang og interessante artikkel om BrewDog i The
Guardian på nett. Man kan like dem eller ikke, men det er vanskelig å
ignorere dem. Jeg skriver en rekke postinger rundt konseptet «craft
beer», og denne artikkelen i The Guardian passer fint inn som
supplerende påskelektyre.
Man kan like BrewDog eller ikke like dem, men det er vanskelig å ignorere dem.
De har en nokså pågående stil. Noen vil kalle den frisk, andre vil kanskje heller si
brautende. De skal uansett ha cre...
[Les resten: BrewDogArtikkel]
Fredag 25. mars 2016 21:27 – 91 ord.
Kunne du tenkt deg en brukerstyrt brewpub, dersom det hadde vært
lovlig? Neida, ikke selvbetjening i baren, men at brukerne selv i
fellesskap bestemte hva man skulle brygge og servere. Medvirkning og
deltakelse i hvordan stedet utvikler seg, snarere enn bare å kunne la
være å gå der om du ikke liker det.
Har du hørt om FC United of
Manchester? Nei, ikke Manchester United FC og ikke Manchester City
… men FC United of Manchester? De er et supporterdrevet
fotballag. Kanskje er ...
[Les resten: Supporterdrift]
Torsdag 24. mars 2016 23:56 – 801 ord.
Industripilsen har alltid vært uten bunnfall, har den ikke? Tja,
si det. Etiketter fra gamle norske eksportøl indikerer et litt annet
bilde.
Norske bryggerier hadde trolig en signifikant eksport av øl før
første verdenskrig. I hvert fall varemerkeregistrerte man etiketter
som kan tyde på det. Akkurat her og nå skal vi se på noen etiketter
som har et fellestrekk: det står instruksjoner om at ølet skal lagres
stående og at flasken ikke skal ristes før åpning.
Jeg ha...
[Les resten: EksportBunnfall]
Onsdag 23. mars 2016 22:30 – 458 ord.
Det er lett å anta at om vi har gjort ting på en bestemt måte de
siste 20-30 årene, så må vi «alltid» ha gjort det slik i bakover i
tid. Idag skal vi se på noen flere bilder fra samlingen på
digitaltmuseum.no, der det er et rimelig stort antall
bryggerirelaterte fotografier.
Én feilantakelse er at industribryggeriene alltid har vært så
industrielle. Men det er tilfelle bare dersom vi måler dem opp mot
samtidige, ikke-industrielle prosesser. Målt mot vår egen t...
[Les resten: Flasketapping]
Tirsdag 22. mars 2016 23:36 – 1219 ord.
Altfor ofte åpner jeg en flaske og tenker at dette kan ha vært
et godt øl da det var ferskt. Eller jeg smaker på ølet, rynker på
nesa, rister på hodet og heller ut resten. Fortvilende mye øl er ikke
bra.
Alle bryggerier kan være uheldige og ende opp med en dårlig
batch. Det som har mindre med flaks og uflaks å gjøre, er hvorvidt
denne batchen slipper ut på markedet. Og om det skjer gjentatte
ganger, går det ikke på uflaks i det hele tatt, da går det på
manglende kva...
[Les resten: QA plan]
Mandag 21. mars 2016 23:14 – 685 ord.
Det er forholdsvis enkelt å brygge øl, men det er på ingen måte
trivielt å brygge godt øl. Tre av de vanskeligste øvelsene i så måte
er oppskriftsformulering, infeksjonsfrihet og reproduserbarhet. For de
to siste er det nyttig med et laboratorium og en
kvalitetsikringsplan. Men dét er det ikke alle bryggerier som har.
Et laboratorium burde være en integrert del i ethvert bryggeris
virke og planlegging, en kvalitetssikringsplan likeså. Det at de
fleste bryggeriene neppe h...
[Les resten: QA labber]
Søndag 20. mars 2016 13:30 – 730 ord.
Det var en temmelig spesiell følelse å være med å pakke opp en kveik
som var 36 år gammel. Den var pakket sammen etter juleølbryggingen,
lagt bort og blitt liggende, inntil den ble åpnet på et laboratorium
på Biokjemi ved NTNU.
Bakgrunnen var en arbeidskollega som selv er hjemmebrygger, Thomas
Misje — og ja, jeg har smakt ølet hans, og det var godt! Han fortalte
at sin bestefar brygget med egen kveik, og at det lå igjen en pakke i
kjelleren. Jeg foreslo at han kunne la ...
[Les resten: Kveikutpakking]
Lørdag 19. mars 2016 15:36 – 963 ord.
Det er ikke bare ølrelaterte varemerker som Henning Thoresen
hamstrer. Han har også sikret seg noen hundre internett-domener. Man
kan kanskje si at han karakteriserer det best selv, gjennom å sikre
seg domenene ølpøbel.no og ølbølle.no.
Det slo meg at om man hamstret varemerkeregistreringer, så var det
nærliggende å hamstre domenenavn på internett. Så jeg sjekket
domenenavn som var koblet opp mot organisasjonsnummerne til firmaene
som Thoresen har brukt til å registrere...
[Les resten: Thoresen domener]
Fredag 18. mars 2016 15:31 – 814 ord.
Jeg hadde knapt postet mine dystre spådommer for
mikrobryggeri-Norge før min bedre halvdel kommenterte at det var en
kryptisk beskjed på nettsidene til Brygghus 9. Vi hadde endelig tenkt
å bestille bord der – datoen var bestemt og barnevakt var ordnet med,
men bryggeriet var blitt stengt.
Etter graving og ryktebørs-filtrering viser det seg at Brygghus 9
har meldt oppbud, hvilket betyr at bedriften selv «slår seg
konkurs». Den 14. mars – en grå, våt, tåkete vårdag med...
[Les resten: Brygghus9 Konkurs]
Tirsdag 15. mars 2016 23:33 – 604 ord.
Nyheten om Austmann og Hansa har trengt noen uker på å fordøyes
i mitt bakhode. Det var en dreining i plottet som jeg virkelig ikke
hadde forutsett. Samtidig var den en kriminalroman verdig, for den var
like opplagt i retrospekt som den var uventet i forkant.
(Jeg hadde skrevet og flikket på denne postingen noen uker, og jeg
ville ikke helt poste den før jeg fikk dobbeltsjekket ut antydningene
om flyttingen av bryggingen av butikkølet til Hansa-Borg i
Sarpsborg. Nå har Under
...
[Les resten: Austmann Hansa2]
Mandag 14. mars 2016 21:33 – 1925 ord.
Gammelt jungelord: Sålenge Thoresen hamstrer
bryggeri-varemerker, har ølbloggerne noe å skrive om. Her er en
mars-oppdatering.
Her skal vi se på status for varemerkene som Thoresen allerede har
registrert og hvilke nye han har registrert den siste måneden, men
først kan vi se litt på de ulike bryggeriinitiativene hans:
Jæren Bryggeri har det ikke skjedd så mye med. Det er
ikke tuftet på eller koordinert med det originale Jæren Bryggeri som
brygget i perioden 198...
[Les resten: Thoresen2]
Søndag 13. mars 2016 21:56 – 1189 ord.
Når jeg ikke gleder meg over en god flaske med øl, irriterer jeg
meg tidvis over kullsyrenivået i den. Mikrobryggerialderen har sine
særegenheter, og én av dem er en forkjærlighet for høyt
kullsyrenivå.
Mye skum og lite øl Kilde: torange.biz, CC BY 4.0
Hva er det egentlig med kullsyra?
Alt øl skal visst være så fizzy. Jeg oppbevarer ølet i uisolert
kjeller, jeg bærer det forsiktig opp, jeg lar det stå i kjøleskapet,
jeg heller forsiktig i rene glass, tidvis setter j...
[Les resten: Fizziness]
Lørdag 12. mars 2016 23:16 – 1039 ord.
Jeg tenkte jeg skulle vise noen bilder for å illustrere utviklingen i
teknologi for lagring av øl på tank. Det er lett å tenke seg at de
store bryggeriene alltid har vært store og industrielle, men det er
slett ikke tilfelle.
Vi kan starte med det som er den mest utbredte formen for tanker idag:
den sylindrokoniske, hvilket betyr at den nederste delen av tanken
er kjegleformet. Tankene som er vist her er relativt små. Ved noen
bryggerier er de montert slik at den nedre ...
[Les resten: Tankbilder]
Fredag 11. mars 2016 22:59 – 765 ord.
Mikrobryggeriene er flinke til å presentere seg som en
motreaksjon til industribryggeriene, som noe annerledes og noe
håndverksmessig. Men hvor sant er det? De er mindre i størrelse,
javisst. Men hvor annerledes er de?
Ser vi på de store gamle og de nye små bryggeriene, er det helt
klart en forskjell i skala. Riktignok har den blitt noe utjevnet med
årene, men den fremdeles tydelig. Mikrobryggeriene brygger i typisk
200-4000 liters batcher, men industribryggeriene brygger i 10...
[Les resten: Skalering]
Torsdag 10. mars 2016 18:14 – 768 ord.
Noen puber husker jeg, og mange puber har jeg glemt. Men hva er
det som kjennetegner de pubene jeg husker i forhold til de jeg har
glemt? Hva er det som trekker meg tilbake til noen puber men ikke til
andre? Her skal vi se på den gode pubstemningen.
Jeg vil ha en tidsmaskin! Jeg vil reise tilbake til en autentisk pub i
gamle dager og nyte stemningen. Jeg vil oppleve tiden da puben var
forsamlingslokale, børs, rettslokale, forretningssenter, politisk
møtelokale, nyhetsform...
[Les resten: Pubstemningen]
Onsdag 09. mars 2016 22:01 – 978 ord.