Den eldste annonsen som nevner «juleøl», i hvert fall som jeg har
kunne finne i det som Nasjonalbiblioteket har liggende online, er fra
en brygger i Bergen ved navn Carl Johan Andersen.
Her er annonsen, fra Bergen Adressecontoir Efterretninger,
1. desember 1869 – midt mellom en annonsering av auksjon og en reklame
for likkister.
Annonsen der C. J. Andersen bruker «juleøl» som beskrivelse for varen
Avisdatabasen til NB.no
Der står: Extra godt Juleøl i Tønde...
[Les resten: JJ13 CJAndersen]
Søndag 13. desember 2015 00:27 – 712 ord.
Vi fortsetter å grave oss bakover, og er nå kommet såvidt langt bak
av bryggeriene føler for å beskrive hva det egentlig er når de
reklamerer for juleøl.
En av de aller tidligste annonsene for juleøl fra et kommersielt
bryggeri kommer fra Aass bryggeri. Den er interessant blant annet
fordi den skapte notiser om juleøl som om det var en nyvinning. Her er
det gjengitt som en nyhet i Dagbladet 17. desember 1877:
Notis om Aass juleøl fra 1877 om at Aass brygget et eget...
[Les resten: JJ12 AassJuleoel]
Lørdag 12. desember 2015 06:15 – 916 ord.
Som vi så på oversikten over hyppigheten av ordet «juleøl» i norske
aviser, var det et hopp oppover fra 1880. Idag skal vi se nærmere på
noen annonser om juleøl fra Oslo fra dette ti-året. Når du leser disse
annonsene, still deg spørmålet om ordet «juleøl» beskriver en
konsistent øltype eller et generelt bruksområde.
Den første annonsen er enspalter fra Christiania Bryggeri og har
«Billigt Juleøl» som overskrift. Nå skal vi huske at på denne tiden
hadde «bil...
[Les resten: JJ11 ChrActBr]
Fredag 11. desember 2015 06:10 – 674 ord.
Om vi ser tilbake til rundt 1900, er ikke «juleøl» lengre noen
egentlig øltype, i hvert fall ikke blant kommersielle øl. Det er en
betegnelse for et bruksområde, og den faktiske øltypen for det som ble
listet som juleøl var mangt og mye.
Vi har sett at det i beste fall bare er svake indiser på at
juleølet endret seg gjennom 30-tallet og frem til det ble
reintrodusert etter krigen, i 1956. Man kan nok mistenke en og annen
justering, men de er i så fall små. Juleøl fra 3...
[Les resten: JJ10 FossEisbock]
Torsdag 10. desember 2015 06:15 – 845 ord.
I går stilte vi spørsmålstegn ved om juleølet virkelig overlevde en
17 år lang bryggepause under og etter krigen, uten å bli justert ned
eller i det minste bli litt endret på. Men kan vi være sikre på at
juleølet på 30-tallet ikke ble justert og endret?
Vi kan egentlig ikke det. Gjennom 30-tallet skjer det en kollosal
ekspansjon i markedsføring, også av øl. Der reklame tidligere var
kjedelige rubrikkanonser som fortalte om tid, sted og pris for kjøp av
produkter, der ...
[Les resten: JJ09 30tallet]
Onsdag 09. desember 2015 06:30 – 659 ord.
I enkelte tekster står det at dagens juleøl stammer fra etter
krigen. Likevel er det godt dokumentert at man også brygget juleøl før
krigen. Men var dette det samme juleølet? Overlevde mellomkrigstidens
juleøl krigen?
Det ble brygget juleøl ved norske bryggerier til julen 1939. Etter
krigen kom til Norge ble ressurssituasjonen en helt annen. Ølene ble
brygget «lettere» og de sterke og fyldige ølene ble kuttet ut. Etter
freden i 1945 var det stor forståelse for at man tr...
[Les resten: JJ08 OverlevdeKrigen]
Tirsdag 08. desember 2015 00:09 – 2768 ord.
La oss holde oss til Nasjonalbibliotekets avisdatabase en stund
til. Vi kan bruke denne databasen til å sjekke når ordet «juleøl»
sklir inn i det offentlige ordskiftet.
Vel, strengt tatt har vel det alltid hett juleøl? Er ikke dette
ordet eldre enn avisene? Ja, vi skulle tro det. Begreper som gravøl,
barnsøl, arveøl, festeøl, kirkeøl og andre former finnes langt
tilbake, og refererer til «øl» som navn på festlighet der det
konsumeres øl, snarere enn selve drikken. Me...
[Les resten: JJ07 JuleoelFreq]
Mandag 07. desember 2015 06:30 – 981 ord.
En artighet i juleølets nyere historie er fortellingen om hvordan
bryggeriene ikke kunne annonsere for juleølet, men måtte finne subtile
omveier. Mange bryggerier «brygget» også brus, så i stedet for å
annonere juleølet sitt, annonserte de at julebrusen var kommet, og
leserne visste at det var et skjult signal om at juleølet var
kommet. Men var dette tilfelle? Idag er søndag og hviledag, så vi tar
en liten avstikker i jakten på juleølets kilde.
Egentlig var det Storemy...
[Les resten: JJ06 Julebrusen]
Søndag 06. desember 2015 08:47 – 724 ord.
Det ser ut som det er polølet fra makrobryggeriene som kan føre
anene som juleøl lengst bakover – i hvert fall blant de kommersielle
ølene. Hvordan er dette klassiske norske juleølet? La oss se på Norbryggs
definisjon av denne øltypen, som er klassifisert som øltype 13F.
Innledningsvis nevnes det at juleølet minner om et mørkt bokkøl, og
at det ble brygget etter andre verdenskrig. Det første er jeg enig i,
det andre kan vel diskuteres, for makrobryggerienes juleøl ble...
[Les resten: JJ05 Norbrygg]
Lørdag 05. desember 2015 09:09 – 593 ord.
Før vi går videre, er det verd så ofre litt tid på julebokken,
dette kraftige juleølet som så ofte vaker rundt toppen på
juleøltestene, ihvertfall blant alle industriølene. Et kanskje dét et
spor i retning av det originale juleølet? (Dette er fjerde luke i
årets julekalender.)
Julebokken klassifiseres gjerne som en dobbeltbokk, og helt feil er
det ikke. Bakgrunnen og motivasjonen for dette ølet ligger som så
mange andre øl i stor grad i lovverket.
Fra 1.1.2000 b...
[Les resten: JJ04 Julebokk]
Fredag 04. desember 2015 06:30 – 616 ord.
En av særegenhetene ved norsk juleøl, er at det ofte kommer i en
butikkvariant og en polvariant, i motsetning til de fleste andre
norske øl. Hva er egentlig bakgrunnen for det og hvilket av dem er det
«ekteste» juleølet?
(Årets julekalender på denne bloggen er «Jakten på juleølet», en
serie som forsøker å nøste seg tilbake til det opprinnelige
juleølet. Dagens luke er 3. desember.)
Det er en viss tradisjon for at ett og samme øl kan komme i ulike
styrkegrader....
[Les resten: JJ03 klD]
Torsdag 03. desember 2015 06:30 – 533 ord.
For noen år siden var jeg sjåfør og bryggeteknisk tolk for den
amerikanske ølbloggeren Joe Sixpack. Han skulle besøke
stjørdalsbryggeren Morten Granås på en reise for å studere norske
juleøltradisjoner. Det ble intet normalt og kjedelig bryggeribesøk,
for å si det med et understatement … men la oss holde oss til
juleølet.
(Årets julekalender på denne bloggen er «Jakten på juleølet», en
serie som forsøker å nøste seg tilbake til det opprinnelige
juleølet. Dag...
[Les resten: JJ02 Anchor]
Onsdag 02. desember 2015 06:00 – 656 ord.
Hvert år kommer juleølet, men hvor kommer det fra? Nei, jeg mener
ikke bryggeriet, men hvor kommet det fra rent historisk? Når vi
brygger juleøl, så kaller vi det tradisjon, men ett sted bakover i
historien må man ha startet den tradisjonen. Dessuten må man på mange
punkter i historien ha endret og justert på tradisjonene. Årets
julekalender på denne bloggen er jakten på «det opprinnelige
juleølet», og dette er første del – for 1. desember.
Kan vi faktisk finne det...
[Les resten: JJ01 Jakten]
Tirsdag 01. desember 2015 07:41 – 501 ord.
Det har vært litt travelt i det siste. På onsdag i forrige uke
hadde jeg et populærvitenskaplig foredrag om særere
fermentingstradisjoner av øl for Trondheimsavdelingen av Norsk
Biokjemisk Selskap. Forrige helg var det Juleølfestivalen i Bergen,
der jeg fordro om røttene til det moderne juleølet. På tirsdag var det
ølquiz for novembermøtet i Det gode øls klubb og i går var det
juleølfestivalen til Norbrygg, der Steinar og jeg tok tredjeplass i
publikumsfavoritten med St. Nicol...
[Les resten: Travelt]
Søndag 15. November 2015 08:35 – 291 ord.
Akkurat idet vær og føre igjen truer med å tillate
håndbrekkssladder, så forsvinner en annen sladd: ølsladden over bilder
av flasker og glass med øl. Eller gjør den egentlig det?
Det er årevis siden pornosladden forsvant fra halvtvilsomme
TV-kanaler, men den svarte firkanten fikk et midlertidig amnesti
annetsteds: Å beskytte det norske folk for den ultimate styggedom:
digitale bilder av øl. Gud forbarme seg over den øldrikkeren som kunne
risikere å bli utsatt for inform...
[Les resten: SladdenHarFalt]
Lørdag 31. oktober 2015 23:19 – 1032 ord.
Er halloweenølet ditt ferdig? Vel, det er faktisk ikke et så
irrelevant spørsmål. Alle snakker om juleølets posisjon i norrøn
kultur, men faktisk fantes det også sankthansøl og halloweenøl. Greia er
bare at det er juleølet man har fokusert på i moderne tid.
Det et er selvfølgelig en liten vinkling av sannheten å kalle det
halloweenøl, for vi snakker om et allehelgensøl. Gulatingsloven påla
å brygge øl til jul, men også til allehelgensmesse. I loven kommer
først k...
[Les resten: HalloweenOel]
Lørdag 31. oktober 2015 08:27 – 792 ord.
Så er Den gode nabo i Trondheim konkurs – eller rettere sagt
selskapet bak Naboen og restaurantene over: Bryggen Gastronomi. En
institusjon i ølmiljøet gjennom flere tiår er i ferd med å
forsvinne. Jeg vet ikke om de gjenåpner, men for hver dag som går uten
at nyheter om gjenåpning slippes, jo større blir sjansen for at det er
irreversibelt finito for Naboen.
Den gode nabo startet som en nabopub. Det var til og med mulig å få
nabopris på halvliteren, under forutsetning...
[Les resten: RIP Naboen]
Fredag 30. oktober 2015 17:00 – 963 ord.
«Skål!» sier vi og drikker. Men hvorfra kommer begrepet? Vikingene
brukte såvidt jeg vet ikke ordet skål, selv om de helt klart hadde sitt
motstykke. Vi må helt til etter reformasjonen før skålen blir en del
av drikkingen.
Vel, det er ikke helt sant. Man har alltid skålet, men ikke kalt
det skål. I tidligere tider drakk man til døde folks minne og levende
folks helse. Det er fullt mulig at dette bunner i ølet som en
før-kristen, rituell drikk. I katolsk tid var det til ...
[Les resten: Skaal]
Torsdag 29. oktober 2015 23:32 – 903 ord.
Av og treffer jeg bedre enn fortjent. For en ukes tid eller så skrev jeg
om Norøl og stilte spørsmålet om hvor de var blitt av. I løpet av
timer fikk jeg tilsent et utkast til lederartikkel for neste nummer av
medlemsbladet, der styret kollektivt kaster inn håndkledet og
overlater til medlemmene og en ekstraordinær generalforsamling å
bringe stafettpinnen videre. Se forøvrig en
versjon forhåndspublisert på Ølportalen.
Og dessuten: som alltid når jeg slenger med leppa, k...
[Les resten: MerOmNorol]
Onsdag 28. oktober 2015 22:57 – 1182 ord.
Etter en runde der norske bryggere av 4,7% øl er blitt klokket inn
på et bredt spekter av alkoholstyrker – fra under 4,0 til over 7,0%
abv – kan det virke som de utrolig nok ikke er i stand til å treffe
målskiva. Kanskje det hele koker ned til manglende kunnskap rundt
måleteknikk og kalibrering?
I teorien er det ikke vanskelig å brygge et øl på 4,7%. Du må sikte
gjennom oppskriften. Du må kontrollmåle OG og FG. Du kan koke inn for
å justere OG opp eller vanne ut for ...
[Les resten: Kalibrering]
Fredag 23. oktober 2015 22:24 – 1263 ord.
Forleden var jeg på fest og snakket tilfeldigvis med en fra
Stavangerregionen. Det var en rolig og hyggelig fyr, men da temaet
kom inn på Tou Bryggeri, la han for dagen et uforminsket hat mot
Ringnes og Carlsberg. Det nærmest lynte i øynene og han understreket
at han aldri – ALDRI! – drakk Ringnes-øl. Det er fascinerende hvordan
denne nedleggelsen fremdeles engasjerer.
Han drakk selvfølgelig Lervig, nærmere bestemt Lucky Jack, samt et
utvalg andre øl. Jeg forsøkte å p...
[Les resten: Troumatisk]
Torsdag 22. oktober 2015 23:58 – 745 ord.
Øl har blitt uglesett og øldrikkere hundset av det offisielle Norge
gjennom mange tiår. Hvem balanserer dette? Stort sett bare Bryggeri-
og drikkevareforeningen, interesseorganisasjonen for
bryggeriene. Finnes det en interesseorganisasjon for øldrikkere? Ja,
Norøl, men den er temmelig usynlig.
Lite synlig? Har Norøl ikke website, medlemsblad,
representerer Norge i EBCU og slikt? Jo, men en slik organisasjons
synlighet og effektivitet avhenger ikke primært av om interesserte
...
[Les resten: Nor ale mia]
Onsdag 21. oktober 2015 22:59 – 758 ord.
Det er to viktige aspekter med helling. Det ene har å gjøre med
kullsyre og hvordan man bygger skum eller justerer
kullsyremengde i ølet. Det andre har med bunnfall å gjøre og hvorvidt
du vil ha det med eller ikke.
Bunnfallet ønsker man ofte å unngå å få i glasset. Problemet er
størst når man skal skjenke i flere glass, eller glasset ikke er stort
nok til å romme en hel flaske. Utfordringen er å vite når det kommer,
så man kan stoppe hellingen. Jo mer det rotes, vif...
[Les resten: Helleteknikk]
Mandag 19. oktober 2015 22:48 – 1056 ord.
Det er den tiden av året. Den tiden det er
prisutdelinger. Nobelpriser og sånt. Under «sånt» sorterer
Bryggeriforeningens pris Årets ølhund, og det store spørsmålet
er hvem som får den for 2015.
Årets ølhund gikk strengt tatt inn i 1994 etter at Kari Svendsen
hadde fått prisen året før. Vi kan ta det som symtomatisk for
Bryggeriforeningen. Det var først i 2010 at prisen igjen ble
delt ut. Med dette avbrekket fulgte også et brudd rundt hvordan prisen
ble vinklet. I ...
[Les resten: Oelhund2015]
Lørdag 10. oktober 2015 23:36 – 1587 ord.