Under vises blogarkiv filtrert for perioden 2010.
Dere har vel alle sett hekser og trollmenn stå ved grytene i
tegneseriene, det er nok å navne Madam Mim, Magica fra Tryll og med
Miraculix. Oppi en diger gryte has de mest eksotiske og suspekte
ingredienser ... og ut kommer av det hele kommer en liten kopp med
magisk heksebrygg. Men hvorfor bruke så stor kjele når man trenger så
lite?
Ekstremølbrygging på gang?Source: wikicommons
Jeg tror svaret ligger i det mentale bildet vi
har av heksene har tatt opp i seg elementer av den...
[Les resten: Heksebrygg]
Fredag 16. juli 2010 03:00 – 690 ord.
Det er stadig folk som går på en pub og bestiller «en øl», mens de
aldri ville gått på en bedre restaurant og bestilt «en mat»; på en
kino og bedt om billett til «en film»; eller til et reisebyrå og
ønsket «en tur».
En delårsak er nok at fra slutten av 60-tallet og frem til for
ganske få år siden, var øl i Norge synonymt med pilsner - den
fremherskende øltypen. Det hjelper jo ikke at restauranten har den ene
eller den andre pilsneren, om ulikheten mest er på eti...
[Les resten: EnMat]
Torsdag 15. juli 2010 10:20 – 699 ord.
I utgangspunktet høres det ut som et dumt spørsmål, for ølet kom
først om man mener glassflasker slik som vi kjenner dem.
Men under ligger det et meget relevant spørsmål, for en flaske er
en beholder med en smal og trang åpning, enten den er laget av glass
som i våre dager, eller av skinn eller metall som i gamle dager. Det
er kanskje ikke helt tilfeldig at dagens flasker har en viss
formlikhet med kalabasher og antikke amphoraer.
Mange som har forsøkt å gjenskape øl...
[Les resten: FlaskeOgOel]
Onsdag 14. juli 2010 01:00 – 630 ord.
Har du gått inn på en fremmed brewpub og likevel fått en følelse av
déja-vu?
Det er mye bra med dem, men dessverre synes så altfor mange
prewpubs å være et slags middelgjennomsnitts potpurri av ølverdenen,
gjerne med en eller annen bryggesignatur som kjennetegner - eller i de
verste tilfellene hjemsøker - de fleste av ølene.
Den typiske brewpuben har rundt 5-7 øltyper, helst med et tilsnitt
av amerikansk mikrobryggeribrygging, gjerne supplert med noen britiske
øltyp...
[Les resten: Brewpubs]
Tirsdag 13. juli 2010 01:00 – 503 ord.
Ruten Fjellstue er oppkalt etter fjelltoppen til hvilken det er et
godt utgangspunkt å starte en bestigning. Det er en gammel seter i
Espedalen, og like før krigen ble den bygget ut som fjellstue og base
for turgåere. Det er også hjem til Espedalen Fjellbryggeri, kanskje
ett av landets minst tilgjengelige bryggerier.
Jeg beskrev stedet i den
nesten-årlige listen over mulige nye bryggerier til jul 2007. Og
da jeg tidligere i år snakket med Knut Albert som hadde vært der og
som l...
[Les resten: Ruten]
Mandag 12. juli 2010 22:39 – 1437 ord.
Den lokale tabloidpressen i Arendal har i agurktiden skapt en nokså
fiktiv konkurranse mellom Arendals Pilsner og Nøgne Ø Pils. Det blir
ingen overraskelse om førstnevnte vinner i volum og sistnevnte
utklasser konkurrenten på RateBeer. Gjeeeesp ...
Skipet på Arendalspilsen
Men jeg har min egen lille agurksak som kombinerer to av mine
hobbyer: Hvilket skip er avbildet på flaskene med Arendals Pilsner?
Det er to kanondekk synlig på babord side, og teller vi etter,
er det 9...
[Les resten: Arendals Skipet]
Søndag 11. juli 2010 14:33 – 1018 ord.
Fra 50-årsjubileumsboken til Bryggeriet Stjernen fortelles det (s.12)
om en hendelse i Kjøbenhavn i 1876. Det var malerne som skulle holde
generalforsamling i fagforeningen sin, og de hadde rykket inn følgende
annonse i avisen «Social-Demokraten»:
Malernes fagforening af 1873
afholder sin ordinære generalforsamling den 17de kl 8½ i Farvergade
9, stuen. Valg af formand og repræsentanter foreligger. Forslag kan
indgives og behandles samme aften.
Da det er temmelig n...
[Les resten: Malerne]
Lørdag 10. juli 2010 01:00 – 389 ord.
Det er en utbredt enighet om at begrepet «mikrobryggeri-øl» ikke er
betegnende for det ølet som brygges ved ... vel
... mikrobryggerier. Ordet gir assosiasjoner til bryggeriets
størrelse, mens man oftere tenker på andre og mindre kvantifiserbare
kvaliteter som blant annet bryggefilosofi, ingrediensvalg og
produktspekter.
Derfor har man endt opp med begrepene industribrygg og
håndverksbrygg. Industribrygg er billig, enkelt, automatisert, fritt
for variasjoner, reproduserbart, me...
[Les resten: Kunstbrygg]
Fredag 09. juli 2010 11:17 – 823 ord.
Da Arendals bryggeri i fjor ble «hjemkjøpt» fra Carlsberg/Ringnes
av Arendal kommune, de ansatte og lokale investorer, overhørte jeg
noen mumle noe om at bryggeriet og merkevaren var to forskjellige
ting: dvs at man nok kunne hjemkjøpe Arendals Bryggeri, men at ikke
Arendalspilsen nødvendigvis kom med på kjøpet.
Jeg valgte å overhøre det dengang, for så dumme kunne man ikke
være, at man kjøpte et bryggeri uten dets merkevarer. Men,
det har ligget og surret i bakhodet mitt...
[Les resten: Arendals igjen]
Torsdag 08. juli 2010 22:15 – 714 ord.
Øl-Norges svar på hagefestene i forlagsbransjen er sommerfesten hos
Haandbryggeriet - i hvert fall om vi holder oss innenfor
sommermånedene.
Bakgården på bryggeriet (foto:
anchr) At
Haandbryggeriet holder til i en nedlagt strøpefabrikk er et velkjent
stykke trivia - men det er noe annet å ha sett og opplevd det. Og det
må sees for å forstås. Jeg tenkte i all min fordomsfullhet at det
måtte bety en halv etasje i en lett sliten treetasjers mastodont i
stål og betong. Derfo...
[Les resten: Sommerfest2010]
Onsdag 07. juli 2010 22:56 – 782 ord.
Nei, ikke sommerøl-lektyre, men sommer-øllektyre. Her er mitt
forslag til hva man kan lese i sommer, om man vil lese noe godt om
øl. Det meste som skrives om øl stiller i faglitteraturens klasse for
lettøl og US pilsner, men det som er listet her er øllitteraturens
svar på imperial porters og IPA. Noe av det er ikke lengre i trykk, så
det kan hende man må lete med lykt og lupe på antikvariatene.
Odd
Nordland: Brewing and Beer Traditions in Norway. Dette er
standardverket om tra...
[Les resten: Sommerlektyre]
Tirsdag 06. juli 2010 10:40 – 1317 ord.
Her er en idé som Gustav Foseid og jeg snublet over mens vi satt på
hytteverandaen og smakte på øl i sene kveldstimer. Jeg ser ingen
ulemper med den, annet enn at jeg er usikker på om det økonomiske i det
svarer seg - men pytt sann.
Brewpuber har typisk 5-7 øl, og en egen brygger i
deltidsstilling. Få hobbybryggere har råd eller mulighet til å ta
spranget over i en delstids bryggerstilling, men mange ville vel være
interessert i å gjestebrygge for en brewpub. Mulighetene f...
[Les resten: Pubbryggeri]
Mandag 05. juli 2010 12:53 – 468 ord.
Du vet det egentlig, selv om du kanskje ikke har tenkt bevisst over
det: øl er ferskvare. Ved hjelp av ulike tricks som masse humle, høy
alkoholprosent, pasteurisering, filtrering og annet kan ølet leve
lenger, men øl er og blir en ferskvare. Joda, øl har vanligvis godt av
litt modning, men etter en topp går det uvegerlig nedover - eller i
det minste i uforutsigbare og variable retninger.
Javel, og hva så? Konsekvensen er at de pubene vi ølentusiaster
aller mest skyr, på én ...
[Les resten: Ferskvare]
Søndag 04. juli 2010 13:55 – 555 ord.
Batch #51 (gang før siste) med hjemmebrygg var et stjørdalsøl -
eller maltøl, som er den lokale navnet - laget med ren, ekte
stjørdalsmalt. Det ble av tidsmessige og bryggetekniske grunner ikke
helt bra. Jeg sitter her og funderer på hva jeg skal gjøre med det.
En mulighet er å tappe det på flaske og se om det modnes til noe
bedre, men modning av øl er vanligvis bare en blekning av
defekter. Det er sjelden et dårlig øl blir ypperlig av modning. Et
godt øl kan bli ypperlig...
[Les resten: Batch51]
Onsdag 16. juni 2010 11:02 – 237 ord.
I Katine i Uganda brygger de et øl som de kaller
ajon. Bryggeprosessen er relativt lik med mange andre lokale øl i
Afrika, selv om navnene kan variere endel.
Produksjonen starter ofte med at noen spleiser på materialene, og
deretter deler ølet. Selve drikkingen skjer med sugerør fra en felles
krukke eller kalabash: hver enkelt har sitt eget lange sugerør som de
henter ølet opp fra midt i krukka, slik at de unngår både bunnfallet
og det som flyter på toppen. Dette bildet
p...
[Les resten: Ajon]
Mandag 31. mai 2010 23:44 – 924 ord.
Hva kommer vi til å se i de neste årene fremover i øl-verdenen? La
meg ta alle forbehold når jeg spår, men her er et dusin trender jeg
tror vi kommer til å se stige i synlighet i årene fremover. Kanskje er
noen av dem mer uttrykk for mine forhåpninger enn for reelle
markedstrender. Jeg skal komme tilbake til de enkelte trendene i
posting utover sommeren, men her er de samlet i kortform:
Røykøl. La meg ikke gå i dybden, for dette har jeg gnålet
på lenge. Røykøl er en av de ...
[Les resten: TolvTrender]
Søndag 30. mai 2010 23:07 – 1692 ord.
Jeg brukte for en tid tilbake noe tid på å lete litt etter nye
mikrobryggerier, men skulket å faktisk lage en blogartikkel. Her
kommer en backlog-utgave av det store søket etter nye mikrobryggerier.
La meg først ta med de som jeg riktignok ikke har nevnt tidligere, men
som formodes granske kjent og hoppe over alle de som tidligere er
nevnt i tidligere lister fra nyttår
2006/07 og nyttår
2007/08:
Qdulla i Snåsa skal visstnok snart tappe på flaske
Klostergården Håndbrygg på Taut...
[Les resten: NyeBryggerier2010]
Lørdag 29. mai 2010 23:58 – 894 ord.
Fusion er in, også i ølverdenen. Ikke bare skaper man ekstremøl ved
være hard på utmålingen av smakssterke ingredienser, man kan også
skape nye smakskombinasjoner ved å blande ulike bryggestiler ... eller
man blander en bryggestil med noe helt annet.
Hva blir en fusion mellom stjørdalsk røykøl og en belgisk lambic?
Vel, for 4-5 år siden fikk vi via svigers en 5-liters dunk med
stjørdalsøl. Vi drakk opp rundt 3/4 av den i løpet av den jula, men da
den etterhvert begynte ...
[Les resten: Stjoerdalslambic]
Fredag 28. mai 2010 20:10 – 501 ord.
Man skal ikke lese veldig lenge blant skriftene til verdens
amatørølhistorikere før man snubler over påstanden, gjerne i en
variant som: «Før år X, var alt øl mørkt, tåkete og
røykfullt». Tidspunktet X varierer, og kan være så sent som 1840,
eller så tidlig som rundt reformasjonen.
Det irriterer meg av flere grunner, og jeg har en mistanke om hva
som ligger bak denne opplagte feilformuleringen.
Men la oss starte med å dokumentere hvorfor det er feil.
Øl ...
[Les resten: GamleOEl]
Onsdag 26. mai 2010 23:12 – 1202 ord.
De store forundrer meg - bryggerier, distributører og
detaljister. Tidvis virker det som mange av dem famler i mørket. Det
er ikke bryggekompetansen jeg sikter til, for selv om man kan mene
mangt og mye om øltypene de brygger, så har de den tekniske
kompetansen i orden. Jeg sikter til marketing.
Litt for ofte gir marketing inntrykk av å skyte på blink med avsagd
hagle - hva de mangler i presisjon, tar de igjen i rått
pådrag. Hvorfor introdusere kun ett enkelt, nytt øl? Hvorf...
[Les resten: Clueless]
Tirsdag 25. mai 2010 23:22 – 546 ord.
På engelsk - spesielt amerikansk engelsk - brukes «suds» som et
uformelt navn på øl, men hvor er opprinnelsen til dette? På engelsk er
suds et gammelt ord, men det refererer til såpevann og tidligere til
sølevann, og et mellomtrinn kan være vaskevann eller skittent vann.
Aller først, denne betydningen av det engelske ordet er trolig
beslektet med norsk «besudle», som egentlig er tysk, og i bakhodet
mitt svever «sudrer» som jeg tror er grisefôr av matrester. Men, hva
har så d...
[Les resten: Suds]
Søndag 23. mai 2010 23:52 – 662 ord.
For et par uker siden var tre bryggerier på besøk i
Trondheim. Først kom Kinn bryggeri på en mandag, og dernest
Haandbryggeriet og BrewDog sammen på tirsdagen etter. Det var
tankevekkende å høre tre bryggerifilosofier så tett sammen, og jeg
gjorde meg noen tanker om hvordan disse bryggeriene er forskjellige,
og hvordan de representerer tre ulike trender i mikrobryggeriverdenen.
Kinn synes å være «Det perfeksjonistiske bryggeriet» - bryggeriet
med gode øltyper, hverken kje...
[Les resten: TreBryggerier]
Fredag 21. mai 2010 23:17 – 608 ord.
I dag kunne Adresseavisen gledsstrålende
bringe oss nyheten om at Trondheim var blitt en attraksjon rikere:
Den gode nabo hadde kjøpt inn intet mindre enn hundre flasker av
verdens dyreste øl, Calsbergs Jacobsen Vintage III til 2010,- pr 370ml
flaske ... 2010 danske kroner. Nyheten var passende nok
plassert i økonomibilaget i papiravisa.
Det er i sannhet et eksklusivt øl, for når Den gode nabo har kjøpt
disse flaskene, er det visst slik at det ikke blir innført flere
flasker t...
[Les resten: verdensdyreste]
Torsdag 20. mai 2010 22:41 – 726 ord.
Gratulerer med dagen - eller noe slikt. Det var i Ingolstadt i
Bayern 23. april 1516 at den bayerske renhetsloven ble signert. La meg
tippe at om de holdt festtaler etter lovsigneringene på den tiden, så
var det neppe renhetsloven de så for seg at de skulle bli husket et
halvt årtusen senere. Den er nærmest en attpåklatt dyttet inn mot
slutten av en lovtekst om prisregulering av øl. Ikke var den spesielt
nyskapende heller, for man hadde i flere hundre år forsøkt å stagge
bryggerne...
[Les resten: RHL2010]
Fredag 23. april 2010 07:28 – 513 ord.