Under vises blogarkiv filtrert for perioden 2010.
Fra tid til annen snubler jeg over bryggerier som trekker frem
vannet det brygges på som hovedårsak til at nettopp deres øl er så
totalt overlegent alle andre øl i hele verden. Det er selvfølgelig en
slags konkurransevridning, for malt, gjær og humle kan eksporteres til
nært sagt hvor som helst, mens vannet i prinsippet forblir der det
er. Stemmer disse vannteoriene?
Vel, vannet er viktig, eller rettere sagt saltene i det er
viktige. Endel øltyper har blitt utviklet i synerg...
[Les resten: Verdens Beste Vann]
Søndag 08. august 2010 04:00 – 384 ord.
Her kommer en oppskrift på hvordan blindsmake øl når de som står
for blindsmakinen også skal ta del i smakingen.
Problemet oppstod på hytta i sommer da Magni og jeg skulle
blindsmake Arendals pils og CB Pilsner. Ingen av oss hadde lyst til å
administrere smakingen for den andre, for begge hadde lyst til å
smake. Vi endte med en metodikk som var temmelig uperfekt, og vi satte
oss ned for å finne en bedre.
Forutsetninger: Flaskene er så like (bortsett fra etikett) at de
...
[Les resten: Blindsmaking]
Lørdag 07. august 2010 04:00 – 542 ord.
Av alle hatobjekter er ølavgiftene blant de aller mest populære. De
får skylda for at øl er så dyrt, men jeg er slett ikke så sikker på at
den skylden er helt rett plassert.
Riktignok har vi høye alkoholavgifter i Norge, men ikke så høye at
de alene forårsaker at en halvliter koster opp mot 80 kroner. For 2010
er det bare 9,02 pr halvliter som går som alkoholavgift til
Staten. Emballasjeavgift er ikke relevant her om det er øl fra et
tappeanlegg. Regner man med MVA på al...
[Les resten: Avgiftene]
Fredag 06. august 2010 04:00 – 545 ord.
Trivia: Når brygges Nøgne Ø Sunturnbrew? Svar: på vintersolverv og
sommersolverv. Enkelt og greitt, men det er langt mer som kunne sies
om akkurat dette - og da tenker jeg ikke på at sommersolverv faller på
min fødselsdag slik at ølet har en spesiell plass i min mage.
Nøgne Ø forteller selv litt av historikken om solvervsdagen - det
er dagen da sola snur, og de impliserer at sola snur på himmelen og
går fra vest mot øst på akkurat disse dagene. Det er selvfølgelig
astro...
[Les resten: Sunturnbrew]
Torsdag 05. august 2010 04:00 – 617 ord.
Jeg fant en referanse dypt begravet i 100-års jubileumsboka til
Schous bryggeri, til at de i 1910 hadde forsøkt å starte brygging av noe
de kalte jernøl. Dette var etter et tysk patent som kombinerte øl med
jerntilskudd og var rettet mot anemiske og svake personer.
Ifølge jubileumsboka strandet det hele på apotekerlovgivingen, som
vissnok krevde at alt som minner om kosttilskudd og medisiner må
distribueres gjennom apotekene - og til apotekenes prissetting. Dette
var før alko...
[Les resten: Eisenbier]
Torsdag 05. august 2010 03:30 – 570 ord.
En kommentar tidligere gikk på å få en liste over alle norske
bryggerier, og det sammenfaller mye med et foredrag i den lokale
ølklubben jeg i et anfall av overmot meldte meg frivillig til: nettopp
å presentere en bredde-oversikt over norske mikrobryggerier på
halvannen time.
Her kommer notatene mine over bryggerier, og det er sikkert mange
som er uenig i inndelingen i grupper, og det er sikkert bryggerier som
mangler på lista.
Makrobryggerier (inklusive separate produ...
[Les resten: MikroNorge]
Tirsdag 03. august 2010 04:00 – 293 ord.
Matfestivalen leverte igjen en interessant tredagers med mye god
mat fra rundt om i Trøndelag. Jeg vet ikke om festivalen er blitt
mindre eller større, men det virker som det var flere boder før. Selv
påstår de det var 100.000 besøkende der i år, mot 80.000 i fjor. Det
må høyst sannsynligvis være inflaterte tall, for det betyr i snitt
nesten 5000 nye besøkende pr time (eller rundt 90 nye besøkende hvert
minutt, eller en busslast hvert halvminutt med nye besøkende) over de
21 ti...
[Les resten: Matfestivalen 2012]
Mandag 02. august 2010 04:00 – 707 ord.
Resultatene fra Trøndersk mesterskap i håndverksbrygging ble
offentliggjort i dag. Det var Inderøy og Klostergården som knivet om
tronen, etterfulgt av Ølve på Egge som fikk to øl inn blant de tre
beste i de fire kategoriene. Fulle
resultatlister finnes på oimat.no.
Full disclosure: jeg satt i jurien, så jeg skal ikke kommentere
bedømmingen eller ølene her, men bare gå rett på å gratulerer
vinnerne.
Det var totalt 32 øl i år, som var langt flere enn i fjor, selv ...
[Les resten: Trondersk Mesterskap 2010]
Lørdag 31. juli 2010 04:00 – 183 ord.
Her er en idé for pubverter som vil ha ha utvalg og kvalitet blant
norske mikrobryggeriøl.
Ta med en varebil og dra på tur til bryggeriene. Kjøp 2-3 kasser
av hvert øl. Det er sålangt jeg kan forstå lovlig (IANAL), det er
enkelt, det er billig, det er morsomt (for sjåføren), det er
informativt, og det bygger relasjoner mellom pub og bryggeriene. Som
pubvert får du med deg de gode historiene som pubgjestene liker å
høre.
Dessuten har de alltid noe på lager som er 'ne...
[Les resten: Pubinnkjop]
Fredag 30. juli 2010 04:00 – 152 ord.
Innen klassisk musikk finnes begrepene autentisk fremføring og
tidligmusikk, der målet er å fremføre musikkverket så likt som mulig
slik det var ment å skulle fremføres i sin samtid, da det var nytt.
I analogien fra musikkfremføring til brygging, hva er autentisk
brygging av tidligøl? Det er så mange bryggerier som presenterer sine
brygg som autentiske, mens det stort sett bare er noen få parametre
som egentlig kan tilbakeføres som autentiske. Det er mange øl som litt
for...
[Les resten: Tidligbrygging]
Torsdag 29. juli 2010 04:00 – 1105 ord.
Bryggeriforeningen - eller Bryggeri- og mineralvareforeningen som
de for tiden heter - har gjenoppstått eller flere års skinndød
zombietilværelse.
I utgangspunktet syntes deres mål og mening å være å organisere en
kartellvirksomhet som hadde fått konkurransetilsyn og EØS-domstoler
til å gå i fistel. De delte inn landet mellom bryggeriene - og disse
spilte sammen, slik at hvert bryggeri hadde et nærmest monopol - eller
i hvert fall begrenset konkurranse - i sitt område. D...
[Les resten: Gjenoppstandelse]
Onsdag 28. juli 2010 04:00 – 1248 ord.
En av fordelene ved å jobbe på NTNU er lunsjen, hvor det er mange
interessante professor emeriti å møte. Spesielt er sommeren
interessant, for under ferieavviklingen kollapser de ulike
lunsjklikkene i kantina, og folk som alltid holder ett bords avstand
begynner å spise lunsj sammen.
En av emeritusene er Arne Espelund, som er metallurg med gamle
tiders jernutvinning som spesialitet. Han fortalte om jernutvinning og
hvordan man strevet med å finne ut de aller eldste teknikkene o...
[Les resten: Arkeologiske frustrasjoner]
Tirsdag 27. juli 2010 04:00 – 1040 ord.
At BrewDogs reklameframstøt ofte går over alle støvelskafter visste
vi, men at de i tillegg går over lik ... om enn smågnagerlik ... det
var nytt. De har laget et brygg på 55% ABV, lettere utenfor
BJCP-grensene for den angitt typen Belgian Blond Ale, der flaskene er
kledt inn i utstoppede ekorn og andre små søte pelsdyr. At dyrene ikke
døde hverken av eller for spriten, men allerede hadde forlatt denne
verden da de ble utpekt til å bli flaskeskjulere, gjør det egentlig
ikke bedre...
[Les resten: End of History]
Mandag 26. juli 2010 04:00 – 815 ord.
Som dere ser, har det blitt endel innlegg på bloggen i det
siste. Flere skal det bli, og ikke bare om øl. Jeg forsøker å blogge
om mange ulike ting, og jeg ville gjerne ha tilbakemeldinger om hva
leserne synes er mest interessant.
Skjønt, jeg gir ikke noe løfte om å blogge om bestemte tema bare
fordi leserne ønsker det. Jeg blogger fordi jeg har lyst, så dere får
bare utstå mine jeremiader, verbale agonier og høytsvevende
tastaturdiaré. Men det hadde vært artig å visst ...
[Les resten: Hva vil leserne ha]
Søndag 25. juli 2010 04:00 – 146 ord.
Går man langt nok tilbake, til før man hadde metallgryter,
klebersteinsgryter eller kokekar av leire, så kunne man koke med
kokestein: Man la stein i intens varme i et ildsted inntil de var
rødglødende, så slapp man dem oppi gryta. Én stein kunne holde kokingen
gående en god stund, og ble det for mange stein der, kunne man hente
ut noen og varme dem på ny. Det er fremdeles enslags gryte med i
prosessen, men den varmes ikke opp over ild, slik at den trenger ikke
å være så varmebe...
[Les resten: Kokesteiner]
Lørdag 24. juli 2010 04:00 – 935 ord.
Idag kom det en trist melding på facebook fra Kafe Filter:
Etter mye om og men, har vi bestemt oss for å selge kafeen... Vi har
forsøk dette tidligere, i håp om at noen ville føre den videre med
kulturkonseptet. Frem til 15. august er kafeen åpen for salg til de
som måtte ønske ... Kafeen drives nå som Pub fra kl 1900 til 2400
man til fred. inntil videre tlf 40296229/45663017
Filter har i løpet av få år blitt en pub med godt utvalg, og god
stemning har de...
[Les resten: Filter Legges Ned]
Fredag 23. juli 2010 04:00 – 145 ord.
Hva sier Bibelen om øl? Vel, den sier veldig mye mer om vin, og i
NT er vinen omtrent opphøyet til en rituell nødvendighet. Men hvor er
ølet - tilsynelatende nevnes det ikke, men er det egentlig slik?
Bibelen nevner flere ganger et begrep som ofte oversettes med noe
slikt som «vin og annen sterk drikk». Begrepet «sterk drikk» er det
hebraiske «shekar», som vi idag også finner i jiddisk som «shikker»,
som betyr å være dritings. Ulike bibelhåndbøker er veldig uenige i h...
[Les resten: Bibelen Om Oel]
Fredag 23. juli 2010 03:30 – 2245 ord.
Begrepet single malt er knyttet til whisky, og spesielt til skotsk
whisky. Men se opp, det er på vei inn i øl-verdenen også, bare at det
ikke betyr det samme som for whisky.
Uformelt og litt feilaktig brukes single malt om whisky fra ett
destilleri, altså der alt innholdet er brent i samme anlegg. Mer
korrekt kunne man kalt det single destillery pure malt. En single malt
kan være blandet fra ulike distilleringer, men den må ikke være
blandet med grain whisky (omtales da som en...
[Les resten: Single Malts]
Torsdag 22. juli 2010 04:00 – 1344 ord.
Gustav Foseid tipset meg om en ny og nyttig site. Det er noen
tyskere som har satt opp et kart over brewpuber og brukt det fri
kartet OpenStreetMap som grunnlag. Når en pub registreres i
OpenStreetMap kan man markere den som brewpub, og vips, så dukker den
opp på Open Brewpub
Map.
Neida, det er ingen måte å rangere eller score pubene og deres
utvalg på, det er en måte å plassere ting på kartet. Åh, hører jeg
noen mumle om at RateBeer har bra nok kart? Tja, RateBeer har sikk...
[Les resten: Open Brewpub Map]
Onsdag 21. juli 2010 15:29 – 506 ord.
En av fordelene ved å ha hage, er at man kan dyrke sin egen
humle. Da vi flyttet til Sverresborg, plantet jeg ganske raskt noen
humler jeg fikk fra svigers. Jeg tror de er samlet inn fra ulike
steder i Trøndelag - og muligens én som var medrasket fra Tyskland.
Uansett, første året var de pislete, andre året kom det såvidt noen
kongler på dem. Men i år ser det ut til å bli masse kongler. Dette må
brukes i et brygg: grønn, utørket humle av ukjent type. Jeg vet ikke
om det b...
[Les resten: La Humla Leve]
Onsdag 21. juli 2010 03:00 – 601 ord.
Øl er et ufarlig rusmiddel - det er i alle fall konklusjonen min
etter å ha lest ulike bøker om rusens kulturhistorie. Og la meg med en
gang ile til og si at jeg ikke mener alkohol er ufarlig, den er bare
ikke samfunnsnedbrytende per se. Det er få som har drukket ut sin øl
og så kommet på nye religioner eller samfunnsomveltende ideer. I hvert
fall om vi sammenlikner med andre rusmidler som ikke lengre er i
lovlig omløp. Rett nok kan man drikke seg til mot og forsøke å sette
ut i l...
[Les resten: Ufarlig]
Tirsdag 20. juli 2010 03:00 – 569 ord.
Jeg ble litt bitt av basillen med hensyn av å finne ut hvilket
skip som var avbildet på boksene og flaskene med Arendals Pils. En
tur til biblioteket i Arendal gav meg tilgang til 90-årsjubileumsboka
for Arendals Bryggeri, men det er synd å si at den gav Svaret(tm). Den
besvarte noen, men åpnet også flere nye spørsmål.
Som tidligere nevnt er det brukt et skip - trolig en sent
1700-talls fregatt på flaskene og boksene med Arendals Pils. I tillegg
til det bruker Arendals Brygge...
[Les resten: Arendals Skipet 2]
Mandag 19. juli 2010 03:00 – 1199 ord.
Her er et lite, men enkelt prosjekt for hjemmebrygging. Jeg sitter
i skrivende stund på hytta, der jeg egentlig ikke har mulighet for å
brygge. Derfor denne enkle versjonen, der alle ingredienser er
tilgjengelige fra enhver Rema eller Kiwi. Det er mulig du er i samme
situasjon, og her er en idé til tidsavspredelse.
Skaff tre 33cl flasker vørterøl, en pakke Idun original
brødgjær (ferskgjær, også kalt pressgjær) og en tom halvannen liters
plastflaske med skrukork (f.eks en Fa...
[Les resten: Feriebrygging]
Søndag 18. juli 2010 23:31 – 1445 ord.
Har du noen gang hatt lyst til å smake ugandisk ajon, malwa, tonto,
kongolesisk rukutu eller nigeriansk dolo?
Det er teknisk sett ikke så vanskelig, det er bare å dra dit og
komme seg utenfor turistallfarvei. Men for oss litt attgløymer med
over snittet beskrankninger på eventyrlysten, finnes det et litt tamt
men likevel hyggelig alterntiv: Kiva.
Kiva er et system for mikrolån. De samarbeider med en rekke
feltpartnere som presenterer personer med en forretningsidé og et
b...
[Les resten: Kiva]
Lørdag 17. juli 2010 03:00 – 417 ord.