Under vises blogarkiv filtrert for perioden 2014.
Det stjørdalske maltølet er berømt og beryktet for sitt robuste
røykpreg, der tørkestuen for malten – såinnhuset – står i sentrum. Det
er mange interessante aspekter ved dem, også utover smaken de gir. Ett
interessant aspekt er hvordan et så brutalt røykpreg har etablert seg
i et så avgrenset område, og hvorfra disse teknikkene og idéene kommer
fra.
Den beste teorien peker i retning keltisk kultursfære. I dette og
de neste bloginnleggene skal jeg fortelle om og fors...
[Les resten: Saainnhus1]
Mandag 11. august 2014 22:49 – 507 ord.
Thomas Henry Huxley er kjent som biolog og en tidlig forkjemper for
Darwins teorier om artenes opprinnelse. Han var en dyktig debattant,
og fikk klengenavnet Darwins bulldog. Han holdt også et meget interessant
foredrag om gjær rundt 1870, og det er dette foredraget jeg vil
sette fokus på idag. Se her for andre
formater.
Han var forøvrig bestefar til forfatteren Aldous Huxley, og han var
en av stifterne av tidsskriftet Nature i 1869. Stilen i foredraget
synes å indikere at det ...
[Les resten: Huxley]
Søndag 10. august 2014 22:48 – 446 ord.
Ting er i bevegelse. Regjeringen leter med lykt og lupe etter de
alkoholpolitiske tiltakene som både åpner opp den restriktive
alkoholpolitikken samtidig som det er innenfor avtalen med
støttepartiene (les: KrF) om at grunnlinjene i norsk alkoholpolitikk
skal ligge fast. Man vil ha symbolsaker som ikke rokker grunnvollene.
En av tingene som derfor er i svak og sakte bevegelse er
reklameforbudet. Det kommer på ingen måte til å bli opphevet, men det
blir noen lettelser på område...
[Les resten: Alkoholreklamereglene]
Lørdag 09. august 2014 21:15 – 1483 ord.
Da er Trondheim bryggerifestival for 2014 over og det er på tide å
oppsummere. Kort fortalt: veldig bra! Mens fjorårets var en
igangdraing av en ny festival, så var årets festival den vanskelige
andregangsarrangeringen. Én gang til, og man har et årvisst
arrangement.
Så kan vi ta det litt mer punktvis:
Inventaret var bra, så som panelerte bakvegger og skikkelig
bardisk. Det er gjort en investering i slik infrastruktur, og det
meste kan gjenbrukes til neste år. Det er br...
[Les resten: Br festivalen14]
Fredag 08. august 2014 03:30 – 882 ord.
Man skal være ganske bortreist for ikke å ha fått med seg at IPA er
en favorittølstil for mange, i tillegg til beslektede stiler som
Imperial IPA, black IPA, dobbel IPA, trippel IPA, hvit IPA, session
IPA osv. Den primære smak- og aroma-komponenten i disse ølene er
humlebitterhet og humlearoma, samt den magiske kombinasjonen som på
engelsk kalles «hops flavour», som vi egentlig ikke har et ord for på
norsk, og heller ikke har noe eget smaksorgan for fange opp. I praksis
er det et...
[Les resten: IPA Liquer]
Torsdag 07. august 2014 21:59 – 715 ord.
Ved hjemmebrygging er det vanlig å måle ølet i noen parametre, slik som
prosent ABV for alkoholstyrke, IBU for bitterhet, EBC for mørkhet, FG for
restsødme. Men hvor godt treffer hjemmebryggerne?
Tilfeldigvis har vi kontrollmålinger på ti ulike øl i
porterkonkurransen til Ringnes og Norbrygg, der bryggeriet sjekket
måleverdiene på sin egen lab. Ettersom vi kan anta at Ringnes har en
utmerket lab kan vi se hva norske hjemmebryggere i den beste enden av
skalaen klarer å mål...
[Les resten: HjBr Maaltall]
Onsdag 06. august 2014 03:30 – 1273 ord.
Du skal ikke ha frekventert puber så lenge for å huske dem:
Ølbrikkene eller ølmattene. De små, flate pappaktive brikettene som
man plasserte ølglassene på for å spare bordene for fuktighet.
Og så ble de borte … Hva skjedde egentlig?
Kort fortalt, de ble tidligere regnet som serveringsutstyr og var
dermed lov å bruke selv om det var ølreklame på dem. Men i det
øyeblikket de ikke lengre var definet som serveringsutstyr ble de
ulovlig reklame i den grad de hadde ...
[Les resten: Olbrikkeforsvinningen]
Tirsdag 05. august 2014 03:30 – 570 ord.
Noen drar på ferie og sightseeing for å se museer, naturopplevelser
eller konserter. Jeg drar gjerne på bryggerier for å se på
bryggverk. Det er interessant og givende å se et bryggverk, spørre og
grave for å forstå hvordan det virker og hvilke designkriterier som lå
til grunn, og ikke minst forestille seg hvordan man brygger på det og
hvilke styrker og begrensninger man ville møte.
I våres besøkte jeg Rein Drikke i Rissa, som er et av de nyere
bryggeriene i Trøndelag. ...
[Les resten: ReinDrikke]
Mandag 04. august 2014 03:30 – 640 ord.
I sommer var vi i Danmark. Jeg skal ikke trette leserne med
beskrivelser av Legoland og andre severdigheter, men jeg vil gjerne
fortelle om en episode som involverte Nøgne Ø.
Vi var i Ebeltoft på Jyllands østkyst. Der finner man vinhandleren
Hos Walters, som også fører spesialøl, og dit dro jeg for å
hamstre. Foran meg i køen stod to yngre nordmenn på jakt etter Nøgne Ø
– som om det ikke var tilstrekkelig med godt dansk øl tilgjengelig. De
fant ikke Nøgne Ø, og begrun...
[Les resten: Nogne i Danmark]
Søndag 03. august 2014 03:30 – 487 ord.
Kan man ødelegge ølglass ved å deponere brukte snusposer i dem?
Dette var spørsmålet ble jeg rådspurt om, og bakgrunnen var en
vennegjeng på byen, der en av dem hadde kvittet seg med
en brukt porsjonspose med snus i et tomt glass. Dermed ble de
tilsnakket av betjeningen som bedyret at slikt «permanent ødela
glassene».
La meg aller først si at uansett om glass tar permanent skade eller
ikke, så anser jeg ikke snusposer i ølglass for noen god og estetisk
vane. Men kjernesp...
[Les resten: Snusfornuft]
Lørdag 02. august 2014 22:43 – 415 ord.
Snart starter høstens ølfestivalsesong. Trondheim har lenge hatt
ølfestivaler, men også vinfestivaler, og historisk har det vært svært
forskjellig vinkling på dem. Min analyse her bygger hovedsaklig på de
messene og festivalene jeg har vært på, så jeg overgeneraliserer
sikkert … men 'lell.
Vinfestivalene – eller messene som de ofte kalles – har hatt
distributører og importører som utstillere, der produsentene i beste
fall er medbrakte for å skape buzz rundt produkt...
[Les resten: Festivalsesongen]
Lørdag 12. juli 2014 22:10 – 723 ord.
I gamle dager var en prislapp en liten klistelapp med en pris på,
men det er lenge siden det. Med mer intelligente prislapper blir det
også mer interessant å lese prislappene i butikken – spesielt for
øl-varene.
Du kan stille deg opp foran en butikkhylle med øl og lese
bryggerinavnene og tro det gir deg innsikt i bryggerienes
styrkeforhold, markedstilgang og logistikk. Beklager, men mellom
butikken og bryggeriet er det minst to ledd som vi ofte glemmer, men
som tidvist kan lese...
[Les resten: Les Prislappene]
Torsdag 10. juli 2014 22:59 – 574 ord.
Hvilke sanser bruker du når du drikker øl? Smak og luktesans,
selvfølgelig. Dessuten synet, som både fanger inntrykk og påvirker
hvordan vi opplever ølet. En ofte glemt sans er følelsessansen, der
ølet påvirker denne sansen i munnhulen via blant annet temperatur,
kullsyre, astringens, alkohol-varme og fylde. Men vi har enda en sans
– hørselen. Har den noe med ølsmaking å gjøre?
Her skal vi ikke gå så langt som en av
grunnleggerne av Brewdog, som insisterte på at en...
[Les resten: Lyd og smak]
Tirsdag 08. juli 2014 22:35 – 493 ord.
En gang i tiden var gjæring noe man gjorde på fat eller i åpne kar,
enten de var laget som forvokste, stående bøtter (halv tønne) eller
åpne, firkantede kar – eller man kort og godt gjæret i vanlige fat,
som ved lambic. Senere ble det inn med liggende ståltanker, som på
mange måter var en moderende variant av gjæring på eikefat, men jeg
mistenker at det var mest brukt til lagring og modning, og mindre til
selve primærgjæringen.
Men så gikk man over til stående sylin...
[Les resten: Fermenting Temp]
Søndag 06. juli 2014 23:20 – 546 ord.
For å fortsette på tråden fra i går, men i en mer positiv tone: Hva kunne
man fortelle om Guinness i stedet for de gamle anekdotene og mytene og
misforståelsene man trakk frem?
Når man viste reklameplakatene for Guinness, kunne man fortelle at
Guinness lenge var kjent for ikke å reklamere, før de innledet en av
de lengste og mest kjente reklamekampanjene noensinne med byrået
S. H. Benson, ofte sentrert rundt dyr. Ellers kunne nevnes at
slagordet «My Goodness – My Guinness...
[Les resten: Dagbladet Guinness]
Søndag 06. juli 2014 00:48 – 698 ord.
En indikasjon på at øl er tendy og på vei inn er at journalister
skriver om det, gjerne i ren forakt for fakta og virkelighet. Dagens
eksempel kommer
fra Dagbladet, der en journalist formodentlig har kombinert
ferietur og litt lett artikkelstoff. «Lett» fordi det mellom linjene
skinner igjennom at det meste er kopiert fra informasjonen han
formodentlig fikk på den den guidede turen. Denslags burde være under
en seriøs avis' verdighet.
Det er for mye her til å gå igjennom alt...
[Les resten: Dagbladet Tull]
Lørdag 05. juli 2014 00:03 – 508 ord.
Bryggerifestivalen i Trondheim ble lagt ned idag formiddag – til
stor fortvilelse og meget sinne blant dem som rakk å få nyheten med
seg før festivalen gjenoppstod på ettermiddagen. Selv Jesus brukte tre
dager på denslags, så det er temmelig godt gjort å klare det på tre
timer … selv om det kanskje sier mest om at nyhetsyklene går stadig
raskere. Men hva skjedde egentlig?
Det virker som om festivalen hadde søkt om bevilling for å kunne
kjøpe direkte fra grossist, dvs a...
[Les resten: Festivalgjenoppstandelse]
Onsdag 02. juli 2014 23:53 – 1000 ord.
Nei, dette er ikke snikreklame for deodoranter. Jeg mener ikke
«lukter» i passiv, men aktiv betydning. Når luktet du sist aktivt på
noe … virkelig snuste inn og forsøkte å tolke hva luktesansen din
fanget opp?
Å lukte er bare én av sansene, og den vi bruker minst bevisst,
muligens sammen med smakssansen. «Lukt» forbindes gjerne med noe
negativt, for det er vanligvis ikke positivt at noe lukter. Og selv
med parfyme er det en underliggende mistanke om at det er noe man
fors...
[Les resten: Lukting]
Søndag 15. juni 2014 00:02 – 729 ord.
I går slo
Adresseavisen opp nyheten om store nedskjæringer på
E. C. Dahls bryggeri fra høsten 2015. Når jeg forsøker å skrelle av
vinkling og uvesentlighet og ulike plastre-på-sårene, så er det
vanskelig å tolke det på noen annen måte enn at dette er starten på
aller siste kapittel av nedlegging av E. C. Dahls bryggeri.
Utfra artikkelen kan det synes som om 120 ansatte i produksjonen
sies opp, mens 14 blir tilbake, samt at 90 i salg og distribusjon får
bli. Produksjo...
[Les resten: Endgame for Dahls]
Torsdag 12. juni 2014 22:39 – 1183 ord.
Det begynte med en referanse i '71-utgaven av Bryggeriforeningens
«Vår gyldne drikk»/«Ølet vårt» – riktignok en flåsete referanse, men
en jeg ikke fikk ut av hodet mitt før jeg fikk sjekket det opp. På
side 26 forteller de at bryggeprosessen filtrerer bort blant annet
strontium 90, og siterer Industrivernnytt nr 1 fra 1962 der det sies:
Selv om råvarene således har vært utsatt for
stråling, vil det ferdige produkt – ølet – være på det nærmeste
befridd for de ...
[Les resten: Strontium90 og Oel]
Onsdag 11. juni 2014 23:48 – 777 ord.
Da er årets rabarbra høstet og rabarbravinen satt. Jeg skal ikke
trette leserne med detaljene, men jeg har lyst til å myse litt på
hjemmevinlegging i lys av erfaringene som hjemmebrygger.
Råvarene er for det første veldig generiske. Fra
vinråstoffbutikkene får man kjøpt vingjær, og om du er heldig kan du
velge du «tørr» og «søt» vingjær. Det er litt bedre utvalg fra
produsentene av ølgjær, og akkurat det er egentlig litt ironisk.
I tillegg får du små pakk...
[Les resten: Vinlegging]
Søndag 08. juni 2014 23:26 – 583 ord.
Et sjekketips i gamle dager var høyfjellshotell og inkluderte
øl eller annen alkoholisk drikke. Opphavet var den geografiske
overlappingen mellom der man ønsket å bygge høyfjells- og
turisthoteller på den ene siden og fordelingen av avholdsfolk
på den andre siden. Begge deler synes å ha en overhyppighet i
avsidesliggende, vakker natur.
Løsningen på dette ble at selv om kommunestyrene kunne gi regler om
salg og skjenking av alkohol – deriblant å forby det for å tørrlegge...
[Les resten: Hoeufjellshotell]
Lørdag 31. Mai 2014 15:00 – 484 ord.
Med fare for å gjenta meg selv ... det var ikke slik at en gang i
tiden var alt øl mørkt og røkt fordi man ikke klarte å lage malten lys
og urøkt. Likevel dukker denne påstanden opp både histen og pisten,
som om det var en generisk sannhet.
Dagens likkistespiker i denne teorien kommer i form av et sitat fra
den uutgitte «Den norske Jord-Dyrkers Bog» av trønderen Oluf Næve fra
ca 1767, transkribert av Gudmund Balvoll. Han skriver detaljert,
interessant og konkret om jordbru...
[Les resten: Roeykmalt]
Fredag 30. Mai 2014 22:33 – 1139 ord.
Det er få ting som bedre røsker meg ut av bloggesperren enn en vasete
artikkel i en eller annen blekke. Denne gangen er det The
Economist som skrev om IPA. Artikkelen er ikke veldig mye verre
enn de vanlige mytene om IPA. Men det var første setning som jeg satte
i halsen: INDIA pale ale (IPA) had a good claim to be the first
global beer, before lager took a grip on the world’s tipplers.
Nåvel. IPA var og ble en engelsk øltype, i hvert fall inntil mikro-
og hjemmebryggere – ...
[Les resten: Economist]
Fredag 23. Mai 2014 23:06 – 1239 ord.