Det står en-og-førti øl
 

Glassklar snusfornuft

Kan man ødelegge ølglass ved å deponere brukte snusposer i dem? Dette var spørsmålet ble jeg rådspurt om, og bakgrunnen var en vennegjeng på byen, der en av dem hadde kvittet seg med en brukt porsjonspose med snus i et tomt glass. Dermed ble de tilsnakket av betjeningen som bedyret at slikt «permanent ødela glassene».

La meg aller først si at uansett om glass tar permanent skade eller ikke, så anser jeg ikke snusposer i ølglass for noen god og estetisk vane. Men kjernespørsmålet var om glasset tok skade av det, og dét kan jeg ikke se noen grunn til. Derimot høres det ut som det kan ha blitt forvekslet med et litt beslektet problem der glassene faktisk tar skade.

Dersom noen stumper en sigarettsneip i et ølglass, gir glørne ørsmå skader i glassets overflate. Senere vil kullsyren i et øl boble opp fra akkurat dette punktet. Stumper du røyken på innsiden av glasset, vil det gi en permanent skade, om enn ikke en veldig diger skade, og vanligvis er det på et sted så høyt oppe at ofte ligger over ølet overflate.

Samtidig er det mange utesteder – blant annet det aktuelle i denne snussaken – som stabler ølglassene oppi hverandre, og ofte vil det gi en ring av slitasje på innsiden av glasset, der bunnen av glassene som har vært stablet oppi har truffet innsiden av glasset rundt. Det gir ørsmå skår i glasset. Effekten kan senere sees som boblende CO₂ fra en nærmest usynlig ring et stykke nede i glassene. Dette er nok et langt mer utbredt problem enn effektene av stumping av røyk i glassene. Men det er så praktisk å kunne stable glassene, så utestedene synes vel det er til å leve med.

Forøvrig er glassvask på utestedene ikke alltid overbevisende. Ølrester, fingeravtrykk og leppemerker, går vanligvis greit. Målet er at det skal gå fort. Et stort antall glass skal vaskes av færrest mulig oppvaskmaskiner. Så jo kortere vaskesyklus, jo raskere kan man gjenbruke glassene, og jo færre glass og oppvaskmaskiner trenger man. Et av trickene er å bruke minst mulig vann, men høy temperatur. Dermed kan leppestiftmerker og muligens snusposer overleve vasken, selv om de er mer uestetiske enn de er sykdomsbærende. Uansett forsvinner ikke snusposene, og jeg sympatiserer med betjeningen dersom er lei av å rense oppvaskmaskinfiltre for brukte snusposer.

Det vites dog ikke om betjeningen som holdt nevnte skjenneprekenen om snusen i ølglassene faktisk resyklet akkurat dette glasset i avfallskontaineren … siden det var permanent ødelagt, mener jeg.

Utskrift fra bloggen «Det står en-og-førti øl…»
URL: https://beerblog.no/synsing/ølkultur/Snusfornuft.html
Kontakt: Anders Christensen <anders@beerblog.no>