Mine synspunkter, tanker og anmeldelser rundt bøker, rapporter og andre lignende, utgitte tekster, enten de er på papir eller elektroniske.
Bakrus! Huff. Det er rusens grimme tvilling, som uvegerlig trenger seg på om man tar
rusen litt for langt ut. Nylig kom Alexander H. Sandtorv med en myteknuser av en bok om
bakrusen: «Fylla har skylda; med vitenskapen inn i bakrusen», der forfatteren tar
oss med på en reise igjennom rus og bakrus, og vurderer myter om bakrus og ymse kurer,
utfra at han er førsteamanuensis i organisk kjemi.
Har du noensinne stusset over paradokset om at i rusen blir man utadvendt og høyr...
[Les resten: Fylla har skylda]
Søndag 13. februar 2022 21:43 – 2514 ord.
Søndag postet Kjetil Jikiun en link til et bokmanus
som ligger på ISSUU. Manuset tar blant annet for seg den
opprivende striden rundt Hansa Borgs oppkjøp i 2013 og Kjetils exit et
par år senere. Kjetil fører en kortfattet, men direkte stil. Kanskje
er ordet «kompromissløst» det som best beskriver manuset i seg
selv.
For det første skal vi ikke se bort fra at noen av de som er omtalt
også vil ta til motmæle og fortelle historien sett fra sin
side. Kjetil er da også tydeli...
[Les resten: Kjetils bok]
Mandag 22. juni 2020 01:20 – 1178 ord.
Jeg tenkte å skrive noen reviews om ølbøker med ujevne
mellomrom. Jeg starter med Andreas Krennmairs Historic German and
Austrian Beers for the Home Brewer, eget forlag, Berlin, februar
2018.
Bokas styrke er at den pakker sammen historikken,
typekarateristikken, bryggemetoder og oppskrifter i én pakke. Gjør
ikke alle bøker det? Nja, ikke slik jeg opplever det. Mange
oppskriftsbøker lister et vell av ulike øltyper, men ofte er det
«bare» valg av gjær, humle og malt som er...
[Les resten: TyskeOelstiler]
Tirsdag 21. august 2018 23:40 – 552 ord.
Forleden var jeg på fest og snakket tilfeldigvis med en fra
Stavangerregionen. Det var en rolig og hyggelig fyr, men da temaet
kom inn på Tou Bryggeri, la han for dagen et uforminsket hat mot
Ringnes og Carlsberg. Det nærmest lynte i øynene og han understreket
at han aldri – ALDRI! – drakk Ringnes-øl. Det er fascinerende hvordan
denne nedleggelsen fremdeles engasjerer.
Han drakk selvfølgelig Lervig, nærmere bestemt Lucky Jack, samt et
utvalg andre øl. Jeg forsøkte å p...
[Les resten: Troumatisk]
Torsdag 22. oktober 2015 23:58 – 745 ord.
En bok jeg vil anbefale er Christine
Sismondo: America Walks into a Bar – A Spirited History of Taverns and
Saloons, Speakeasies and Grog Shops. Det er en relativt grundig
historie rundt offentlige drikkesteder i dagens USA, ifra de første
europeiske kolonistene slo seg ned der og til idag.
Det fascinerende med boka er hvordan den klarer å kombinere USAs
historie med pubenes historie. Offentlige drikkesteder har alltid vært
viktige samlingspunkt, både i den offentlige debatte...
[Les resten: AmericaBar]
Mandag 18. Mai 2015 22:25 – 393 ord.
Jeg har flere eldgamle innlegg som jeg stadig skriver og flikker på,
men som aldri synes å bli rett. De omhandler tema rundt hva vi kan
kalle samtidig ølkultur. Men jeg klarer liksom aldri å vinkle dem
slik at jeg ikke høres sutrende, sint og konspiratorisk. Jeg tar dem
frem, skriver dem litt om og legger dem bort.
Akkurat den sint-og-sur-fella har Max Bahnson og Alan McLeod
unngått på en snedig måte i en forunderlig bok som heter The
Unbearable Nonsense of Craft Beer – A R...
[Les resten: UnbearableNonsense]
Lørdag 04. April 2015 23:01 – 843 ord.
På julemarkedet på Sverresborg fikk jeg nylig kjøpt Ole Grefstads
Drikkestell
for øl i Trøndelag på Museumsforlaget, en bok som utførlig
lister ølboller, -kanner, -haner og andre drikkekar for øl i
Midt-Norge. Boken skildrer disse frem til rundt 1900, da tradisjonen
for det aller meste hadde gått ut av bruk. Forfatteren stod selv på
museet og solgte boka. Den koster riktignok stive 495 kroner, men det
koster med fargebilderike praktverk om smale tema, dessverre.
Mange av de...
[Les resten: Drikkestell]
Onsdag 03. desember 2014 23:39 – 1096 ord.
Øl er et ufarlig rusmiddel - det er i alle fall konklusjonen min
etter å ha lest ulike bøker om rusens kulturhistorie. Og la meg med en
gang ile til og si at jeg ikke mener alkohol er ufarlig, den er bare
ikke samfunnsnedbrytende per se. Det er få som har drukket ut sin øl
og så kommet på nye religioner eller samfunnsomveltende ideer. I hvert
fall om vi sammenlikner med andre rusmidler som ikke lengre er i
lovlig omløp. Rett nok kan man drikke seg til mot og forsøke å sette
ut i l...
[Les resten: Ufarlig]
Tirsdag 20. juli 2010 03:00 – 569 ord.
Nei, ikke sommerøl-lektyre, men sommer-øllektyre. Her er mitt
forslag til hva man kan lese i sommer, om man vil lese noe godt om
øl. Det meste som skrives om øl stiller i faglitteraturens klasse for
lettøl og US pilsner, men det som er listet her er øllitteraturens
svar på imperial porters og IPA. Noe av det er ikke lengre i trykk, så
det kan hende man må lete med lykt og lupe på antikvariatene.
Odd
Nordland: Brewing and Beer Traditions in Norway. Dette er
standardverket om tra...
[Les resten: Sommerlektyre]
Tirsdag 06. juli 2010 10:40 – 1317 ord.
Jeg pleier å ha et ambivalent forhold til give-aways, for på den
ene siden er det jo hyggelig å få noe gratis, mens på den andre siden
er lett å føle at det forventes at man skal yte noe igjen, og dermed
blir det en litt beklemt erfaring.
Jeg har stort sett gått utenom problemet ved å ikke blogge om ting
jeg får, men ingen regel uten unntak. Og her er ett av unntakene:
Gustav Jørgensens bok «Verdens klassiske øltyper». Det er faktisk noe
så sjeldent som en meget god og ...
[Les resten: klassiske oeltyper]
Mandag 23. November 2009 00:00 – 1250 ord.
Bokas undertittel er «A History of Beer in Ancient Europe», og
forfatteren er førstamanuensis i Klassisk (formodentlig språk) ved det
kanadiske University of Windsor. Det burde borge for en kvalitet som
ikke alltid er fremtredende når ølforfattere får skrivekløe.
Innenfor sitt spesialområde, klassisk gresk og latin, innfrir han
betingelsesløst. Mange har forsøkt å gjengi hva romere og grekere har
uttalt om øl, men aldri før har jeg tidligere funnet noen som har gitt
en ...
[Les resten: barbarians]
Fredag 26. juni 2009 21:58 – 675 ord.
Da jeg kjøpte boka, trodde jeg det var en blanding av pubguide og
reiseskildring. Den er det også, men den er så mye, mye mer. Først
og fremst er det en personlig bok. Den er selvutleverende, og venner
og bekjente får også gjennomgå. Man skulle tro det ble kjedelig, men
Ian Marchant puster liv i det.
Omslaget til boka
Forlaget
Er pub-beskrivelsene gode? Ja og nei. Den er ubrukelig som en
pubguide, for Marchant beskriver pubene supersubjektivt, basert på
korte enk...
[Les resten: longest crawl]
Tirsdag 09. januar 2007 21:34 – 397 ord.
Da jeg bestilte
den fra Amazon, så trodde jeg det var en bok om øl og
ølsmaking. Dersom jeg hadde lest tilstrekkelig på beskrivelsen, hadde
jeg nok unngått den misforståelsen. Jeg så den også anmeldt i CAMRAs
What's Brewing i rosende ordelag, men på en måte som burde ha
ringt noen varselklokker dersom jeg hadde tatt meg tid til å lese
mellom linjene.
Dette er en parodisk bok, men hadde den enda vært en parodi på oss
kvalitets(over)bevisste ølentusiaster, så hadde de v...
[Les resten: beer gurus guide]
Mandag 27. November 2006 23:35 – 514 ord.