Det står en-og-førti øl
 

Notater fra smaking av øl

Her er samlet en rekke notater fra mine egne smakinger på øl, men egentlig har jeg sluttet å med innlegg som er rene smakinger, så det er mest historisk materiale her.

En Påskegodt 2006 fra Haandbryggeriet

Det var med stor interesse jeg gikk løs på en Påskegodt fra Haandbryggeriet - det eneste bryggeriet i Norge som er i posisjon til å kunne utfordre Nøgne Ø på variert og kvalitetssterkt flaskeøl. Dessverre ble jeg skuffet. Dette var for sært.

Fargen er oransje-brun, og ølet er et sted mellom tåkete og sølete. Dette skulle tyde på en weißbier. Noen klassifisering fra bryggeriets side har jeg ikke sett, annet enn varedeklarasjonen som sier at det inneholder hvete. Den har e

Stakk innom en tur på naboens

På ettermiddagen idag stakk jeg innom Den gode nabo - der det var temmelig så påsketomt. Jeg ble sittende å snakke endel med innehaveren. De skal forøvrig utvide baren, så de får plass til flere øl, blant annet hadde de tenkt å ta inn Nøgne Ø. Men, til smakingen.

Først ble det en Köstritzer Schwartzbier, som er svært mørk, men med rødlige eller brunlige toner. Det var relativt lite skum, men det kan ha mer med glasset enn med ølet å gjøre. Det var heller ikke noe s

Jubileumsølet fra E. C. Dahls bryggeri

Tja, bryggeriet eksisterer vel strengt tatt idag ikke annet enn som navnet på etiketten, for ellers ser det ut til at de kun bruker Ringnes-navnet. Likevel har de vaLgt å gi ut et spesialøl i forbindelse med at det er 150 år siden E. C. Dahls bryggeri ble opprettet. Faktisk skal de gi ut to øl, og dette er det første og sterkeste av dem. Nå kan man jo krangle litt på alderen og tidspunktet, for Dahls ble stiftet 29. februar 1856, og er således et skuddårsbarn, og det første ølet

Smaking av Newcastle Brown Ale

I går var jeg innom Three Lions og smakte på en Newcastle Brown Ale, som de serverer fra fat i originalglass (Yeah!) Ølet kom med en herlig kremaktig skumtopp som dessverre skrumpet inn litt for fort, og etterlot seg bare et svakt snev av blonder. Selv om skummet var visuelt utmerket for en stakket stund, så hadde det en aroma av gjær (i tillegg til en grei maltaroma) som jeg syntes var irriterende. Det var ikke merkbart med gjær i smak eller aroma på selve ølet, kun hodet. Jeg vet

Lammsbräu Edel Pils og Lindeboom Pilsener

Til en ypperlig søndagsmiddag av dampet laks med pepperrotsaus og agurksalat, drakk vi i kvelden to av de nye pilsnerne fra Polet. Den ene var Lindeboom Pilsener fra Nederland. Den holder 5.0% på en 30cl flaske, mens den andre var en Neumarketer Lammsbräu Edel Pils som holder 4,8% på en 33cl flaske. Begge er økologiske pilsnerøl, og begge hadde et utseende som kunne forveksles med hverandre: De var høy-strågule og klare, med masse ujevnt, fluffy, hvitt skum som relativt raskt forsva

Ringnes er kreative med navn: Nunavut

La meg innrømme det med en gang: I stand corrected. Jeg har hetset og klaget på Ringnes i årevis og æreskjelt dem for å ødelegge bryggerier begrense utvalget og monopolisere - og så har jeg påstått at de aldri kom til å snu og at det ville bli deres død.

Historikken står der fremdeles som et grelt minne, men snudd har de, og der tok jeg feil. Ringnes har i disse dager kommet med tre nye øl: Ringnes Nunavut er et øl til minne om Nansens ferd over Grønnlandsisen og Ringn

Øl fra TMB og Jacobsen

Sammen med Andrew Iversen ble det en runde på enkelte øl i kveld. Vi startet på Trondhjem mikrobryggeri og endte opp på Brukbar som selger Jacobsen, dvs Carlsbergs svar på mikrobryggerier.

Først var det Trondhjem mikrobryggeri Altbier, som er deres nåværende sesongøl. Det begynte å servere det i helga som var, og det er første gang de har servert denne øltypen. Fargen er nøttebrun men med et orangerødt skjær, og det er litt tåkete. Selv om det er relativt lite skum, s

Orkney Brewery: The Red MacGregor

Til middagen i dag ble det en flaske med kjellertemperert The Red MacGregor fra Orkney Brewery. Den holder 5% på en 500ml flaske. Ganske kort fortalt var det en flaske med et aldeles utmerket øl. Det er neste så jeg må dra til Orkenøyene en gang. Det gir nesten en déja vye fra dengang da jeg smakte på et øl fra Shetlandsøyene (Sjolmet Stout). Akkurat dette ølet var oppkalt etter Rob Roy (Røde Robert), og det minnet meg kanskje mest om andre røde øl fra de britiske øyer.

Anchor Porter har kommet på polet

Et av ølene som kom på polet denne lørdagen er Anchor Porter fra legendariske Anchor Brewing Company i San Fransisco. Den holder 5,6 prosent i en 355ml flaske - det er vel en eksportversjon, tenker jeg.

Den har en dyp kastanjebrun farge, uklar, men uten bunnfall på flaksa, dette er nok eksportversjonen som så definitivt ikke er et levende øl. Skummet holder seg helt ok, det er til og med tilløp til blonder. Det beste med skummet er en mellombrun farge, helt i stil med en kraft

Juleølet har kommet til TMB

I dag kom juleølet på tapp hos Trondhjem mikrobryggeri. Jeg var selvfølgelig nede og smakte. Likte jeg det? Ja. Var det himmelsk? Tja, egentlig ikke. Var det interessant? Javisst! Hos TMB er jo ølet et levende produkt, så det skal bli spennende å følge med på utviklingen av dette fremover mot jul.

Først, fargen var kastanjenøttfarget, relativt dyp brun med sterke toner av rødt. Ølet var uklart - endel mer enn bare tåket. Det gikk raskt å tappe, hadde greitt nok med skum

Ølet til Trondhjem Mikrobryggeri

Trondheim Mikrobryggeri skiftet brygger for knapt et par måneder siden, og nå tror jeg de har syklet gjennom alle ølene slik at det bare er øl brygget av den nye bryggeren - Roger - i stedet for av den gamle - Marco Hacker. Derfor er det kanskje på sin plass med en gjennomgang av ølene deres. Dessverre hadde de hverken porter eller idag. De hadde nettopp gått tom for porter, og det duftet klart av at de tidligere på dagen hadde brygget årets juleøl. Lovende!

IPA-en

Nytt, norsk sterkøl på Polet

Til middagen idag smakte jeg på "Rav" fra Berentsens Brygghus, som er et gammelt bryggeri i Egersund. Etter hva Andrew forteller meg, har de overlevet på brusproduksjon, mens de hele tiden har laget et visst utvalg av ulike alkoholholdige drikker. Til deres jubileum (de ble 100 år i 1995, men det var kanskje 110-års jubileet?) brygget de et jubileumsøl. Andrew mener at det ølet som på lørdag kom på polet er en gjenskaping av dette jubileumsølet.

La meg med en gang si at jeg

Ølkveld hos Andrew i går

Ifm at Magni er på fallskjermhopping på Æra denne helga, så hadde jeg mast meg til en kveld hos Andrew - siden jeg visste at han hadde mye godt drikke, både sprit og svakere ting. Men jeg ble sjokkert da jeg dukket opp, for det var jo laget den herlig fingermat-aftenen for meg og Olav Vidvei. Men la meg ikke gå i dybden på maten, men heller fortelle om ølene vi drakk.

Først var det en Shepherd Neame Spitfire fra det som er Englands eldste bryggeri - dog er ølet brygget for

Ruddles County, Odin og Arendalspilsner

Startet kvelden med en Ruddles County som holder 4,7% på en 50cl flaske. Den er kobberbrun med et kl artskjær av rødt. Den har en klar og markant humlesmak - som gir den en duft og smak av høy eller gress. Den er rund og kraftig.

Men denne var jo bare oppvarmingen (fordi jeg var tørst). Det neste var å drikke mot hverandre følgende: Odin pilsner (#2) på 500cl boks - dansk øl fra Fakse, og en Arendals pilsner på (33cl) flaske, som er #1.

#1 smakte definitivt ikke som