Det står en-og-førti øl
 

Ost og spesialøl går bra sammen

Jeg ramlet innom Fru Pedersen like før ferien, det er butikken i Trondheim som selger gårdsmat fra Midt-Norge og Jämtland. Vi ble stående og diskutere gårdsprodusert øl fra Midt-Norge, et produkt som Fru Pedersen ennå ikke har, og diskusjonen kom inn på ost til øl, for ost har de. Dermed endte jeg opp med Oviken Blenda, Oviken Bovidura, Orkladal Tilsiter. I tillegg hadde vi allerede en Oud Amsterdam og en Parmeggiano-Regiano hjemme. Øl og sennep hadde vi også ...

Vi startet med Nisse Julöl fra Slottskällans. Dessverre hadde nok ikke flaska holdt seg helt, for det var et snev av Brettanomyces der. Det var ikke veldig plagsomt, og på en måte hadde smaken fått en ny dimensjon. Ølet holder 5,3% og var nok tørrere og mindre malttrik enn hva som var meningen. Vi smakte den i januar også, og notatene fra den gang forteller om et mer klassisk juleøl. Tilsiteren ble for tam, mens Oud Amsterdam ble for kraftig, Bovidura ble litt for intens, jeg likte Blenda godt mens den italienske var grei, men passet ikke helt.

Så åpnet vi en Het Anker Gouden Carolus Hopsinjoor påp 8%, et øl med et ekstrovert, fluffy, kvitthvitt hode og disig blekgyllen teint. Er den god? Tja. Jeg vet jo at Beliga ikke er Reinheitsgebotland, men hva pokker gjør mais i et belgisk øl? Det er mulig denne ville passe bedre på stranden en sommerdag. Jeg plukket den med fra en dårlig belyst kjeller uten å lese etiketten skikkelig. Velvel, det er endel humle i den, kan det matche ostene? Tja, det er et greitt nok øl å skylle ned ost med, men det falt ikke på plass noen brikker smaksmessig for meg. Snodig nok passet den best til tilsiterosten - den osten jeg hadde fått det for meg ville falle igjennom mot alle tre ølene, fordi det var den letteste av ostene.

Siste øl ut var Nils Oscar Rökporter. Ahhh, røyk! ... men, hvor er røyken? Åja, der var den, en liten, var og tender smal stripe av røykaroma. Til gjengjeld var det mye tjære og malt og mørke makter og kaffe og slikt. Litt fizzy er den, med brunt skum. Hva passer den til? Det funket med en Oud Amsterdam med en kraftig dijonsennep. Parmeggiano-Regiano med solbær-sennep var heller ikke ille.