Det står en-og-førti øl
 

Festivalen Øl og mat 09

Noen tilfeldigheter og endel planlegging gjorde at vi i år kunne besøke ølfestivalen «Øl og mat 09» i Oslo.

La oss ta det positive først. Ett av de fire store teltene serverte en ølmeny på omkring 60 ulike typer fra to barer, uten overlapp i menyen, og det ble tilsammen rundt 120 forskjellige øl. Ingen var vel blant det aller vanligste, og endel av hva de solgte var tildels meget sjeldne fugler. Et annet høydepunkt var folkene som planla å starte pub i Oslo med spesialimportert øl fra Danmark og Sverige. De hadde rundt 20 ulike sorter - hvorav alle var ukjente for meg, ja selv bryggeriene var ukjente. Så var det Atna og Oslo mikrobryggeri som stilte med smaksprøver og bryggere man kunne snakke med. Det var nok av nye øl å smake på, så dermed kan man trygt si at det hele var en suksess.

Men bare positivt var det da heller ikke. Først og fremst var det en svak kobling mellom øl og mat. Ølteltene solgte øl, og matteltene solgte mat. Det kunne vært gjort langt mer for å koble de to, for noe slikt lå jo i navnet til festivalen. Det er vanskelig å ikke trekke konklusjonen om at det fremdeles er en kløft mellom ølfolket og matfolket. Det var endel utstillere som jeg ikke helt klarte å forstå fokuset til: Vi menn var der med Lapin Kulta, og det var flere andre litt sære tilstedeværelser, som Dagens Næringsliv. Litt mer forståelig var matbladet Nords deltakelse - de klarte nesten å verve meg som abonnent. Jeg spurte om hva slags stoff de vanligvis hadde om øl, og hun svarte «Masse», men så lette hun febrilsk men akk så forgjeves i de 2-3 årgangene hun hadde spredd utover. «Jeg vet det skal være en artikkel om øl her et sted!» Fremdeles synes det som øl er øl og mat er mat, and never the twain shall meet.

Det var lagt opp til en middag med øl og mat på lørdag aften, og vi hadde bestilt billetter til 585,-. Til den prisen hadde vi nok forventet litt mer opplegg - på Olympen får du en utmerket treretters og tre spennende øl for samme pris. Forretten var kalvestek med en halvliter hveteøl fra Aass, middagen var svinenakke med halvliter pilsner fra Aass, og desserten var fire typer ost med halvliter bayer fra Aass. Det var i det hele tatt veldig mye Aass og relativt lite mat. Jeg stusset på mangt ved dette opplegget, men især ølvalgene. Om det på død og liv skulle være Aass, så kunne det vel valgt noe annet, og kanskje i mindre volum om prisen var problemet. Det var den første og eneste pilsneren jeg drakk på den messa, for å si det sånn.

Det største aberet var kanskje det som ikke var der. Bortsett fra Atna og OMB, var det få norske bryggerier der. Kalfaret holdt et foredrag, noen akevittfolk solgte Bjønnøl fra Rena, Aass sponset tydeligvis middagen ... men hvor var resten? Det var sålangt jeg kunne se ikke mulig å få øl fra noen av følgende små bryggeri på festivalen: Nøgne Ø, Handbryggeriet, Ægir, Inderøy, Egge, Valdres, Små vesen, Berentsen, og selv ikke de store industribryggeriene var særlig synlig tilstede. Det var ikke bare det at de ikke stilte, de stod bare ikke på kartet. Om én mangler på en slik festival, så er det bryggeriets problem, men om nesten alle uteblir, så har festivalen et problem. Når en håndfull norske mikrobryggeriøl ble overbalansert av over 150 importøl, så lurer man på om ikke festivalen burde hett «Importøl og mat 09».

Men det praktiske opplegget virket greitt nok, værgudene var ikke altfor slemme, ølet som var der var godt, maten var god, Inngangsprisen var grei (gratis), selv om ølprisene på ingen måte var gibort-priser. Og så fikk vi beholde det 2dl ølglasset med logo som vi hadde betalt 40,- for ved ankomst.

Det var et greitt sted å besøke, og vi hadde irritert oss grønne om vi ikke hadde gått dit, men ... det er rom for forbedringer til neste år. Og vi stiller nok da også, men med litt nedjekkede forventninger.