Det står en-og-førti øl
 

To forskjellige lagerøl

I kveld ble det to ulike lagre som ble smakt på - og sannelig var det to ulike personligheter! Ofte tenker vi 'pilsner' når vi ser ordet 'lager'. Det er ikke bare fordi dette er hva en pilsner heter på folkemunne i England og endel andre engelskspråklige land, det er kanskje også fordi 'lagerøl' var en egen lys, svak øltype i Norge under den gamle siffer-klassifiseringen av øl. Idag er den overtatt av lettøl - som nesten er gått ut av markedet. Her kommer to øl som hverken er pilsnere eller 'lagerøl' i skatteklasse 1.

Først var det en Brooklyn Lager. Her ble jeg møtt av en kraftig blomsteraktig humlearoma, men slett ikke av den typen man ofte er vandt med i norsk pilsner. Også i smak er det mye humle, både aromahumle og bitterhumle. Jeg syntes nesten jeg kunne kjenne noe mint, men det er kanskje bare den intense aromahumla som narrer meg. Fargen er kobber-gylden med noen røde toner. Rent intuitivt synes jeg den minnet om en IPA - skjønt den har ikke fruktigheten som en ale skal ha - men bruken av humle er sterk. I tillegg er det et litt søtt øl. Forfriskende og god, kanskje litt søt, men jeg forsøker gjerne en slik igjen.

Dernest - og delvis i parallell med forrige - ble det en Primátor Premium Dark. Her lyver etiketten litt, for dette er en internasjonalisert versjon av innpakningen, som opprinnelig ser ut til å hete Primátor Tmavé Lezák. OK, jeg kan forstå at det ikke er noe videre beskrivende i Vest-Europa. Fargen er mørk brunlig-rød, skummet er lysebrun og oppfører seg bra. Aromaen er spesiell, med dype søtlige toner, mye malt, og med noe jeg først trodde var et snev av røyk. Etterhvert er jeg ikke så sikker. Endel søte øl lurer meg i aromaen. Smaken er preget av sødme i rikelige mengder. Det er også noe syrlig-friskt som balanserer sødmen noe. Ellers er det preget av mange mørke smaker, der karamell og kaffe er relativt langt fremme. Fylden er god, det er ikke for mye kullsyre, og den er ganske så smooth. Det var ikke akkurat et øl jeg likte fra første munnfull, men det ble bedre etterhvert. Det var noe sukkertøyaktig over dette ølet, sikkert fordi den hadde så mye karamell. Ja ... interessant og spennende, men også et øl jeg ville trenge noen smakerunder før jeg ble fortrolig med.