Det står en-og-førti øl
 

Stout fra Trondhjem mikrobryggeri

Da jeg for et par dager siden tilfeldigvis smakte på på den nåværende batchen av Trondhjem Mikrobryggeri Stout, så var den helt utmerket. Derfor dro vi noen stykker dit idag for å smake det. Det var i grevens tid, for servitøren estimerte at det bare var ca 20 liter igjen, og det brygget vi kunne lukte var satt idag, var den neste batchen av stout.

Stouten er nesten kullsvart eller fløyelsmykt svart, med et brunt skum som gav greie blonder. Normalt er denne stouten svært fast i skummet, nesten som stivpisket krem, men i dag var litt mer ujevnt, fluffy, klumpvis og med bobler av ulik størrelse. Ikke misforstå, det var fremdeles et utmerket hode for en slik øl, men jeg har sett den bedre fra TMB.

Ølet har mye mørke maltsorter, og trolig både black malt og roasted barley. Andrew mente å kunne gjenkjenne Cascade og Styrian, utfra at han ikke liker dem og heller ikke likte bitterheten i dette ølet (hvorvidt det faktisk var denne humlen som er brukt, skal jeg ikke bedømme.) Det er i alle fall et temmelig bittert øl, men bitterheten er godt balansert med andre smaker. Ettersmaken er lang og har kombinasjonen av humlebitterhet og brent korn. Ellers er det mye maltsmak, samt kaffe og bitter sjokolade. Det var også et snev av tjære, og muligens noe røyk i dette ølet, men ikke mye av noen av dem. Generelt var det en utmerket og kompleks smak som vi alle lovpriste.

Fylden føles fin, men på samme måte som med Guinness er det et øl som har mindre fylde enn man rent umiddelbart får inntrykk av. Det har både syrlighet og lite kullsyre, og selv om jeg kunne tenkt meg det hakket syrligere, protesterte de andre høylytt på det. Ølet er smooth, nesten som en 'winterwarmer', og Olav mente at det passet utmerket til Trondheimshøsten: litt tungt og dystert, og temmelig mørkt og vått. Han poengterte også at den lesket tørsten, uten slukke den, og akkurat dette er jo en kjent effekt ved mange øl, man drikker og drikker, men blir aldri helt utørst.

For de som har lyst til å smake, er det sannsynligvis allerede for sent, for som sagt var det ganske få halvlitre igjen på fatet - men det kommer sikkert nye batcher og nye muligheter.