Det står en-og-førti øl
 

Både godt og ubalansert?

Jeg fikk en aha-opplevelse under Matfestivalen i Trondheim i sommer. Jeg hadde nettopp vært dommer i Trøndersk mesterskap i håndverksbrygging - og så møtte jeg noen av de samme ølene igjen under smaksverkstedet til Roar Hildonen. Førstereaksjonen min da jeg kom inn i smaksverkstedet var: «javel, hvorfor har han valgt disse ølene, mon tro».

Under øldømmingen i mesterskapet ble det lagt vekt på balanse i smak, og det at et øl er ubalansert - at én smak skjærer uforholdsmessig og utypisk frem over de andre - regnes som negativt. Derfor jeg må tilstå jeg initielt var skeptisk til ølutvalget under smaksverkstedet, siden vi hadde scoret ned noen av ølene på smaksverkstedet.

Men Hildonen hadde et annet utgangspunkt. Han var neppe så interessert i ølet som selvstendig smaksopplevelse, han ønsket å parre det med minst én annen smak. Og neppe er han vel spesielt opptatt av at ølet skal være innenfor en eller annen typedefinisjon. Dermed var balanse i ølet ikke lenger så essensielt, for det var balansen i kombinasjonen av øl-mat som var viktig. Jeg har for så vidt alltid vært interessert i kombinasjonen av øl og mat - og noe av det beste jeg vet til øl er ost og senep. Men jeg har alltid tatt det som gitt at man starter med et «godt» øl. Det var en ny tanke at man starter med et «dårlig» - eller rettere sagt ubalansert - øl og «reparerer» med mat som gjenoppretter balansen.

Som de fleste aha-opplevelser var dette noe jeg egentlig visste, jeg var bare ikke klar over at jeg visste det. Det åpnet bevisstheten for en ny smaksverden for meg, der ubalanse i et øls smak ikke er en show-stopper, men blir en utfordring til å finne maten som kan støtte opp ølet og ... vel ... balansere det.

Dermed begynte jeg kanskje å forstå litt mer hvorfor Mostues bejublet Små Vesen Kvernknurr ESB - ølet som minnet mer om en lambic enn hva det var etikettert som. De tenkte selvfølgelig ikke på ølets smak, men mer på hva ølet kunne parres med for å skape en balansert smak.

Og hva er det vi oftest matcher øl med på puber? Salte peanøtter, som oftere er valgt utfra at saltet skal øke tørsten enn fordi det smaker godt til øl. Men la meg ikke her og nå starte korstoget for bedre pubsnacks.