Under vises blogarkiv filtrert for perioden 2018.
Mens vi venter på mai-tallene fra Bryggeriforeningen, kan vi se
enda litt mer på hvordan og hvorfor småbryggeriene ser ut til å synke
så dramatisk de siste månedene. Det virker helt motsatt av hvordan vi
de siste 10 årene har lært at ølmarkedet skal oppføre seg.
Date: 1528387209
Her er en graf som viser utviklingen av salget for småskala fra
2009 og frem til og med april i år. Datagrunnlaget er hentet fra BRODs
sider med salgsstatistikk.
Utvikling i salgstall for ...
[Les resten: Salgstall april2018]
Torsdag 07. juni 2018 18:00 – 590 ord.
Vi har gjøkebryggerier, mikrobryggerier, økobryggerier,
nomadebryggerier, gårdsbryggerier, nanobryggerier, pilotbryggerier,
hjemmebryggerier, kontraktsbryggerier og så
videre. La meg forsøke å foreslå enda en etikett:
potemkinbryggerier.
Hva mener jeg med et potemkinbryggeri? Ordet henspeiler på
potemkinlandsby. Det er en by av kulisser, opprinnelig en referanse
til fyrst Potemkin som fikk bygget slike byer langs Dnepr i 1787 fordi
tsarina Katarina II skulle få inntrykk av ...
[Les resten: Potemkinbryggeri]
Torsdag 07. juni 2018 00:11 – 332 ord.
Det er åpnet konkurs ved Valdres Gardsbryggeri, som var et av de
eldre norske småbryggeriene. Jeg vet ikke om de kommer tilbake med en
refinansiering eller noe slikt, men det er uansett dårlige nyheter for
dette bryggeriet.
Valdres Gardsbryggeri hadde sluttet med pubkvelder for en måneds tid
siden, men signaliserte da at de hadde intensjoner om å fortsette å
brygge, kan
vi lese i Avisa Valdres (paywall). Der kan vi også lese at det er
sviktende besøkstall som er grunnen til ...
[Les resten: ValdresKonkurs]
Tirsdag 05. juni 2018 23:19 – 685 ord.
Her kommer fasiten til helgequizen for uke 22.
Antall bryggerier i Norge.
Den første tellingen av antall bryggerier var fra 1857, trolig gjort i
forbindelse med innføringen av den første særskatten på øl, eller
rettere sagt på malt. Da var det 343 bryggerier i landet. Rett nok var
de aller fleste av dem knøttsmå.
Hvor mange bryggerier var i drift i Norge da dagens
bryggeriforening ble dannet i 1901?
Det var totalt 47 bryggerier ifølge en oversikt som
Bryggeri...
[Les resten: quiz 2018 22 fasit]
Søndag 03. juni 2018 23:14 – 952 ord.
Det er tydelig at agurktiden nærmer seg og klikkåte
sommerjobberne er i ferd med å overta i avisredaksjonene. Sånn sett er
det høysesong for ølnyheter – som dessverre alltid har vært oppfattet
som lett og ledig smånotis-stoff som det ikke er så fa'li med
korrektheten av.
Tingnes Spiseri ser ut til å være i gang med å avvikle
tilvirkningsbevillingen sin. Slike bevillinger er ikke gratis, selv
etter at man har brukt masse tårer, blod og svette (og 12.000,-) på å
få d...
[Les resten: 2018 22]
Lørdag 02. juni 2018 23:11 – 1177 ord.
Dette er femte og siste del i serien om Akershus bryggeri. I første del
– Oppstart – så vi på bakgrunn og
oppstarten høsten 1992. Andre del – Oppover – tok for seg en eventyrlig vekst
gjennom 1993. I tredje del – Frustrasjoner – så vi at det i 1994 begynte å butte imot og at den jevne
øldrikkeren ikke var helt klare for å prøve noe nytt. I fjerde del –
Nye øltyper – så vi hvordan de forsøkte
å markedstilpasse seg med blant annet rusbrus. I denne delen
skal vi s...
[Les resten: AkershusBr5]
Fredag 01. juni 2018 14:59 – 1426 ord.
Dette er del 4 av 5 i serien om Akershus bryggeri. I første del
– Oppstart – så vi på bakgrunnen og
oppstarten høsten 1992. Andre del – Oppover – tok for seg en eventyrlig vekst
gjennom 1993. I tredje del – Frustrasjoner – så vi at det i 1994
begynte å butte imot og at den jevne øldrikkeren ikke var helt klare
for å prøve noe nytt. I denne delen skal vi se på hvordan de forsøker
å møte utfordringene, ved å skape nye og kreative øltyper.
Som vi husker fra ...
[Les resten: AkershusBr4]
Torsdag 31. Mai 2018 23:10 – 1520 ord.
Dette er del 3 av 5 i serien om Akershus bryggeri. I første del –
Oppstarten – så vi på bakgrunn og
oppstarten høsten 1992. Andre del – Oppover – tok for seg en eventyrlig
vekst gjennom 1993. I denne tredje delen skal vi se at det i
1994 begynte å butte imot og at den jevne øldrikkeren ikke var helt
klar for å prøve noe nytt.
Haakons hall i Moss var ett av stedene der Akershus bryggeri ble
tilgjengelig i starten. Men dette stedet gikk konkurs allerede året
etter.
...
[Les resten: AkershusBr3]
Onsdag 30. Mai 2018 15:31 – 1139 ord.
I denne delen av historien om Akershus bryggeri ser vi på hvordan
bryggeriet etter pang-starten forsatte en kometkarriere utover i
1993. Tidligere er publisert første del – Oppstart.
Etter jul 1992 må hverdagen etterhvert ha satt inn. Henschien ble
intervjuet i Moss Avis 12. januar 1993. Han forteller at ølet ikke er
undergjæret og pasteurisert, men det er overgjæret, noe som
fremstilles som nesten magisk. Han sammenlikner det med rødvin og
hvitvin på en måte jeg ikke for...
[Les resten: AkershusBr2]
Tirsdag 29. Mai 2018 17:37 – 1130 ord.
Mange lever i en villfarelse om at norske mikrobryggerier
startet med Nøgne Ø, men selv før dem var det flere småbryggerier, dog
ofte kortlivede og med fokus på pilsner. I en serie på fem postinger
skal vi se på ett av de tidlige mikrobryggeriene: Akershus Bryggeri –
og som forøvrig ikke må forveksles med dagens Oslo og Akershus
bryggeri.
Den 24. september 1992 kunne Dagens Næringsliv melde under
overskriften «Engelsk» øl at tre fyrer hadde startet Akershus
Bryggeri A...
[Les resten: AkershusBr1]
Mandag 28. Mai 2018 17:07 – 1381 ord.
Her kommer fasiten til helgequizen for uke 21.
Humle. Humle er ølets krydder, og er preget av
terroir. En rekke nye humlesorter har kommet de siste årene, i tillegg
til alle de eldre.
Hva er opphavet, bruksområde og dyrkingsområde Cluster
Dette er en amerikansk humle som trolig er basert på en krysning
mellom en lokal vill-humle og en humle som kom over med kolonister
allerede på 1600-tallet, trolig fra England eller Nederland. Den har
moderat med alfasyrer, og re...
[Les resten: quiz 2018 21 fasit]
Søndag 27. Mai 2018 22:15 – 1036 ord.
Det er relativt stille for tiden. Salget synker for
småskalabryggeriene, men ingen er helt sikre på hvorfor. Ting ser ut
til å aksellerere i retning nedover i Norbrew-systemet.
Norwegian Wood-festivalen er avlyst for 2018. Rettighetene
til festivalen ble ifjor høst kjøpt opp av Henning Thoresen, som er
tidligere kjent som gründer i Sagene Bryggeri. Thoresen har fremdeles
mange bryggeriinitiativer på gang, hvorav ett er bryggeri-labelen
Norway Jazz Brewery. Et parti øl ble le...
[Les resten: 2018 21]
Søndag 27. Mai 2018 01:51 – 851 ord.
Tredje del i serien om E. C. Dahls og Sukkerhuset. De to
foregående delene var E. C. Dahls
og Sukkerhusetom oppstarten på bryggeriet, samt Sukkerhuset
i Trondheim om Sukkerhusets historie før E. C. Dahl kjøpte
det.
Vi har sett at situasjonen for Sukkerhuset våren 1851 var at
E. C. Dahl hadde kjøpt det for omkring halv pris i forhold til hva
Finansdepartementet hadde kjøpt det for året før. I mellomtiden var
privilegiene fjernet fra Sukkerhuset. Vi må dog ikke ukritisk anta...
[Les resten: E.C.Dahls03]
Fredag 25. Mai 2018 00:19 – 1720 ord.
At Norsk Øl og Henning Thoresen skulle kjøpe To Tårn i Trondheim
var det få som forutså. Thoresen har vært ølbransjens blanding av en
wonderboy og enfant terrible. Han er ikke typen som gir seg. Han er
mer typen som «doubles down». Jeg har pratet med ham og han har
planene klare. Og med To Tårn tenker han stort. Skikkelig stort.
Opprinnelig var To Tårn bryggeri et «på-si»-prosjekt. Endel mer enn
en hobby, men ikke helt si-opp-dagjobben. Med mikrobryggeribølgen som
flo...
[Les resten: TenkerStort]
Onsdag 23. Mai 2018 15:31 – 1141 ord.
Her er enda en beskrivelse av ølbrygging i Norge på
1700-tallet. Dette er fra Seljord i Telemark, og kommer
fra boken: «Beskrivelse over Sillejords Præstegield i
Øvre-Tellemarken tilligemed et geographisk Chart over samme, forfattet
av Hans Jacob Wille, Kapellan pro Persona sammesteds.» og utgitt i
København 1786 på Gyldendals Forlag, trykket hos Johan Rudolph
Thiele.
Boka er på knappe 300 sider, der ølbryggingen er beskrevet på side
221-222. Igjen har vi med en opplysnin...
[Les resten: SeljordBrygging]
Tirsdag 22. Mai 2018 23:05 – 1168 ord.
Det har vært litt buzz rundt hvorvidt ølmarkedet er i ferd med å
krympe, etter at de månedlige salgstallene fra BROD har pekt
nedover. Spesielt for de minste bryggeriene – i kategorien
småskalabryggerier – ser det alvorlig ut, med fire ølsalgsreduksjon i
fire måneder i strekk. Har mikrobryggeribølgen snudd? Er det på tide å
få panikk? Eller er det egentlig bare en liten korreksjon?
Bryggeri- og drikkevareforeningen sitter på tallene, og de
publiserer bare overordnede...
[Les resten: Salgstall 2018Q1]
Mandag 21. Mai 2018 09:51 – 1790 ord.
Her kommer fasiten til helgequizen som ble publisert for et par
dager siden. Jeg håper den var relativt vanskelig, og at fasiten har
nok løse tråder og digresjoner til å holde leserne i aktivitet en
stund.
Undergjær. Dersom vi forenkler verden endel, finnes det to
hovedtyper ølgjær: overgjær og undergjær. La oss se nærmere på
sistnevnte.
Det vitenskapelige, latinske navnet på undergjær har variert litt
over årene. Hva er «god latin» for navnet på undergjær ...
[Les resten: quiz 2018 20 fasit]
Mandag 21. Mai 2018 01:19 – 1958 ord.
Austmann flytter snart fra Trolla til Sluppen. Det er
tilfeldigvis til et sted som ligger ca 100 meter fra der min
arbeidsgiver flytter meg – samme uka som Austmann åpner. (Ja, jeg
sverger, det er en tilfeldighet!) Det gjorde det enkelt å stikke
bortom og se på de nye – ennå uferdig – lokalene.
Først og fremst er det bryggeriet de skal reetablere med nytt
bryggverk. Men de satser også på et taproom som ligger rett opptil
selve bryggeriet. Taproom'et kretser rundt det am...
[Les resten: AustmannFlytter]
Søndag 20. Mai 2018 02:06 – 912 ord.
Folk er stadig interessert i å vite hvordan det går med
prosjektet rundt å finne tilbake til en trøndersk tradisjonsgjær. For
et par uker siden var jeg så heldig at jeg for første gang fikk smakt
på et øl brygget med en gjenoppvekket trøndersk tradisjonsgjær – eller
i hvert fall noe som kanskje er dét.
Bakgrunnen var at jeg bedt med på en ølsmaking på Institutt for
bioteknologi og matvitenskap på NTNU. Instituttet har et proft anlegg
for sensorisk smaking, med n...
[Les resten: Hjellosen]
Torsdag 17. Mai 2018 23:00 – 1117 ord.
Ifølge pressen gikk-direktør Lars Midtgaard i Hansa Borg
Bryggerier av på dagen over uenighet om strategier. Det er ikke så
lett å lese mellom linjene hva uenigheten gikk ut på, men det må være
lov å spekulere på hva dette betyr, så lenge det er tydelig hva som er
spekulasjoner.
Forklaringen om uenighet i strategi sluker jeg ikke uten
videre. «Uenighet om strategi» er omtrent like generelt som
«ønsker mer tid med familien» eller «søker nye
utfordringer» – to oft...
[Les resten: MidtgaardGaar]
Onsdag 16. Mai 2018 23:36 – 1158 ord.
Forleden – 6. februar – var det Samefolkets dag, og i Dagbladet
hadde Geir Ramnefjell en
kommentar-artikkel om Rune Fjellheim, direktør ved
Sametinget. Utgangspunktet var et urovekkende bilde fra 1922, der
Fjellheims bestemor og oldemor var avbildet mens familien fikk sine
hoder målt. Om vi nøster opp i bakgrunnen til den personen som utfører
disse målingene ender vi en ubehagelig rasisme med fascistiske toner –
og samtidig kommer vi også innom bakgrunnen til 4,7%-grensa.
½p...
[Les resten: Mjoeen1]
Søndag 11. februar 2018 19:31 – 1401 ord.
Siden jeg ikke rakk å skrive noe forrige uke, så kommer det for
to uker i denne omgangen.
Doblougs bryggeri får tilvirkningsbevilling fra 30. januar, noe
de trenger siden bevillingen til tidligere eier, under navnet Laagen
ikke automatisk følger med på kjøpet. De har fra før både
salgsbevilling og skjenkebevilling.
Kjetil Jikiun og Kjell Einar Karlsen har begge hatt fartstid
fra Nøgne Ø, som henholdsvis gründer og daglig leder. De har
imidlertid begge vært ute av n...
[Les resten: 2018 05]
Lørdag 10. februar 2018 23:22 – 1028 ord.
Her er en beskrivelse av det lokale ølet i Spydeberg nordøst i
Østfold, 3-4 mil sydøst for Oslo, ifm en beskrivelse av området,
nedtegnet av sogneprest Jacob Nicolai Wilse, utgitt i 1779.
Sogneprest Wilse er født i Lemvig, nesten helt vest i Limfjorden
på Jylland i Danmark, og hadde med opplysningstidens iver kastet seg
over å beskrive sitt prestegjeld i alle henseende på 1770-tallet. Han
gikk videre til å bli en potetprest, medlem av vitenskapsakademier, og
spesielt inter...
[Les resten: Spydeberg1779]
Søndag 28. januar 2018 22:59 – 3171 ord.
Her er transkripsjon og kommentarer til en dansk-norsk bok om
hvordan brygge øl, utgitt i 1759 av tollskriver Niels Aalholm i
Arendal, senere fogd i Nedenes Amt. Boka er interessant fordi den må
være en av de eldste norske øloppskriftene som er detaljert nok til å
noenlunde å kunne reproduseres.
Boka er gått ut av opphavrett, og du finner en skannet PDF av
originalen lokalt her
eller hos
Nasjonalbiblioteket. Her kommer boka transkribert:
Underretning
om en fordeelagti...
[Les resten: AalholmBrygging]
Lørdag 27. januar 2018 22:59 – 2921 ord.