Ekstrembrygging av øl
Da mikrobryggeriene kom, opplevde vi en ølrevolusjon. Der vi tidligere hadde hatt lyse og lette pilsnere, kom det inn porter, bitter og IPA og stiler som var enda mer smaksrike. I starten søkte mikrobryggerne mot gamle bryggetradisjoner, og det var kanskje ekstremt nok for øldrikkerne.
Men etterhvert virket det nesten som man kom inn i en runddans der alt måtte smake litt sterkere og kraftigere og mer utfordrende enn tidligere øl. Denne radikaliseringen av øltypene tok jeg opp i et meningsinnlegget «Extreme is the new Boring» da jeg syntes det var i ferd med å gå litt av skaftet, og jeg undret meg over hvorvidt det ville komme en motreaksjon som vendte tilbake til lyse, milde og forsiktige øl.
Siden den gang har det bare fortsatt, og vi har fått øltyper som vi ikke engang kjente, og ikke minst har vi fått styrke-kvalifikatorer som «imperial» og «quad» og smaksindikatorer som «New England» og «Berliner». Idag lees det ikke på et øyelokk over en ølstil som «Tripple Sour Imperial New England Smoked Pastry Rye-Stout», noe som ville blitt oppfattet som en parodi for ganske få år siden. Det er sannelig ikke lett å se hvor det vil ende.
En mulighet er at vi kommer til å se en slags motrevolusjon til mikrobryggeriene, der man venner tilbake til mer finesse og mildere smaker, fremfor trigge smaksløkene mest mulig i alle kanaler. I innlegget «Pilsner – det neste store?» beskrev jeg at Anders Kissmeyer siktet til noe slikt da han på juleølkonkurransen til Norbrygg besvarte et spørsmål om hva som kunne bli den neste store mote-øltypen. Han mente at pilsner ville kunne bli et høystatus øl igjen.
Jeg fabulerte litt på dette med ekstremøl i kontekst av begrepet heksebrygg, som kanskje har mer med øl å gjøre enn vi i utgangspunktet skulle tro. For kanskje er den store gryta i den sterotypiske fremstillingen av hekser mer en ølpanne, og kanskje var det ølkonene som farget av på bildet vi har av hekser. Småskala brygging var jo en av de få næringsveiene en enslig kvinne kunne bedrive.
Egentlig er det kanskje ikke så rart at ekstrembrygging øker. Det er vanskelig for bryggeriene å stikke seg frem i jungelen av alle øl som er på markedet. Det er de som kan vekke oppsikt som får oppmerksomhet, slik jeg påpekte med Brewdog konkurranse ned et tysk bryggeri om å brygge verdens kraftigste øl, og som viser konseptet med ekstrembrygging på sitt aller verste.
Dette er et fasinerende tema for på den ene siden har man småbryggere som kommer fra en tradisjon med små batcher og stor kreativitet i øl oppskrifter. Man ser det ofte på mikrobryggerienes bruk av ordspill ved navngivning av ølene, og ikke minst på de mange litt rare kombinasjonene av ingredienser. Litt av dette tok jeg opp i en artikkel der jeg gravde litt i konseptene rundt «kjedelige» industribryggere og «ekstreme» håndverksbryggere, og der jeg tok til orde at vi kanskje også burde ha kunstindustri og kunsthåndverk i referanseramma for å forstå bryggerienes karakter, ikke bare industri og håndverk.
I tabloide aviser kommer det tidvis sensasjonsoppslag om ekstreme øl, som dette tradisjonsbrygget som ble brygget til en bryllupsfest på landsbygda i Mosambik, og der 69 personer døde, inkludert bryggeren selv.
Men så viste det seg at alle de tidlige forklaringene bare var ulike rykter og antakelser, der mange er listet i «Pombeforgiftningen i Mosambik». En forklaring var også en såpeopera-lignende intrige som omfattet bryggeren, hennes bror, hans kone og hennes elsker - og en god porsjon rottegift. Vi vil nok se på pombe som et temmelig ekstremt øl, selv om det i sitt lokalmiljø er et helt vanlig tradisjonsbrygg.
Og så, til slutt fant man forklaringen, som er gitt som en oppdatering til dette innlegget. Det var en bakterie – Burkholderia gladioli som hadde produsert toksiner i ølet, og en gjennomgang av disse undersøkelsen er gitt i en artikke som lenkes til i denne oppdateringen. Så dette er nok et eksempel der patogener i øl faktisk er dødelige, selv om vi snakker om et afrikansk tradisjonsøl laget av mais og uten humle. Men det burde være til ettertanke for de mest kreative bryggerne av ekstremøl.