Det står en-og-førti øl
 

Hvor mye bør ølet koste?

Neida, dette skal ikke bli enda en surmaget klage over alkoholavgiften. Den er riktignok stor, men for de øltypene jeg drikker, faller den litt i bakgrunnen. Derimot har jeg stadig sett at prisene på litt uvanlig øl har sneket seg oppover, og her kommer tre eksempler, som jeg alle viser glupsk grådighet i andre ledd enn hos finansdepartementet.

  • Først kan vi ta Nøgne Ø Porter. Den koster for tiden 60,- på Polet, mens på Systembolaget koster den 29,10 ... og det er svenske kroner, som gir oss en pris på tilsvarende omkring 25 norske kroner. Og nei, det er ikke alkoholavgiften, for når du gjeninnfører den til Norge, så betaler du 10,- i avgift i toll for denne flaska. Jeg sier ikke at det er Nøgne Ø som sitter å tyner norske ølentusiaster, men det er noen som sitter og flår oss.

  • Dernest kan vi ta Höss Neuschwansteiner Das Echte, som nylig er tatt inn på Ultra på Solsiden. Det er sikkert gjort i påvente av Oktoberfest-sesongen, for den kommer i en stein-aktig innpakning, som visstnok viser seg å være overmalt glass dersom man skraper i overflaten. Men den runger i alle fall i hyllene med sine to liter og temmelig bayerske utseende. Hva er prisen? Den er 329,-, som gir oss 164,50 pr liter - eller 82,25 dersom vi skal holde oss til halvliterpriser. Jeg vet ikke hva den koster i Tyskland, men jeg tviler på at det er like mye.

  • Førstepremien i høye priser går imidlertid til tredje etablissement her i Trondheim. Nylig hadde Den Gode Nabo tatt inn Rochefort 8° og 10° - som holder 9,2% og 11,3% og som sammen med Rochefort 6° er de tre ølene som dette trappistklosteret brygger. På polet koster de henholdvis 60,- og 70,- pr 33cl flaske, som gir 90,- og 105,- pr halvliter. Naboens tok 135,- og 159,- for dem, som blir 202,50 og 238,50 for halvliterne.

På den annen side har jeg opplevd at puber selger øl under polprisene. Da tenker jeg på Nøgne Ø #100, som jeg har fått til under polprisen som er 100,-. Jeg gruer meg til å se hva Naboens vil ta for denne. Dersom jeg ekstrapolerer korrelasjonen mellom Naboens og Polet, tror jeg den burde ende på rundt 235,- pr flaske, mens den gikk (IIRC) for 85,- på Café Lindvedske Hus i Arendal; og 90,- på Oskars i Levanger - differansen vil faktisk sponse togbilletten dit! (Disclaimer: Jeg vet ikke om det er gjeldende priser, men det var sålangt jeg kan huske korrekte priser.)

Jeg tviler på at det er produsentene som stikker av med mesteparten av disse pengene, for den store variasjonen i priser taler imot det. Det er heller ikke staten, for de er akkurat så byråkratiske og stivbente som de alltid har vært, og plukker flate prosenter. Jeg tror pengene stort sett ender opp i lommene på de skyggeaktige entitetene som heter importører og distributører - gjerne med eneavtaler. Hmmm, det at mellomleddene stikker av med mesteparten av pengene, har vi opplevd det før, mon tro?

Vi burde laget en pris-monitorering, slik at vi kunne sammenlikne prisene for samme flaskene med øl på ulike utesteder, og dermed røyke ut i alle fall utestedene som tar for høye priser.