Det står en-og-førti øl
 

(Svaneke) KjaerStrup kakao-stout

Dette var et et ølene vi kjøpte med oss hjem fra Danmark i sommer. Det så ut som et spennende øl, og dessuten er Magni glad i sjokoladeøl, så det var et naturlig valg. Hun har lenge lett etter øl som kan måle seg med noen utmerkede opplevelser med Youngs Luxury Double Chocolate Stout, og en tidlig batch av Nøgne Ø Brown Ale.

Av utseende var den mørk som en stout, med litt mer brune fargetoner enn røde i forhold til det som er vanlig. Dessuten hadde den skum nesten som en cola light når den ble skjenket, og det er ikke rosende sagt (men må ta forbehold her, for glassene vi brukte var langt fra optimale mht rengjøring). Aromaen er markant sjokolade, og smaken er markant sjokolade - faktisk er alt markant sjokolade med denne. Deri ligger også ølet største problem, det mangler balanse. Utover sjokolade var det bare mulig å merke noe CO2 og søthet, men det er mulig at det er noe vanilje i bakgrunnen.

Jeg forsøkte å drikke det til noe belgisk-ish sjokolade (fra Heimdal sjokoladefabrikk). Det tonet ned sjokoladepreget i ølet, men var ikke nok til å få frem noe særlig annet. Faktisk var det i det hele tatt et litt kvalmende øl, pga søtheten og sjokoladen - å drikke tomt glasset var som å trykke i seg det tredje kiloet med Freia Melkesjokolade. Kanskje det hadde vært bruktbart dersom de hadde vært forsiktig med kakaoen? For meg står dette ølet som et ypperlig eksempel på en trend i retning av ekstrem-eksperimentering med øl, og jeg vet ikke om jeg liker det. Hva blir det neste? Måkeeggøl? Det er øl av denne typen som kan få en til å bli mildere stemt overfor Renhetsloven.

Duft og smak er den samme som i en av twist-bitene, men jeg klarer ikke å huske hvilken - og jeg gidder ikke å løpe ut for å kjøpe en pose nå i kveld. Magni mener det er melkesjokolade, men det er noe annet (mokka?) i tillegg. Kanskje den kan brukes i desserter?

Dette ølet holder 5.2%, og kommer på en flaske av den typen som Nøgne Ø bruker. Den er ettergjæret på flaska. Det kan virke som om KjaerStrup er sjokoladedelen, og Svaneke på Bornholm er øl-delen av dette ølet. Jeg kommer ikke akkurat til å lete etter flere flasker ...