Det står en-og-førti øl
 

Et spennende bryggeri

Det er lenge siden nyheten om et bryggeri på Atna i Østerdalen kom. Jeg stilte meg avventende til det, for jeg har sett og hørt om så mange nye bryggerier, og det er ikke alltid det blir noe mer enn visjonene eller i beste fall et par-tre interessante batcher.

Men Atna har kommet igjen og igjen, og i de siste månedene har de både kommet seg inn på flere puber, og de selges på polet. Faktisk tror jeg Atna er landets nest mest distribuerte mikrobryggeri, i sterk konkurranse med Haandbryggeriet - og det er Nøgne Ø som tar en klar førsteplass. Jeg tipper at vi vil se temmelig så mye mer til dette bryggeriet i månedene og årene fremover.

Jeg har ikke selv fått besøkt bryggeriet, men jeg sitter med følelsen av at det er en svært liten organisasjon, men med mye stå-på-vilje og humor. De har en ulv som logo, og et avtrykk av en ulvepote på korken. Jeg trodde ikke at ulv var dyret å velge dersom du skulle gjøre deg populær i Østerdalen - men det er kanskje et utslag av selvironi. Så var det deres tre-pakninger. Der står det 'Atna bryggeri', men de to g-ene er speilvendt om horisontalaksen, så det ser ut som det står 'Atna brydderi'. Det er slikt som definitivt vitner om humor og selvironi. Ja, og så har de et øl som heter 'Mopedøl'. Jeg aner ikke hvorfor, men det er sikkert en morsom historie bak. Alt dette gir inntrykk av et slagferig bryggeri.

Seks ulike øl fra Atna Bryggeri Seks ulike øl fra nystartede Atna Bryggeri
Foto: anchr

En av ildskjelene der Gunnar Wiig, som var med å starte Nøgne Ø for noen år siden. Dette bryggeriet må forresten ikke blandet sammen med Det Lille Bryggeri, som er et annet bryggeri i Østerdalen, men lokalisert på Rena. (Dette andre bryggeriet er forøvrig også spennende, det er startet på restene av det tidligere Østerdalens bryggeri, men har ennå ikke kommet med så mye/mange øl - men det er ikke tema for denne bloginnlegget, så mer om dette en annen gang.)

Atna har en Atna Økologisk export som dessverre var altfor fizzy til å vurderes da jeg smakte den. Jeg har en til stående, og skal åpne den mens den er svært kald og har fått tid til å roe seg ned. Visstnok har denne batchen av ølet blitt trukket tilbake - ifølge flere aviser - fordi to flasker "eksploderte" hos Vinmonopolet. Man kan si hva man vil om flaskemodning, men jeg synes ikke norsk eksportøl skal være flaskemodnet, IMNSHO.

Det særeste ølet deres, i alle fall i navn, er Mopedøl. Jeg har bare smakt det en eneste gang, og da helt på slutten av en smakerunde. Det er - etter mine notater - undergjæret og snodig, men det er litt usikkert hva det minner om. Ifølge informasjonen deres sikter de på en tsjekkisk pils. De har også en Økologisk Pils, som jeg har sett presentert som det første norskproduserte økologiske ølet (eller var det pilsen?), til tross for at Trondhjem mikrobryggeri har hatt en økologisk Trondhjemspils i flere somre nå. Heller ikke deres økologiske pils har jeg smakt tilstrekkelig på til å beskrive den nærmere.

Så har de to øl som heter Atna Engelsk Brun og Atna Engelsk Lys. Førstnevnte er beskrevet som en Brown Ale, og jeg har smakt det ved fire anledninger, og beskrivelsense mine (utfra hva jeg ser i notatboka) har variert fra gang til gang. Det som er felles for dem er at den er noe fizzy og at den har en flavor (off-flavor?) som jeg ikke riktig klarer å plassere. Ved hele to anledninger har jeg kryss-smakt mot Newcastle Brown Ale, men den er temmelig så langt unna denne. Når det gjelder det lyse ølet (beskrevet som en Pale Ale) så har jeg bare ett datapunkt, som i tillegg nok er litt upålitelig - men i alle fall noterte jeg mye kullsyre og at det fremstod som et svært lett øl.

Det siste ølet deres er Atna Hveteøl ... jeg hadde nærmest sagt selvfølgelig, for Gunnar Wiig var visstnok lyst-øl-mannen i den originale gruppen bak Nøgne Ø, og ser vi på Atnas utvalg, så er det stort sett lyse og mellommørke øl. Her er det ingen ekstrem porter eller kullsvart stout som vi ofte finner hos mikrobryggerier. Dette ølet har jeg ikke fått smakt på ennå, men det kommer.

Jeg tror Atna kommer til å bli et spennende bryggeri å følge med på i tiden fremover. Alle bryggerier har jo sin stil, og der Nøgne Ø er kompromissløst til det ekstreme (jo sterkere, mørkere og særere, jo bedre), så ser kanskje Atna mer ut til å bli det balanserte bryggeriet, feinschmecker-bryggeriet eller bryggeriet med understatements og vare overtoner. Her finnes underfundighet og ordspill både i innpakning og innhold. Likevel, de må jobbe litt mer og unngå flere av disse flaskeeksplosjonene for å leve opp til den profilen.

Dette gjør bryggeriet til spennende, men kommer neppe til å gjøre det til et kjært bryggeri blant den selverklærte øl-eliten - de som evig og alltid jager etter den ultimate opplevelsen av mørk malt, brente toner, røykaktighet, kaffegruten, ekstreme humledoser, kremtykke skumtopper og ertesuppeaktig fylde. La meg tippe at Atna kommer under 50%-grensa på RateBeer og lignende steder.