Det står en-og-førti øl
 

Smaking på tre britiske ales

I går ble det drukket en flaske Black Sheep Ale, som kommer fra bryggeriet Black Sheep, som har en rekke spennende og temmelig uortodokse øl (det er vel de som blant annet har Monty Python Holy (Gr)ail). Akkurat dette er vel ett av de mest vanlige. Det har en farge som er mellom nøttebrun og ravaktig, med en god del lyst skum, som ikke er helt hvitt. Det blir skumringer etter hver slurk, namnam, det er slik det skal være. Det er nesten så man tenker på erkebiskopen av Canterbury, som på 1200-tallet forsøkte å begrense drikkfeldigheten ved å tvinge igjennom at alle drikkebegre skulle ha små pinner inne i seg (det var jo ikke glass den gang), slik at man kunne se om slurken man tok var mer eller mindre nivåforskjellen mellom to slike pinner, og regulere drikketempoet deretter. Med et øl som dette trenger man ikke pinner!

Smaken er markant bitter, og det er godt med både malt og humle i aromaen. Maltsmaken minner om brød. Dette ølet er imidlertid ganske tørt, det er fyldig, og det har litt CO2-bitt. Fylden har snev av fløteaktighet, selv om det er endel igjen. Jeg har en følelse av at det er noe nøttesmak i dette, det er i alle fall en gressaktig i ettersmaketn, og den har et lite hint av svovel i seg. Det er et fruktig øl, som er godt og er så absolutt repeterbart - selv om det ikke var av de aller største høydarne.

Etterpå ble det en Harvistoun Bitter & Twisted, som er et forunderlig og besynderlig øl. Jeg skal være forsiktig med scoringen her, for jeg røkte en sigar til, og det reduserer jo evnene til å gjenkjenne smaker og lukter. Likevel ... ølet var meget bitter, men det ligger jo i navnet. I tillegg var det sitrus eller sitron (men ikke surhet) og noe som jeg tror var hardkokt egg. Jeg har smakt dette ølet før, men ikke sanset at det var slikt. Dette må smakes på igjen, for å se om det faktisk var så underlig, eller om jeg bare fikk en dårlig flaske.

Idag ble det en flaske Black Sheep Emmerdale Ale fra tidligere nevnte bryggeri. Det er lyst brunlig ravfarget øl på 4,2% som har hvitt skum og noen, men ikke imponerende, blonder. Det mest fremherskende ved dette ølet er bitterheten i ettersmaken. Aromaen er malt og humle og kanskje noe citrusaktig fruktiget. Det er søtlig, og jeg lurer på om det er litt salt i det? Grei fylde. Appearance=4, Palate=3, Aroma=6, Flavor=7 og Overall=11, som gir total=31/50.